Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αλέξης Τσίπρας - Εκπομπή NETWEEK [30/1/2012]

Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: Νέο Μνημόνιο για τους πολίτες και ταυτόχρονα αδιαφάνεια απορρήτων δαπανών και εκτίναξη αμοιβών τραπεζικών ιδρυμάτων

              Η δήλωση- παραδοχή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Γκίκα Χαρδούβελη ότι "Εάν η Ελλάδα αφεθεί να αποχωρήσει, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί", αποκαλύπτει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης για την ελληνική κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά ο κ. πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένο τηλεοπτικό σταθμό προανήγγειλε ουσιαστικά ένα νέο, χειρότερο μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα, εσωτερική υποτίμηση, μειώσεις μισθών για την επόμενη διετία, σε συνέχεια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία διετία. Στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η συνέχιση αυτής της καταστροφικής πολιτικής θα συνοδεύεται με νέες σημαντικές θυσίες από τον ελληνικό λαό. Την ίδια ώρα υπάρχει προκλητική αύξηση και διαχείριση, απορρήτων δαπανών και αμοιβών τραπεζικών ιδρυμάτων.
Για το έτος 2010 οι αμοιβές τραπεζικών ιδρυμάτων υπερέβησαν τα προϋπολογισθέντα περίπου 100 εκ ευρώ, ενώ οι υπερβάσεις στις απόρρητες δαπάνες υπερβαίνουν τα 150 εκ ευρώ.
Επειδή, οι  δαπάνες αυτές είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και εμφανίζουν ιλιγγιώδη αύξηση την εποχή που οι πολίτες της χώρας δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας και επειδή η κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζεται να θέσει τη χώρα υπό την ομηρία ενός νέου μνημονίου και μιας νέας δανειακής σύμβασης,
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
•         Έχει η κυβέρνηση την νομιμοποίηση και την λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε αυτά τα επώδυνα και καταστροφικά μέτρα;
 •         Για ποιο λόγο την ίδια ώρα που η λιτότητα και η ύφεση έχουν διαλύσει την ελληνική κοινωνία, εκτινάχτηκαν κατά 152% οι αμοιβές και οι προμήθειες στα τραπεζικά ιδρύματα; Με ποια τραπεζικά ιδρύματα υπογράφηκαν συμβάσεις;
•         Πως εξηγεί την μεγάλη αύξηση των πιστώσεων, τις αλλεπάλληλες αναλήψεις και την μεταφορά κονδυλίων στον τομέα των απόρρητων δαπανών την τελευταία διετία;
Ο ερωτών Βουλευτής

 Αλέξης Τσίπρας

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=25831 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σοφία Σακοράφα: "κατοχικό κοινοβούλιο.."

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Οικονομική κρίση και η απάντηση της Αριστεράς» πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας στη Λιβαδειά.
Το πολιτικό σκέλος της κρίσης ανέπτυξε η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ στο οικονομικό αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού Γιάννης Μηλιός.
Η κ. Σακοράφα ζήτησε εκλογές άμεσα, κάλεσε σε συστράτευση όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και τόνισε με έμφαση ότι όσο είμαστε ζωντανοί τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το εάν αισθάνεται δικαιωμένη επειδή δεν ψήφισε το μνημόνιο είπε ότι έχει ήσυχη την συνείδησή της, διότι διάβασε το μνημόνιο και ήξερε από την αρχή ότι «είναι μια σύμβαση η οποία θα ταλαιπωρήσει τον ελληνικό λαό για πολλά χρόνια και θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, όταν αποφασίσουμε στο κοινοβούλιο για τέτοιες συμβάσεις».Και πρόσθεσε: «Είχα μιλήσει τότε για μια διαδικασία που ήταν απαράδεκτη και είχα αναφερθεί στο κατοχικό κοινοβούλιο, όταν σε μια σοβαρή συζήτηση δεν δόθηκε η δυνατότητα σους έλληνες βουλευτές, να πάρουν το λόγο και να μιλήσουν. Επικρίθηκα γι’ αυτό από κάποιους, αλλά εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε ότι είμαστε σε ένα κοινοβούλιο, το οποίο δεν αποφασίζει το ίδιο, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται εκτός ελληνικού κοινοβουλίου και έρχονται προς επικύρωση και νομίζω ότι αυτό είναι το τραγικότερο που ζει ο ελληνικός λαός».Η κ. Σακοράφα ζήτησε εκλογές άμεσα λέγοντας «η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις πάρα πολύ σημαντικές και σύντομα από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό και θεωρώ ότι η μόνη σωτηρία είναι να γίνουν εκλογές εδώ και τώρα, ώστε να αποφανθεί ο ελληνικός λαός για τα μελλούμενα του, τα οποία προμηνύονται δύσκολα και σκληρά για τις επόμενες γενιές».Τόνισε δε ότι υπάρχουν προτάσεις και δράσεις, όπως αυτή που γίνεται για να δημιουργηθεί ένα «μέτωπο αντίστασης και αντίδρασης» απέναντι στο «μαύρο μέτωπο» το οποίο έχει σχηματιστεί.Όσον αφορά τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης δήλωσε «είμαστε εδώ ζωντανοί, δραστήριοι και έτοιμοι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το μέλλον μας. Έχουμε υποχρέωση αλλά και κάθε δυνατότητα να αποφασίσουμε εμείς για αυτό που θα μας συμβεί. Η πρότασή μας δεν θα είναι εύκολη, δεν θα βγάλει τον λαό την αμέσως επομένη από την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται αλλά θα δίνει λύσεις μακροπρόθεσμες, ένα φως στο τούνελ για την ζωή μας και τα όνειρά μας. Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας».Στο ερώτημα ποιοι μπορούν να αποτελέσουν αυτό το νέο μέτωπο είπε: «Πρέπει να το αποτελέσουν όσοι πιστεύουν σε μια άλλη διαδικασία, σε μια άλλη ζωή, έχουν ένα άλλο όραμα και αυτοί υπάρχουν και είναι πολλοί . Πρέπει να βάλουμε στην άκρη αγκυλώσεις, θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη ιδεοληψίες, να αποφασίσουμε ότι δεν υπάρχει αριστερόμετρο σε αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πιο σημαντικά και περισσότερα από αυτά που αυτή τη στιγμή που μας χωρίζουν».Τέλος απεύθυνε κάλεσμα και στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη(ύστερα από σχετική ερώτηση) λέγοντας ότι «Σε αυτή τη διαδικασία οι δυνάμεις πρέπει να πολλαπλασιάζονται και όχι να διασπώνται»

Πηγή: sirios fm

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Γιάννη Δραγασάκη: "Η μοιραία επιλογή της προσφυγής στο ΔΝΤ"

ΤΟ ΒΗΜΑ - Η μοιραία επιλογή της προσφυγής στο ΔΝΤ - γνώμες

ολλοί εκφράζουν σήμερα την έκπληξή τους για το μέγεθος της κοινωνικής και της οικονομικής καταστροφής που επέφερε η πολιτική του μνημονίου.

Η έκπληξη αυτή δεν είναι δικαιολογημένη. Η απάντηση στην ελληνική κρίση δόθηκε με έναν συνδυασμό πολιτικής λιτότητας και νέων δανείων. Αυτή η πολιτική ποτέ και πουθενά δεν έχει αποδώσει. Δεν έχουμε διεθνώς παράδειγμα χώρας η οποία να αντιμετώπισε επιτυχώς μια κρίση χρέους με λιτότητα και νέα δάνεια.

Αποδεχόμενη η κυβέρνηση αυτή την πολιτική αποδέχθηκε η χώρα να λειτουργήσει ως πειραματόζωο, και μάλιστα χωρίς να ζητήσει στοιχειώδεις εγγυήσεις για την περίπτωση κατά την οποία το πείραμα θα αποτύγχανε, όπως και συνέβη.

Αλλοι πάλι εντοπίζουν την έκπληξή τους στον «εκτροχιασμό» της ύφεσης και της ανεργίας. Ούτε αυτή η έκπληξη είναι δικαιολογημένη. Τα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν γνωστά. Το υφεσιακό τους αποτέλεσμα ήταν δεδομένο και προβλέψιμο. Κάτι περισσότερο, ήταν και επιθυμητό, αφού η ύφεση και η συνακόλουθη ανεργία είναι βασικός μηχανισμός προσαρμογής και όχι ατύχημα. Μέσω της ύφεσης και της ανεργίας επιδιώκονται - και επιτυγχάνονται - η μείωση των μισθών και ο «οικονομικός δαρβινισμός», η εκκαθάριση δηλαδή του καπιταλισμού από τις λιγότερο ανθεκτικές επιχειρήσεις. Αλλωστε το «success story», το οποίο προβάλλει το ΔΝΤ στην Ευρώπη, είναι η Λετονία, όπου η ύφεση έφθασε το 24%.

Αποδεχόμενη, επομένως, η κυβέρνηση να προσφύγει στο ΔΝΤ, αποδέχθηκε ένα πρόγραμμα δεδομένης λογικής και προβλέψιμων σε γενικές γραμμές αποτελεσμάτων.

Δυνατότητες διαπραγμάτευσης υπήρχαν αλλά όχι με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν είναι χώρος διαπραγμάτευσης αλλά μηχανισμός βίαιης προσαρμογής. Προσφυγή στο ΔΝΤ προϋποθέτει αποδοχή της πολιτικής και των μεθόδων του.

Δυνατότητες διαπραγμάτευσης υπήρχαν κυρίως στον χώρο της ΕΕ. Διότι σε αυτήν έχουμε εκχωρήσει πολλά κρίσιμα μέσα άσκησης πολιτικής. Δεύτερον, διότι η κρίση του ελληνικού χρέους, όπως αποδείχθηκε άλλωστε, ήταν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης. Ηταν συστημικά κρίσιμη επομένως η στάση της Ελλάδας, στην οποία αρχικά εμφανίστηκε η κρίση αυτή. Είχαμε ευθύνη απέναντι και στους άλλους λαούς να αντισταθούμε σε παράλογες πιέσεις, για να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο πολιτικής που είχε προβλέψιμες καταστροφικές συνέπειες και για την ελληνική κοινωνία αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

Διαπραγμάτευση προϋπέθετε μια κυβέρνηση που θα ήθελε να στηριχθεί στον λαό, να συγκρουσθεί με συμφέροντα και να διαθέτει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αναδιανομής, καταπολέμησης των ανισοτήτων και ριζικών μετασχηματισμών στο κράτος και την οικονομία, που να απαντούν στις εσωτερικές αιτίες της κρίσης.
Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει ως καταλύτης και να είχε επηρεάσει ακόμη και τη συνολική πορεία της Ευρώπης.

Θα είχε θετική έκβαση μια τέτοια προσπάθεια; Θα έβρισκε απήχηση σε άλλους λαούς; Θα τρόμαζε αρκετά ο συστημικός κίνδυνος; Θα έβρισκε στήριξη και πέραν της Ευρώπης; Η προσπάθεια δεν έγινε, η μάχη δεν δόθηκε καν. Ομως η Ιστορία γράφεται από τις μάχες που δίνονται και όχι μόνο από εκείνες που δίνονται εκ του ασφαλούς.
Τα όσα έγιναν, λοιπόν, δεν μπορούν να κατανοηθούν ως ένα «μοιραίο λάθος» ή ως αποτέλεσμα μιας σειράς λαθών. Ηταν αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής. Η επιλογή που έγινε ήταν να αξιοποιηθεί η κρίση «ως ευκαιρία», όπως είχε λεχθεί άλλωστε, για να διαλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα, οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος, να εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος και να υλοποιηθούν επιτέλους οι πολυπόθητες [νεοφιλελεύθερες] «μεταρρυθμίσεις».

Η επιλογή δεν ήταν να λυθεί η «θηλιά» του χρέους, αλλά να αξιοποιηθεί ως μοχλός πίεσης και υποταγής μέσω της διαρκούς επίκλησης του υπαρκτού αλλά και συντηρούμενου κινδύνου της χρεοκοπίας.

Ομως δεν ήταν μόνο ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου ούτε μόνο το ΠαΣοΚ. Ηταν και άλλες δυνάμεις πολιτικές και οικονομικές που, από ιδιοτέλεια ή και ιδεολογικό δογματισμό, είδαν το ΔΝΤ και την τρόικα ως μια ευπρόσδεκτη εξωγενή παρέμβαση στον εσωτερικό κοινωνικό συσχετισμό, ως τον από μηχανής θεό που με τη βοήθειά του θα μπορούσαν να καμφθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις και να εφαρμοσθεί ό,τι οι ως άνω δυνάμεις φαντασιώνονταν ως «διέξοδο», μέσω της εγκαθίδρυσης ενός νεοφιλελεύθερου και κατά την αντίληψή τους «υγιούς» καπιταλισμού.

Αυτή ήταν η μοιραία επιλογή. Αυτή οδήγησε στη διάλυση και την καταστροφή. Παρά τα δραματικά για την κοινωνία αποτελέσματα, αυτή η μοιραία επιλογή και η ανίερη συμμαχία που τη στηρίζει, εξακολουθούν να ορίζουν τις κατευθύνσεις της πολιτικής και να επιφυλάσσουν και άλλα κοινωνικά δράματα και οικονομικά αδιέξοδα.

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης είναι πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμο 48ωρο για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων

Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/01/2012
Σε “μια ζαριά” τζογάρει η κυβέρνηση το μέλλον της χώρας και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, καθώς μέσα σε διάστημα 48 ωρών επέλεξε να οριστικοποιήσει τόσο ένα πλέγμα επώδυνων μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και διαρθρωτικών αλλαγών που εκθεμελιώνουν κατακτήσεις μισού αιώνα (π.χ. 13ος και 14ος μισθός) όσο και τη συμφωνία πλαίσιο του PSI που θα καθορίζει τη μελλοντική πορεία των δημοσίων οικονομικών, ειδικά δε των τόκων που θα καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι για διάστημα που θα εκτείνεται ώς την δεκαετία του 2040. Όσον αφορά δε τους τόκους αυτούς, αν δεν διαμορφωθούν και κατανεμηθούν με τον πλέον ορθολογικό τρόπο για τις δυνατότητες και τις αντοχές μιας οικονομίας που δεν θα αναγκάζεται να φυτοζωεί σε περιβάλλον ύφεσης ως τότε, η απειλή ενός απεχθούς χρεοστασίου και η ενεργοποίηση των προβλέψεων του αγγλικού δικαίου θα τη ρίξουν σε νέες περιπέτειες.

Κυβέρνηση και τρόικα εκθεμελιώνουν κατακτήσεις αιώνων μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο
Ο “συνομιλητής”/συγκυβερνήτης της ελληνικής κυβέρνησης (τρόικα) επιμένει -χωρίς να συναντά ουσιαστικές αντιστάσεις- σε μια πολιτική που έχει παγιώσει ένα τοπίο ζόφου σε όλη την Ελλάδα και το οποίο μεταφράζεται σε ύφεση που αθροιστικά πλησιάζει επικίνδυνα το 20%, ένα εκατομμύριο πολίτες χωρίς δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την εργασία και το βέβαιο είναι πως έρχεται ένα εξάμηνο - “φωτιά”, μέσα στο οποίο θα “βομβαρδιστούν” -με ομοβροντία μέτρων της τάξης άνω των 13 δισ. ευρώ- εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά- μέτρα σε δύο δόσεις: αυτές τις ημέρες η πρώτη και ως τον Ιούνιο η δεύτερη.
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έχει ήδη ενημερώσει σε δύο φάσεις τους πολιτικούς αρχηγούς:
Η πρώτη ήταν την περασμένη Δευτέρα, όταν τους έθεσε υπόψη το υπόμνημα με τους όρους βάσει των οποίων θα υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και όπου περιλαμβάνονται μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, λουκέτα σε δημόσιους φορείς, πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) για να καλυφθεί η υπέρβαση του ελλείμματος του 2011 (μεταξύ των οποίων και περικοπές στα κονδύλια για υγεία) μεγάλες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και φορολογικά μέτρα.
Η δεύτερη ήρθε χθες το απόγευμα, όταν τους υποδέχθηκε για τον ίδιο λόγο στο μέγαρο Μαξίμου.
Ως προς το PSI, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Bενιζέλος, η επίσημη ανακοίνωση της προσφοράς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ώς τις 15 Φεβρουαρίου.

Τα μέτρα
Με βάση το υπόμνημα, το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης των αρχηγών με τον πρωθυπουργό, αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
* Έρχονται μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όταν μάλιστα η επίσημη ανεργία καλπάζει ανησυχητικά προς το επίπεδο του 20%. Η τρόικα ζητεί ρητώς κλείσιμο φορέων και «κόψιμο» εργαζομένων εντός του 2012 (στους οργανισμούς που θα μπαίνει λουκέτο δεν θα γίνονται μετατάξεις υπαλλήλων, αλλά απολύσεις). Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2015 και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο φορέων θα ξεκινήσει από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τη μείωση του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μετά το Εcofin της Τρίτης ανέφερε πως πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο που εξετάζεται.
Ας σημειωθεί ότι και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής επιβεβαίωσαν προχθές ότι η τρόικα έχει ζητήσει εξορθολογισμό και απολύσεις στο Δημόσιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου των απαιτήσεων της τρόικας, εν όψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Π. Καψής συνέδεσε το ζήτημα των απολύσεων με την αξιολόγηση του προσωπικού και των φορέων του Δημοσίου.
* Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% έως την 1η Ιουνίου του 2012, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
* Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ταμείου επικουρικής ασφάλισης. Ενα ενιαίο επικουρικό ταμείο θα δημιουργηθεί για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και θα ψαλιδιστούν οι επικουρικές συντάξεις. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα υπαχθούν μεταξύ άλλων οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι ανάλογο με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα και θα κυμαίνεται από 20% έως 40%. Σε αρκετά ταμεία, η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.
* Άρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες.
* Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους και έτσι παραμένουν στα χέρια των ιδιωτών μετόχων τους.
* Κατάργηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.
* Εκποίηση τουλάχιστον δύο-τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου έως το τέλος Ιουνίου του 2012.
* Καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση.
* Εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
* Πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε αυτά των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών, των φοροτεχνικών, των μεσιτών κ.ά. προτείνεται από την τρόικα.

Το φορολογικό
Αναφορικά με τα φορολογικά μέτρα, το υπόμνημα θα ενσωματώνει ακόμη:
- Αλλαγή του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.
- Αντικατάσταση των προϊσταμένων των εφοριών που δεν αποδίδουν έργο.
- Σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων που έχει θεσπιστεί με περσινό νόμο.
- Λήψη μέτρων για τη βελτίωση της είσπραξης των εισφορών.
- Άμεση έναρξη ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
- Ευνοϊκή συμπεριφορά έναντι όσων καταγγέλλουν και αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς.
- Λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών.

Κοντά σε συμφωνία για το PSI
Στο μεταξύ, συνεχίζονταν και χθες οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζών για το PSI και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέσο επιτόκιο της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων κλείνει μεταξύ 3,65% και 3,7%, ενώ θα προβλέπεται και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε οι ιδιώτες να κερδίσουν περισσότερα σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα καθώς σημειώθηκε πρόοδος.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η ως τώρα εκδηλωθείσα συμμετοχή δεν είναι υψηλή, περιορίζεται κοντά στο 60% (ποσοστό που απομειώνει το χρέος μόνο κατά 50 δισ. ευρώ), ενώ εάν συμπεριληφθούν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες, προκύπτει ποσό μεταξύ 75 και 85 δισ. ευρώ και μένει το ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ή όχι τα CACs (οι Ρήτρες Συλλογικής Δράσης που υποχρεώνουν τους κατόχους ομολόγων να υποστούν “κούρεμα”).
Πάντως, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι τελικά η πλευρά των θεσμικών πιστωτών κατάφερε να “περάσει” και την υπαγωγή των φυσικών προσώπων στο PSI, μέσα από εναλλακτικά σενάρια, όπως:
* "Κούρεμα" ανάλογο των θεσμικών (50%).
* Εξαίρεση μόνο για τα ομόλογα που αγοράστηκαν πρωτογενώς (1,4 δισ. ευρώ) με υπαγωγή όσων αγοράστηκαν δευτερογενώς (1,65 δισ. ευρώ).
* Αντικατάσταση ομολόγων με νέα αξιόγραφα μακροχρόνιας διάρκειας.
* Θέσπιση πλαφόν 100.000 ευρώ.
Με δεδομένο ότι η αναδιάταξη του χρέους είναι εθελοντική διαδικασία, για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα εφόσον το επιθυμούν, σημαίνει ότι θα πρέπει πιθανότατα να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
Από την Αυγή

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Όχι στην υποβάθμιση και διάλυση των κοινωνικοοικονομικών δομών των νησιών μας


Δελτίο Τύπου της Ν.Ε. ΣΑΜΟΥ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ  
Όχι στην υποβάθμιση και διάλυση των κοινωνικοοικονομικών δομών των νησιών μας
Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην αυτοδιοίκηση, λέμε σήμερα μετά την επιβολή από την τρόικα του μνημονίου, των μεσοπρόθεσμων, των αποφάσεων της 27ης Οκτώβρη και Δεκέμβρη, η χώρα η αυτοδιοίκηση ζουν ένα ζοφερό παρόν, χωρίς ορατές προοπτικές βελτίωσης για το μέλλον.
Οι προβλέψεις μας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Ένα χρόνο σχεδόν μετά την λειτουργία του, όλες μας οι εκτιμήσεις, ριζικές διαφωνίες και αντιρρήσεις για τον «Καλλικράτη» έχουν δικαιωθεί, ότι δηλαδή πρόκειται για μια αντιδημοκρατική, συντηρητική και συγκεντρωτική μεταρύθμιση που θα κάνει ακόμη ποιο γραφειοκρατικό το θεσμό μακρυά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Απόρροια και συνέχεια του «Καλλικράτη» είναι η συνεχής απαξίωση και διάλυση του νομού μας από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ.Λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς γνώση της γεωγραφικής σύνθεσης και χωρικής κατανομής των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων.
Λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας στους τομείς των συγκοινωνιών, της παροχής υπηρεσιών του πρωτογενή τομέα με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αυξάνοντας το πραγματικό λειτουργικό κόστος της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών.
Η μείωση των δρομολογίων, η κατάργηση της ΔΟΥ, η αναστολη του υποκαταστήματος  του ΙΚΑ Καρλοβάσου, η κατάργηση των Τελωνείων Πυθαγορείου και Καρλοβάσου, η αδυναμία λειτουργίας σύγχρονων σφαγείων στο νησί, η φημολογούμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και η νηολόγηση πλοίων γηρασμένων, είναι μερικά από τα επιτευγματα των μέχρι τώρα μνημονιακών κυβερνήσεων.Αυτή η πολιτική οδηγεί στην υποβάθμιση και διάλυση των τοπικών κοινωνιών.
ΣΑΜΟΣ 16 -01-2012
Όλοι και όλες στη 48ωρη απεργία 18 και 19 Γενάρη 2012.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Βερολίνο:Ομιλία του σ. Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση του Die Linke

15.01.2012
Έρχομαι από την Ελλάδα. Τη χώρα που επιλέχθηκε να γίνει το ευρωπαϊκό πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, προκειμένου η κρίση να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για τους τραπεζίτες και τους κεφαλαιοκράτες.
Βρισκόμαστε στο δεύτερο χρόνο εφαρμογής της πιο αντιδραστικής και ταξικής πολιτικής, που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε χώρα της ευρωζώνης.
Η χώρα μου παρουσιάστηκε ως διεφθαρμένη.
Οι πολίτες της ενοχοποιήθηκαν και οι τραπεζίτες και όλη η κλεπτοκρατία που κυβερνά την χώρα δεκαετίες αθωώθηκαν.
Άνθρωποι των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρώην στελέχη του ΔΝΤ, τοποθετήθηκαν στους πιο κρίσιμους τομείς.
Στοιχεία πλαστογραφήθηκαν, ώστε το έλλειμμα να παρουσιαστεί ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Έφτασαν στο σημείο να μιλούν για το μεγαλύτερο και ακριβότερο δημόσιο τομέα της ευρωζώνης, ενώ συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.
Οποιαδήποτε άλλη άποψη κατασυκοφαντήθηκε, προκειμένου να αποδεχτεί ο λαός μας ως αναπόφευκτη επιλογή τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Κάθε κοινωνική τάξη και επαγγελματική ομάδα βαφτίστηκε συντεχνία, οι μεγάλες αντιστάσεις των συνδικάτων ονοματίστηκαν ως αντιδράσεις συνδικαλιστών για τη διατήρηση των προνομίων τους.
Ενοχοποιήθηκε ένας ολόκληρος λαός για το χρέος, άσχετα αν αυτό προέκυψε κατά 20% από την αύξηση των δαπανών και κατά 80% από την συστηματική και νομοθετημένη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου.
Οι τεράστιες διαδηλώσεις από εντυπωσιακές, βαφτίστηκαν επεισοδιακές και η καταστολή στους δρόμους της Αθήνας έφτασε σε επίπεδο Λατινικής Αμερικής.
Όσοι αντιδρούσαν σε αυτόν τον υποτιθέμενο μονόδρομο χαρακτηρίστηκαν αντιευρωπαϊστές.
Το γελοίο είναι πως αποκαλούσαν αντιευρωπαϊστές οι πολιτικοί υπάλληλοι των αγορών στην Ελλάδα όσους διαμαρτύρονταν, χρησιμοποιώντας εθνικιστική ορολογία και ρητορεία «περί σωτηρίας του έθνους».
Σήμερα, δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων σκληρής λιτότητας, στη χώρα μου επικρατεί απελπισία και απόγνωση.
Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.
Οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν άστεγους.
Χιλιάδες νέοι επιστήμονες ψάχνουν να μεταναστεύσουν.
Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν 20% και ανθρωπιστικές οργανώσεις οργανώνουν συσσίτια.
Και η κυβέρνηση; Ετοιμάζεται να φέρει και νέο πακέτο μέτρων λιτότητας με μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να μας σώσει.
Σας περιγράφω αυτήν την κατάσταση ως εικόνα από το δικό σας μέλλον και παρόν.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου έπεσε από την τεράστια λαϊκή και εργατική αντίσταση.
Το πειραματόζωο στην Ελλάδα αντιστάθηκε. Το πείραμα, όμως, εξελίχθηκε.
Η καταστροφή συνεχίζεται. Τώρα με πρωθυπουργό τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ.
Είναι σαν να είναι εδώ καγκελάριος ο κ. Άκερμαν. Ή μήπως είναι ήδη;
Και πάμε για νέο δάνειο άνω των 100 δις, που σχεδόν ολόκληρο θα πάει στις τράπεζες της διαφθοράς.
Αυτό είναι το όραμα της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Η κοινωνική καταστροφή. Η Ευρώπη της κοινωνικής δυστυχίας που θα κυβερνάται από τραπεζίτες.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τους σταματήσουμε. Να κάνουμε την αγανάκτηση, δύναμη για πολιτική αλλαγή.
Εμείς επιλέγουμε  να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη.
Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε. Είμαστε το 99% και έχουμε δίκιο.
Με την Ευρωπαϊκή αριστερά, με τους λαούς της Ευρώπης μπορούμε να πούμε όχι στην Ευρώπη των τραπεζών. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την Ευρώπη της αλληλεγγύης.

To Γραφείο Τύπου

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Ότι και να πεις μαθαίνουμε πράγματα και θαύματα με αφορμή την κρίση χρέους και το χάλι της Ελλάδας. Στους δρόμους και στα καφενεία τρέχει η πολιτική οικονομία, που πριν λίγο καιρό η γνώση της ήταν προνόμιο των οικονομολόγων και των κερδοσκόπων. Μάθαμε τι είναι τα spreads, τι είναι τα SDS, τι είναι τα hedge funds, τι είναι το PSI. Ποιος στη χάρη μας εν ολίγοις και να το θυμηθείτε ότι έπεται συνέχεια.
Μάθαμε όμως και πώς δουλεύει το σύστημα έτσι που οι κερδισμένοι να μη χάνουν ποτέ και να είναι πάντα κερδισμένοι. Και οι χαμένοι να μην κερδίζουν ποτέ και να είναι πάντα χαμένοι. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Οι τράπεζες, οι γερμανικές πρώτες-πρώτες, αφού έβγαλαν ότι έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα, τα ξεφορτώθηκαν σε χαμηλές τιμές. Και τα αγόρασαν διάφορα επιθετικά hedge funds. Απορία: Πώς τους ήρθε και φορτώθηκαν σκοτωμένα χαρτιά;

Απάντηση εγκύρων εφημερίδων του εξωτερικού: Τους ήρθε γιατί προσδοκούν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα μέχρι το Μάρτιο. Κι αν η προσδοκία τους επαληθευτεί –και θα κάνουν φυσικά ότι μπορούν για να επαληθευτεί- τότε θα πληρωθούν στην ονομαστική αξία τους!! Θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη δηλαδή σε χρόνο μηδέν. Γιατί η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να δανειστεί και η Ευρώπη να τη δανείσει πάλι με δυσβάσταχτους όρους για να εξυπηρετήσει το χρέος της, να χρυσώσει δηλαδή τους κερδοσκόπους.
Κι αν η Ελλάδα δεν δανειστεί και η Ευρώπη δεν δανείσει; Πάλι δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας. Εφόσον δεν καταβάλλουμε τα δέοντα πάμε για πιστωτικό επεισόδιο (άλλος όρος που μάθαμε οι αδαείς τελευταία..), άρα ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (SDS), άρα χαρά στον που τα έχει και τα κατέχει –τα CDS. Και ποιος τα έχει και τα κατέχει; Μα οι τράπεζες και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και πάλι –εδώ είναι που λέμε ότι έχουν και τα γένια και τα χτένια.
Αν συνυπολογίσουμε ότι από την εκκρεμότητα με το PSI και τη γενικότερη ανασφάλεια στην ευρωζώνη κερδισμένη χοντρά είναι η Γερμανία, στην οποία καταφεύγουν όσα κεφάλαια αναζητούν ασφάλεια (με επιτόκιο 0, 01 δανείστηκε προχτές το Βερολίνο) καταλαβαίνουμε πού έχουμε μπλέξει. Σε ένα πάρτι κέρδους και κερδισμένων που τα έξοδα για το φαγοπότι πληρώνουμε εμείς. Στην υγειά μας...

* Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η αυτοδιοίκηση και ο «Καλλικράτης» ένα χρόνο μετά (Μέρος Α')

Από την "Αυγή" (11/01/2012 )
Του ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ*
Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός χρόνου από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην αυτοδιοίκηση και ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012 (το πρώτο από την εφαρμογή του "Καλλικράτη") θα επιχειρήσω να απαριθμήσω, χωρίς να ιεραρχήσω, κάποιες γενέθλιες σκέψεις που κατά την ταπεινή μου γνώμη μπορεί να είναι χρήσιμες στον προβληματισμό και στη διαμόρφωση σταθερής άποψης των συναγωνιστών και συναγωνιστριών στην αυτοδιοίκηση.
Πρώτον: Ξεκινώντας από μια γενική εκτίμηση θα λέγαμε ότι σήμερα, μετά την επιβολή από την τρόικα του Μνημονίου και από τις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές ελίτ του Μεσοπρόθεσμου, των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η χώρα και η Αυτοδιοίκηση ζουν ένα ζοφερό παρόν, χωρίς ορατές προοπτικές βελτίωσης για το μέλλον.
Οι προβλέψεις μας, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν. Ένα χρόνο σχεδόν μετά τη λειτουργία του, όλες μας οι εκτιμήσεις, ριζικές διαφωνίες και αντιρρήσεις για τον «Καλλικράτη» έχουν δικαιωθεί, ότι δηλαδή πρόκειται για μια αντιδημοκρατική, συντηρητική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, που θα κάνει ακόμη πιο γραφειοκρατικό τον θεσμό, μακριά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Δεύτερον: Ο “Καλλικράτης” αποδεικνύεται ότι έρχεται να συμπληρώσει τον “Καποδίστρια” και να αλλοιώσει την πεμπτουσία της Τ.Α., την άμεση δημοκρατία, τη λαϊκή συμμετοχή και, συνεπώς, τη λαϊκή εξουσία. Η Τ.Α. μετατρέπεται καθημερινά σε γραφειοκρατικό μηχανισμό ή μικρό κράτος, απρόσωπο και απόμακρο από τον πολίτη.
Με τις συνενώσεις που έγιναν καταστρατηγούνται οι έννοιες της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αμεσότητας. Ενισχύεται και σε τοπικό επίπεδο η έννοια της πολιτικής αλλοτρίωσης, η απομάκρυνση και η αποξένωση των πολιτών από την εξουσία. Δημιουργούνται διάφορα κρατίδια, τα οποία προκαλούν έναν έντονο συγκεντρωτισμό και απομακρύνουν τον πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην επαρχία, όπου ζωντανά χωριά με δραστηριότητα μαράζωσαν.
Συμπερασματικά ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» υπάρχει σαφές πρόβλημα στην αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, της συλλογικότητας και της πολιτικής δημοκρατίας. Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σταδιακά σε διοίκηση.
Τρίτον: Η αντιδημοκρατικότητα του νόμου επιβεβαιώνεται καθημερινά: Από τους κανονισμούς και τον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων, τα οποία τείνουν να έχουν διακοσμητικό ρόλο, από τη συρρίκνωση των σχολικών επιτροπών και τον ουσιαστικό ακρωτηριασμό τους, από την κατάργηση των ΝΠΔΔ και της ευρείας συμμετοχής σʼ αυτά, από τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών, από τη συγκρότηση της Γενικής Συνέλευσης και του Δ.Σ. των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης - (ΠΕΔΑ - ΚΕΔΕ) - και των συνακόλουθων αποκλεισμών και άλλα πολλά που διαπιστώνουμε καθημερινά οι αυτοδιοικητικοί.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι καλλικρατικοί δήμοι ενισχύθηκαν, τουλάχιστον τυπικά, με περισσότερες από 220 αρμοδιότητες, ενώ πάνω από 300 αρμοδιότητες πέρασαν με την εφαρμογή του προγράμματος στις αιρετές περιφέρειες, ενώ παραδόξως υπήρξε δραστική μείωση κονδυλίων. Αυτό είχε ως προφανές αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ούτε οι στοιχειώδεις και αναγκαίες αρμοδιότητες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τραγέλαφος των μαθητών, καθώς δεύτερο ισχυρό πλήγμα, μετά τη στέρηση των βιβλίων, κινδυνεύουν να δεχθούν οι 200.000 μαθητές του σχολικού έτους 2011-2012. Μετά το πρωτοφανές πρόβλημα που προέκυψε με τη μη έγκαιρη διάθεση των σχολικών βιβλίων, όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ακολουθεί το μείζον ζήτημα της μεταφοράς τους στα σχολεία. Οι μαθητές κινδυνεύουν από τη νέα χρονιά να στερηθούν τα μεταφορικά μέσα. Κάποια μπαλώματα ούτε σαν ασπιρίνες δεν λογίζονται.
Τέταρτον: Το κράτος δεν είχε ούτε έχει το κριτήριο του προτέρου έντιμου βίου απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι σχέσεις κράτους και Αυτοδιοίκησης, μεταπολεμικά, είναι σχέσεις εξάρτησης, σχέσεις πατρονείας. Το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαρτήσει ή να πατρονάρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελός του. Άρα λογικά, υπάρχουν αντιδράσεις όποτε μια κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι έγινε και με τον «Καλλικράτη» και για μια ακόμα φορά, δυστυχώς,, η Τ.Α. επιβεβαιώθηκε.
Oι θεσμοθετημένοι πόροι, που διαρκώς με τεχνάσματα παρακρατούνται, οι έλεγχοι σκοπιμότητας δραστηριοτήτων της Τ.Α από όργανα του κράτους, οι υπερεξουσίες των επιτρόπων, οι συλλήψεις αιρετών από αστυνομικά όργανα όταν υπερασπίζονται τα δίκαια των πολιτών είναι μερικά από τα τεκμήρια της θλιβερής αυτής πραγματικότητας. Χαρακτηριστική απόδειξη της δυσπιστίας αυτής είναι η αποτυχία ενός έτερου νεωτερισμού του Καλλικράτη, του «Συνηγόρου του Δημότη». Ένα χρόνο μετά την εγκαθίδρυση των νέων δημοτικών αρχών, τα 2/3 των δήμων της χώρας δεν εξέλεξαν «συνήγορο του δημότη».
Πέμπτον: Η εκχώρηση του δημόσιου χώρου και των δημόσιων δραστηριοτήτων μέσω ΣΔΙΤ ή παρόμοιων κατασκευασμάτων είναι ασύμβατη με τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Στον ένα χρόνο εφαρμογής του «Καλλικράτη» οι παραπάνω διαδικασίες ξεπέρασαν και τις όποιες δυσάρεστες προβλέψεις μας. Επιχειρήθηκαν και επιχειρούνται πολιτικές άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.) και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου (“Ήλιος”, ΣΔΙΤ κ.λπ.).
Ταυτόχρονα οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους και στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τις λόγω Μνημονίου άγριες περικοπές 3 δισ. ευρώ από θεσμοθετημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης έως το 2013, θα έχει αποτέλεσμα τη διάλυση ολόκληρων υπηρεσιών των δήμων σε κρίσιμους τομείς. Κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας, καθαριότητα, πράσινο, παιδικοί σταθμοί, “βοήθεια στο σπίτι” θα συρρικνωθούν μέχρι εξαφανίσεως. Το κενό θα καλύψουν μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές που επιδιώκουν να επενδύσουν στους τομείς - φιλέτα των δήμων και να κερδοσκοπήσουν απομυζώντας ακόμη περισσότερο τους δημότες.
Έκτον: Στα οικονομικά ιδιαίτερα η εκτίμησή μας ότι ο «Καλλικράτης» είναι η εφαρμογή του Μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και το όχημα για την επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών έχει απολύτως δικαιωθεί. Τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έχουν φτάσει σε οριακά για την επιβίωσή της όρια. Αρκεί κάποιος να αξιολογήσει το στοιχείο εκείνο σύγκρισης των τριών τελευταίων χρόνων των προϋπολογισμών για την Τ.Α. και θα διαπιστώσει ότι τα έσοδά της από το κράτος μειώνονται στο εκπληκτικό ποσοστό που προσεγγίζει το 60%.
Στον καλλικράτειο χρόνο και τον επόμενο οι μειώσεις αγγίζουν το 40% και πλέον. Έτσι «επιτυγχάνεται» η υποχώρηση της αυτοδιοίκησης σε κρατική διοίκηση, ο ακρωτηριασμός των αυτοδύναμων αποφάσεων, η έλλειψη και των ελάχιστων πόρων για άσκηση πολιτικής, η αδυναμία καταβολής ακόμα και των ανελαστικών εξόδων.Ακόμα και με τους τυχοδιωκτικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης η Τ.Α. δεν μπορεί να επιβιώσει. H τελευταία εκτίμηση της την εκθέτει: «Τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ, υπολογισμένα με τον πιο ασφαλή τρόπο, στη βάση των τρεχουσών αποδόσεων της κρατικής χρηματοδότησης, ανέρχονται σε ύψος 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες».
Το ερώτημα που προβάλλει είναι απλό: Δεν το γνωρίζουν αυτό οι «ειδήμονες»; Βεβαίως το γνωρίζουν, όμως έχουν άλλα σχέδια, τα οποία πλέον έχουν αποκαλυφθεί, όπως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α., η πλήρης ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και δεν έχει τέλος ο κατάλογος των νεοφιλελεύθερων επιλογών που θα οριστικοποιήσουν τον θάνατο της αυτοδιοίκησης.
Έβδομον: Στον αναπτυξιακό τομέα, αφού ναυάγησαν όλα τα καλλικράτεια κατασκευάσματα, όπως τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα, όπως το ΕΛΛΑΔΑ, το πρόγραμμα εξυγίανσης και άλλα, προχωρούν τώρα σε ένα πομπώδες και φιλόδοξο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση -Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ) αναγγέλθηκε από την κυβέρνηση σε μια περίοδο πλήρους ανομβρίας και έρχεται να αντικαταστήσει και να συμπεριλάβει όλα τα προηγούμενα.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η διάρθρωση του προγράμματος θα βασίζεται σε έξι άξονες οι οποίοι αποτελούν μια αναπτυξιακή «ομπρέλα», στην οποία «χωράνε» τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας», η συμμετοχή των δήμων στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, τα έργα που σχετίζονται με την Εξοικονόμηση Ενέργειας, το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ και το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ».
Η χρηματοδότηση του ΑΚΣΙΑ θα πραγματοποιηθεί από πόρους που προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, εθνικούς και θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι για παράδειγμα ο Φόρος Ζύθου, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το Τέλος Διαφήμισης. Αναφορικά με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και τη χρηματοδότησή του είμαστε σε αναμονή, όταν τεθεί σε εφαρμογή.
Όγδοον: Έγινε πλέον σαφές ακόμη και στους δύσπιστους ότι το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης στοχεύει στον μεγαλύτερο έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα κυρίαρχα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, είναι ενταγμένο στο σύμφωνο σταθερότητας και υπηρετεί τον νεοφιλελευθερισμό.
Συμπερασματικά από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μπορεί κάποιος να παρατηρήσει: Την περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδείας - υγείας - πρόνοιας) μέσω της “αποκέντρωσης” και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος. Την εφαρμογή αντεργατικής, αντιλαϊκής γενικότερα “αναπτυξιακής” πολιτικής στην Περιφέρεια με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα τοπική ανισομετρία και ταξική ανισότητα. Την υποκριτική “φιλανθρωπική” διαχείριση κάποιων ακραίων κοινωνικών προβλημάτων από την Τ.Α., αντί της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη.


* Ο Σπύρος Τζόκας είναι μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πρώην δήμαρχος Καισαριανής

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ του ΣΥΝ & του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ*
 Το τελευταίο διάστημα
έχει αρχίσει να περπατάει στη ζωή το ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία του αντιμνημονιακού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου με στόχο την ανατροπή του Μνημονίου και το άνοιγμα της διαδικασίας για μια άλλη προοδευτική πορεία του τόπου. Στη συντριπτική πλειονότητα των ανέργων, των εργαζομένων και των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, η πρόταση αυτή γίνεται αποδεκτή με ανακούφιση και προσδοκία, σημαντικό τμήμα των διαφοροποιημένων από το ΠΑΣΟΚ την προσεγγίζει με ειλικρινές ενδιαφέρον, ενώ αντιδράσεις και ενστάσεις διαφορετικής ουσίας και ποιότητας εκφράζονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ., τους Οικολόγους-Πράσινους, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ως βασικός λόγος διαφωνίας προβάλλεται κατά βάση η αδυναμία προγραμματικής συνοχής της πρότασης, αφού στον πυρήνα της προτείνεται ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα την αριστερά, που θα κληθεί – εφόσον επιτευχθεί – να κυβερνήσει, εφόσον επιβεβαιωθούν μέχρι τέλους τα δημοσκοπικά δεδομένα και στις προσεχείς εκλογές αναδειχθεί πρώτη δύναμη. Πράγματι, ένας τέτοιος συνασπισμός άμεσα είναι πολύ δύσκολο να συσταθεί, εξαιτίας κυρίως των δεδομένων προγραμματικών διαφορών μεταξύ των δυνάμεων που καλούνται να τον συγκροτήσουν. Και όταν μιλάμε για διαφορές, αναφερόμαστε κυρίως στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, της παραμονής στο ευρώ ή όχι κ.λπ. Δεν καταλαβαίνουμε όμως γιατί αυτή η συμμαχία δεν θα μπορούσε να συσταθεί τώρα, όχι στη βάση μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων, αλλά στη βάση της σωτηρίας της χώρας και των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων από τη χρεωκοπία και τη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών. Ποιο είναι το πρωτεύον σήμερα για τον ελληνικό λαό;
 Η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης μεσομακροπρόθεσμης στρατηγικής ή η συγκρότηση ενός μετώπου που θα βάλει στοπ στην κοινωνική εξαθλίωση και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε κάθε λογής Σαουδάραβες, Κινέζους, Αμερικάνους ή όποιους άλλους τυχάρπαστους “επενδυτές”; Βεβαίως, όλα αυτά είναι αλληλένδετα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας, όμως αυτούς οφείλουμε να του επαναπροσδιορίσουμε στη βάση των εξελίξεων που κάθε μέρα και με ραγδαίους ρυθμούς διαμορφώνονται. Άλλωστε, ούτε η ηγεσία του ΚΚΕ βάζει ως άμεσο ζήτημα την αποδέσμευση της χώρας από το ευρώ, παρά μόνο όταν κατά την άποψή του θα έρθει η ώρα της λαϊκής εξουσίας. Στο κάτω - κάτω, πάντα ο λαός είναι αυτός που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για όλα. Άρα, τι μας εμποδίζει να πορευτούμε στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος σωτηρίας και να αφήσουμε στην μπάντα τις διαφορές μας, οι οποίες θα επιλυθούν με τον λαό στο προσκήνιο και στη βάση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων;
Τι μας εμποδίζει, άραγε, να πορευτούμε ενδεικτικά στη βάση των παρακάτω σημείων, που αποτελούν κοινό τόπο για όλους;
1) Αποδέσμευση από τις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων.
2) Διαγραφή του επαχθούς (απεχθούς) μέρους του χρέους στη βάση του λογιστικού ελέγχου του και επαναδιαπραγμάτευση του υπολοίπου.
3) Κοινωνικοποίηση - δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
4) Αναδιανομή του πλούτου στη βάση ενός κοινωνικά δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.
5) Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στήριξη και ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων (αγροτική οικονομία, ποιοτικός τουρισμός, ορυκτός πλούτος, αξιοποίηση των ΑΠΕ, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφύλαξη και βιώσιμη ανάδειξη του φυσικού πλούτου κ.λπ.).
6) Επαναθεμελίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας ως αδιαπραγμάτευτων κοινωνικών αγαθών.
7) Δρομολόγηση των διαδικασιών για συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικού συστήματος ουσιαστικής δημοκρατίας και ανάδειξης του λαϊκού παράγοντα ως καθοριστικού ρυθμιστή των εξελίξεων, καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω προγραμματικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν διά περιπάτου ή απλά και αποκλειστικά μόνο μέσα από εκλογές. Θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών, συγκρούσεων και ρήξεων σε όλα τα επίπεδα, εθνικά και ευρωπαϊκά, κινηματικά και κοινοβουλευτικά. Σε αυτή τη διαδικασία θα δοκιμάζονται και οι επί μέρους διαφορές μας και φυσικά στη λογική του δημοκρατικού δρόμου, όπου οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες θα διαμορφώνουν κάθε φορά τις προωθητικές συνθέσεις.

Γι' αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί προαπαιτούμενο τίποτα από αυτά που τώρα προβάλλονται ως θέσφατα στη σημερινή συγκυρία. Ούτε βεβαίως υπάρχει κάποιος που κατέχει την απόλυτη αλήθεια ή ενδεχομένως μπορεί να προβάλλεται ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης της αριστεροσύνης.
Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ με παρρησία το τελευταίο διάστημα έχουν επανειλημμένα καταθέσει τις απόψεις τους. Επιδιώκουν σε όλα τα επίπεδα την ευρύτερη δυνατή ενότητα για να μετατραπεί η αντιμνημονιακή - αντινεοφιλελεύθερη κοινωνική πλειοψηφία σε πολιτική πλειοψηφία. Οι θέσεις μας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο αποτελούν θέσεις διαλεκτικής ανάλυσης των εξελίξεων και των αλληλοεξαρτήσεών τους, στη βάση ότι τίποτα πλέον δεν δικαιολογεί λύσεις περιορισμένες σε εθνικό επίπεδο. Με αυτές τις θέσεις προσερχόμαστε στον διάλογο με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Πιστεύουμε ότι η σωτηρία της χώρας αποτελεί τον πρώτιστο στόχο, έναντι των όποιων στοχεύσεων κομματικής καταγραφής. Με αυτό το κριτήριο όλοι κρινόμαστε απέναντι στον λαό και στην κοινωνία. Και γι' αυτό όποιοι παραβούν αυτόν τον κανόνα θα λάβουν και το αντίστοιχο αντίτιμο. Εμείς, πάντως, δεν θα κουραστούμε να παλεύουμε τώρα, στις εκλογές, μετά τις εκλογές για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Και στο κάτω-κάτω, ας σκεφτούν όσοι παραβούν τη λαϊκή απαίτηση για ενότητα, γιατί να χαρίσουμε στον κ. Σαμαρά και στη Ν.Δ., τις 50 έδρες που δίνει ο καλπονοθευτικός νόμος στην πρώτη δύναμη;
      Από την ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 * Ο Ν. Συρμαλένιος είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ναυτικό ατύχημα μεταξύ Σάμου & Χίου

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
09/01/2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
 Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
 Θέμα: Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Β.Α. Αιγαίου από το πρόσφατο ναυάγιο τουρκικού φορτηγού πλοίου μεταξύ της Χίου και της Σάμου
Στις 27 Δεκεμβρίου μεταξύ της Χίου και της Σάμου βυθίστηκε το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Dogu Haslaman» το οποίο μετέφερε 1.700 τόνους λίπασμα που είχε φορτώσει από την Ουκρανία με προορισμό το Ισραήλ. Το συμβάν αυτό έγινε γνωστό στο πανελλήνιο όταν το 12μελές πλήρωμα του πλοίου αρνήθηκε τη βοήθεια των ελληνικών σωστικών μέσων και με λέμβο κατευθύνθηκε σε παραπλέον τουρκικό πλοίο αμφισβητώντας την δικαιοδοσία της Ελλάδας εντός των χωρικών της υδάτων. Εκτός από την πολύ σοβαρή αυτή παράμετρο φαίνεται να αναδεικνύεται και η επίσης πολύ σοβαρή παράμετρος της επαπειλούμενης οικολογικής καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Το πλοίο είναι βυθισμένο σε βάθος 1000 μέτρων γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την ανέλκυση του. Μέχρι σήμερα η πλοιοκτήτρια εταιρία φαίνεται να σιωπά, ενώ και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποια σχετική ενημερωτική ανακοίνωση. Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις, αυτοδιοικητικές κινήσεις αλλά και τις τοπικές αρχές υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής από ενδεχόμενη διαρροή του φορτίου στη θάλασσα.
Ενδεικτικό μάλιστα της ανησυχίας των τοπικών αρχών είναι και η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κ. Γιανάρη προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή-Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος ζητώντας ενημέρωση για ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τη βύθιση του πλοίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» υπογραμμίζει ότι το ναυάγιο δεν είναι ακίνδυνο και πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ευαίσθητα, ολιγοτροφικά θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχή. Επισημαίνει επίσης, ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως αντίστοιχα ναυάγια μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική αξιολόγηση του κινδύνου πριν μάθουμε τον ακριβή τύπο των λιπασμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται επίσης ο προβληματισμός του ωκεανογράφου και διευθυντή ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος δηλώνει ότι οι επιπτώσεις του ναυαγίου εξαρτώνται από το βάθος της θάλασσας στο σημείο, τα θαλάσσια ρεύματα και τον τρόπο με τον οποίο θα διαλυθεί το φορτίο (τα λιπάσματα είναι υδατοδιαλυτά), τον τύπο λιπάσματος, τη σχέση αζώτου και φωσφόρου στα λιπάσματα και την ίδια σχέση στο νερό.
Εδώ και μήνες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έχει τονίσει τον κίνδυνο για ένα μεγάλο θαλάσσιο ατύχημα στο Αιγαίο. Οι ερευνητές του «Αρχιπελάγους», μελετώντας με ηλεκτρονικά συστήματα την κίνηση των πλοίων στα σημαντικά θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου, κάνουν λόγο για «ανησυχητικές συνθήκες, διότι οι υδάτινοι δίαυλοι είναι υπερφορτωμένοι, ενώ οι πορείες που ακολουθούνται είναι ακανόνιστες και μη ελεγχόμενες. Ο κίνδυνος μιας οικολογικής καταστροφής επιτείνεται από το γεγονός πως περίπου τα μισά εμπορικά που διαπλέουν τις ελληνικές θάλασσες φέρουν σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος» τις λεγόμενες «σημαίες ευκαιρίας». Οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται για την ελαστική εφαρμογή της διεθνούς ναυτιλιακής νομοθεσίας και επιτρέπουν συχνά στα πλοία να ταξιδεύουν με ανεπαρκείς υποδομές αποτροπής ρύπανσης και ζητούν να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι παράκτιες χώρες, στις οποίες υπάρχει αυξημένη κίνηση πλοίων.
 Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την αποτροπή ενδεχόμενης οικολογικής καταστροφής στην θαλάσσια περιοχή από το ναυάγιο του τουρκικού πλοίου;
  2. Προτίθεται να αναλάβει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι παράκτιες χώρες, στις οποίες υπάρχει αυξημένη κίνηση πλοίων; 
 Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών

Βασίλης Μουλόπουλος
Επικρατείας

Ηρώ Διώτη
Λάρισας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΜΑ: «Αποδόμηση και απαξίωση των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 
Δ/νση: Δερβενακίων και Α. Αλέξη
            Σάμος 83100
Τηλ: 22733 50401, 22733 50403
Fax: 22730 25444
E-mail: ganti@samos.pvaigaiou.gov.gr      
            Σάμος,  29 Δεκεμβρίου 2011
             
             
ΘΕΜΑ: «Αποδόμηση και απαξίωση των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου»



Αριθ. πρωτ.: οίκ. 43713/5512
   
  
  ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
              κ. ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ
              Μέγαρο Μαξίμου
              Ηρώδου Αττικού 19
              106 74 Αθήνα

  ΚΟΙΝ.:  Ως Πίνακας Αποδεκτών
 
     

Κύριε Πρωθυπουργέ,

        Η συνεχή αποδόμηση του Νομού μας εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης του Αθηνοκεντρικού κράτους συνεχίζεται.

       Αποδεκατίζονται δομές του διαρθρωτικού χάρτη στο υφιστάμενο σύστημα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες των νησιών μας. Λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς γνώση της γεωγραφικής σύνθεσης και χωρικής κατανομής των οικονομικών δραστηριοτήτων και χωρίς καν να προηγείται γνωμοδότηση των τοπικών φορέων σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα  των ενεργειών τους.

        Το πλέγμα υποβάθμισης των νησιών μας περιλαμβάνει όλη την οικονομική διάρθρωση από τον πρωτογενή τομέα, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες  έως και την τριτογενή  παραγωγική αλυσίδα. Αποφάσεις που στο όνομα στρεβλής αποθεματικής οικονομικής διαχείρισης για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, επιτείνουν την ύφεση και αυξάνουν το πραγματικό λειτουργικό κόστος της καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη.

        Η επικαλούμενη μεταρρύθμιση για την εξοικονόμηση πόρων δε λαμβάνει υπόψη το υφιστάμενο σύστημα διάδοσης, διάθεσης και χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων από πλευράς του ντόπιου πληθυσμού. Παράλληλα, οι αποσπασματικές ή προσωρινές λύσεις που προτείνονται χωρίς τη μεταβολή ή εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας αποτρέπουν επενδυτικές ευκαιρίες, ενισχύουν την εσωστρέφεια και μαραζώνουν την οικονομική ζωή του τόπου.

       Επειδή το ποτήρι ξεχείλισε με συνεχόμενα γεγονότα, όπως τη συγχώνευση των Δ.Ο.Υ., την αναστολή λειτουργίας υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α., τη νηολόγηση πλοίων τεσσαρακονταετίας, τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση και μείωση των αεροπορικών δρομολογίων, την έλλειψη σφαγείων με εξαθλίωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, τη μη ομαλή λειτουργία των ελαιοτριβείων και την επερχόμενη κατάργηση των Τελωνείων. Γεγονότα με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και την επερχόμενη τουριστική περίοδο.




Για όλα αυτά,

Και παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας για επίλυση των προβλημάτων, η απαξίωση των νησιών Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων και των κατοίκων τους, συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο της κοροϊδίας από πλευράς του Αθηνοκεντρικού κράτους.

       Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, παρουσία Περιφερειακών Συμβούλων, του Δημάρχου Σάμου, εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και σε τηλεφωνική επικοινωνία με Συλλογικούς Φορείς καθώς και με τις Δημοτικές Αρχές Ικαρίας και Φούρνων,  αποφασίστηκε:

-       Η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την απαξίωση και
     αποδόμηση του Νομού Σάμου.

-       Το κάλεσμα όλων των Φορέων των νησιών μας για συμμετοχή σε Πανσαμιακή
      διαμαρτυρία προς την Κυβέρνηση, για την περιφρόνηση και εγκατάλειψη των
      μόνιμων κατοίκων της ακριτικής περιοχής της πατρίδας μας, στις άφρονες
      ενέργειες των μανδαρίνων της Κεντρικής Διοίκησης.

-       Προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφερειακής

     Ενότητας Σάμου, του Δήμου Σάμου, του Δήμου Ικαρίας και του Δήμου Φούρνων

     κατά το διήμερο από 18 έως 19 Ιανουαρίου του 2012, με ταυτόχρονες

     κινητοποιήσεις όπως αυτές θα αποφασισθούν από τα Συλλογικά Όργανα των

     Φορέων των νησιών μας.

-       Αποφασίσθηκε επίσης, η παραίτηση των Αιρετών Οργάνων της Περιφερειακής

     Ενότητας Σάμου, του Δήμου Σάμου, του Δήμου Ικαρίας και του Δήμου Φούρνων

     καθώς και των αναπληρωματικών μελών τους, σε περίπτωση μη επίλυσης των

     αιτημάτων και έκδοσης νομοθετικών πράξεων, όπου απαιτείται.

                                                                               Με βαθύ σεβασμό


                                                                              Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


                                                           ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

 Σημείωση: Όπως μας κοινοποιήθηκε από το γραφείο του αντιπεριφεριάρχη

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

To δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Παράταξης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για το ναυτικό ατύχημα ανοιχτά της Σάμου

Στις 27 Δεκεμβρίου, 18 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σάμου, βυθίστηκε το τουρκικό πλοίο «Dogu Haslaman» έμφορτο με χιλιάδες τόνους λίπασμα.
Δεν γνωρίζουμε το ακριβές είδος του λιπάσματος, όμως είναι γνωστό ότι τα συνήθη λιπάσματα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο, εκ των οποίων τα δύο πρώτα είναι προκαλούν το φαινόμενο του ευτροφισμού κατά το οποίο οι φυτοπλαγκτονικοί οργανισμοί του νερού πολλαπλασιάζονται απότομα και παράγουν βιολογικές τοξίνες. Οι τοξίνες με τη σειρά τους είναι επιβλαβείς όχι μονο για τους υδρόβιους οργανισμούς, αλλά και για τον άνθρωπο, προκαλώντας ακόμη και το θάνατο, μέσω της τροφικής αλυσίδας. Και όχι μόνο αυτό αλλά και μέσω του κύκλου του νερού τα στοιχεία αυτά μπορούν να περάσουν στην ατμόσφαιρα ρυπαίνοντας τελικά το πόσιμο νερό των πηγών.
Καλούμε τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και προσωπικά τον κ. Περιφερειάρχη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές ώστε:
Να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση για την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του ατυχήματος στο περιβάλλον και στη παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής.


                                                            
 Από το Γραφείο Τύπου της
Περιφερειακής Παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

"Πολίτες Κόντρα στον Καιρό": πλήρης ενημέρωση για το ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου

Ναυτικό ατύχημα στη Σάμο
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/01/2012

Να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το πρόσφατο ναυτικό ατύχημα τουρκικού πλοίου ανοιχτά της Σάμου ζητούν με ανακοίνωσή τους από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό".
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Δεν γνωρίζουμε το ακριβές είδος του λιπάσματος, όμως είναι γνωστό ότι τα συνήθη λιπάσματα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο, εκ των οποίων τα δύο πρώτα προκαλούν το φαινόμενο του ευτροφισμού, κατά το οποίο οι φυτοπλαγκτονικοί οργανισμοί του νερού πολλαπλασιάζονται απότομα και παράγουν βιολογικές τοξίνες. Οι τοξίνες με τη σειρά τους είναι επιβλαβείς όχι μόνο για τους υδρόβιους οργανισμούς, αλλά και για τον άνθρωπο, προκαλώντας ακόμη και τον θάνατο, μέσω της τροφικής αλυσίδας".

Από την Αυγή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και του εκτελεστικού προέδρου και διευθ. συμβούλου του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη

Το θέμα δεν είναι μόνο ποιος οδήγησε τον άλλο από την πίσω πόρτα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ότι, πλέον, υπάρχει άμεση παραδοχή του συστήματος διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και συμφερόντων .
Οι οπαδοί της «ανοιχτής διακυβέρνησης», ως φαίνεται, λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στο σκοτεινό παρασκήνιο με προφανή στόχο τη χειραγώγηση των πολιτών και  την πάση θυσία διατήρησή τους στην εξουσία.
Οι χθεσινοί, αλλά στην ουσία και σημερινοί φανατικοί υποστηριχτές των κυβερνήσεων του μνημονίου και της ανάλγητης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αυτοαποκαλύπτονται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο.
Το καράβι σάπισε και φαίνεται ότι βουλιάζει…
To Γραφείο Τύπου