Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Από την Πολιτική Εκδήλωση- Συζήτηση στον Μαραθόκαμπο



Μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς, δηλαδή χωρίς την αποκομμένη από τον λαό πολιτική ελίτ, τους διαπλεκόμενους μεταπράτες μεγαλοαστούς και τραπεζίτες, μια χούφτα ανθρώπων που που κερδίζουν από την φτώχεια του λαού, τα φερέρωνα τους μεγάλα ΜΜΕ. 
Μπορούμε! 
Όταν διαλεγόμαστε, δείχνουμε αλληλεγγύη και παίρνουμε κουράγιο ο ένας από τον άλλο. Όταν με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο δείχνουμε την δύναμη των πολλών. Δεν έχουμε άλλη διέξοδο!!!
 H χθεσινή πολιτική μας εκδήλωση συζήτηση στον Μαραθόκαμπο Σάμου με την Άννα Χατζησοφιά, Ηθοποιό - Συγγραφέα (Υποψήφια Β Αθήνας) και την Αγνή Καλογερή (Υποψ. Σάμου) και τον Αλεξ. Σταθακιό (Υποψ. Σάμου)

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Άννα Χατζησοφιά: Πέραν της κρίσης βρίσκεται η βαρβαρότητα

* Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οπτικοακουστικός χώρος και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν;
 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οπτικοακουστικός χώρος αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου: ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, όλους όσοι βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία μιας, π.χ., τηλεοπτικής σειράς. Αυτή τη στιγμή ο χώρος βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση, που ξεκίνησε από το 2008, με την πτώση της διαφήμισης.
Εδώ υπάρχουν δύο πόλοι: ο ένας είναι η κρατική ή, καλύτερα, η δημόσια τηλεόραση και ο άλλος η ιδιωτική, που συναρτάται άμεσα με τη διαφήμιση. Η δημόσια τηλεόραση δεν εξαρτάται, ούτε και πρέπει να εξαρτάται από τη διαφήμιση, αλλά μονάχα από το ειδικό τέλος που πληρώνει κάθε Έλληνας (και καλώς, διότι παντού με παρόμοιο τρόπο χρηματοδοτείται η δημόσια τηλεόραση).
Αφού λοιπόν χρηματοδοτείται από τους πολίτες, πρέπει να είναι και ανταποδοτική. Όμως εδώ και πέντε χρόνια έχει σταματήσει οποιαδήποτε παραγωγή μυθοπλασίας (σειρές και τηλεταινίες) και έχουν περιοριστεί δραματικά οι παραγωγές ντοκιμαντέρ. Αυτό έχει αντίκτυπο όχι μονάχα εργασιακό αλλά και στο τι πρόγραμμα μεταδίδεται από τη δημόσια τηλεόραση, το οποίο έχει περιοριστεί στις επαναλήψεις.
Η ΕΡΤ έχει γίνει ένας χώρος όπου εργάζονται άνθρωποι, όχι όμως και ένας χώρος όπου παράγεται πρόγραμμα για όλα τα στρώματα του ελληνικού λαού, κάτι για το οποίο πληρώνεται από τον ελληνικό λαό. Αν αυτό που προσφέρεται απαντούσε στις ανάγκες που έχει το ελληνικό κοινό στην ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την ενημέρωση, τότε ο κόσμος δεν θα διαμαρτυρόταν για το τέλος που πληρώνει στην ΕΡΤ. Δυστυχώς, συχνά η συζήτηση εξαντλείται μόνο στα δίκαια, κατά κανόνα, αλλά πολύ στενά εργασιακά αιτήματα των μονίμων και των συμβασιούχων...

* Και στην ιδιωτική τηλεόραση;
Στην ιδιωτική τηλεόραση η κατάσταση με τη σαρωτική πτώση της διαφήμισης, έχει χειροτερεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχουν σταματήσει στην ουσία να γίνονται νέες παραγωγές, αλλά και σε όσες γίνονται οι ηθοποιοί, οι σεναριογράφοι, όλοι οι συντελεστές είναι απλήρωτοι, με χρεωστούμενα ακόμη και δύο χρόνων, που κανείς δεν ξέρει αν θα τα πάρει και πότε. Επίσης, έχουν πέσει τόσο πολύ οι αμοιβές που νέοι ηθοποιοί φτάνουν ουσιαστικά να παίρνουν καθαρά 30 ευρώ για κάθε επεισόδιο! Στην τηλεόραση αυτή είναι σήμερα η πραγματικότητα.
Πάντα ήταν μεγάλο το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις αμοιβές, αλλά σήμερα δεν μιλάμε πια για ψαλίδα: αν ανοίξεις τα δύο σκέλη του ψαλιδιού θα σχηματιστεί... ευθεία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και τα «μεγάλα» ονόματα δεν έχουν υποστεί μειώσεις στις αμοιβές τους. Οι περισσότεροι, προκειμένου να έχουν δουλειά, δέχονται να εργαστούν με μικρότερη αμοιβή. Όμως η αντίστοιχη μείωση στις αμοιβές των χαμηλόμισθων βρίσκεται κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειας. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως συλλογικές συμβάσεις στην τηλεόραση δεν υπάρχουν, γιατί ο κλάδος δεν έχει διεκδικήσει συλλογικά τα δικαιώματά του. Τις λίγες φορές που μπόρεσε να δράσει συλλογικά και με πνεύμα συνεργασίας πέτυχε πολύ σημαντικά πράγματα.


* Το πρόβλημα της ανεργίας στον χώρο ποιους πλήττει;
Στον δικό μας χώρο οι άνθρωποι πολύ σπάνια παίρνουν σύνταξη αξιοπρεπή, γιατί κανείς δεν έχει διαρκώς ένσημα. Η ανεργία στους ηθοποιούς μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ δυσβάστακτη γιατί, αφενός, συνταξιοδοτικά τα τελευταία πέντε ασφαλιστικά χρόνια είναι πολύ κρίσιμα, διότι διαμορφώνουν το ύψος της σύνταξης, αφετέρου δε γιατί απέναντι στους ηθοποιούς υπάρχει πολύ μεγάλος ηλικιακός ρατσισμός. Σε αυτόν τον χώρο όμως το ζήτημα της ανεργίας δεν έχει να κάνει με την ηλικία, σε όλες είναι το ίδιο υψηλή. Η ανεργία στον κλάδο, που πάντα ήταν πολύ μεγάλη, τώρα φτάνει ακόμη και το 90%!
Επιπλέον, η κατάργηση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος οδήγησε ακόμη και κομμωτές στο σανίδι του θεάτρου. Θα έπρεπε, όχι βέβαια να επανέλθει η άδεια, αλλά τουλάχιστον για να δουλέψει κάποιος στο θέατρο να έχει αποφοιτήσει από δραματική σχολή και αυτό να ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την τηλεόραση.


* Σε αυτές τις συνθήκες, με ποιους όρους μπορεί να γίνεται λόγος για καλλιτεχνική δημιουργία;
Το στερεότυπο ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι και λίγο ρακένδυτος και να πεινάει είναι αστείο. Ούτε το πνεύμα μπορεί να απελευθερωθεί ούτε να λειτουργήσεις καλλιτεχνικά αν σκέφτεσαι ότι μπορεί να σε πετάξουν από το σπίτι σου στον δρόμο τον επόμενο μήνα γιατί δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι.
Η Μπίλι Χόλιντεϊ, ξέρετε, όταν κάποτε ρωτήθηκε πώς βίωσε το κραχ του 1929, απάντησε: «Δεν το κατάλαβα, γιατί στο σπίτι μου είχαμε πάντα κραχ...» Ο χώρος των καλλιτεχνών πάντα βρισκόταν σε συνθήκες κραχ, αλλά σήμερα στις εργασιακές σχέσεις κυριαρχεί η δουλοκτησία, μια κατάσταση που βρίσκεται πέραν του κραχ. Και πέραν του κραχ αρχίζει η βαρβαρότητα...

Από την ΑΥΓΗ

Κακουριώτης Σ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/04/2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ


Εκλογική Επιτροπή Περιφέρειας Σάμου

Δελτίο Τύπου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ

Πέμπτη 26/4: Περιοδεία Υποψηφίων στο Κοκκάρι και τον Άγιο Κωνσταντίνο
Παρασκευή 27/4: Επισκέψεις Υποψηφίων σε περιοχές του Βαθιού.
Σάββατο 28/4: Περιοδεία των Υποψηφίων του Νομού στα εμπορικά και τουριστικά κέντρα του Πυθαγορείου, του Βαθιού και του Καρλοβάσου μαζί με την Άννα Χατζησοφιά, Ηθοποιό-Συγγραφέα και Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη Β΄ Αθήνας.  
Στις 16:00 συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο Σάμος και στις  
19.30 Ανοιχτή Εκδήλωση -Συζήτηση της Άννας Χατζησοφιά και των Υποψηφίων του Νομού με τους πολίτες στην Κεντρική Πλατεία του Μαραθοκάμπου.
Κυριακή 30/4: Πρωινή επικοινωνία των υποψηφίων και της κας Χατζησοφιά με τους πολίτες  στην Παραλιακή οδό Θ. Σοφούλη και την Πλατεία Πυθαγόρα. 
Απόγευμα: Περιοδεία των υποψηφίων του Νομού σε Πυθαγόρειο, Μύλους, Χώρα, Μυτιληνιούς .
Δευτέρα 31/4:  Κουμαραδαίοι- Πύργος- Σπαθαραίοι- Παγώνδας
Τρίτη 1/5: Εργατική Πρωτομαγιά. Επίσκεψη Υποψηφίων σε χώρους εργασίας που την μέρα αυτή λόγω ειδικών συνθηκών είναι ανοιχτοί. (π.χ. Νοσοκομείο, Ξενοδοχεία)
Τετάρτη 2/5: Επίσκεψη Υποψηφίων σε χωριά Δημοτικής Ενότητας Μαραθοκάμπου
Πέμπτη 3/5:  Επίσκεψη Υποψηφίων σε χωριά Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου
Παρασκευή 4/5 : Παλιόκαστρο, Άνω Βαθύ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Για τον χαμό του Δημήτρη Θάνου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συλλυπητήριο





Συγκλονισμένοι πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό και απροσδόκητο θάνατο, ενός νέου ανθρώπου, αγαπητού φίλου, ενεργού μέλους της Σαμιακής κοινωνίας και συνυποψηφίου μας Δημήτρη Θάνου.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του, και ευχόμαστε κουράγιο και παρηγοριά.

Αγνή Καλογερή
Κωνσταντίνος Καραπέτης
Αλέξανδρος Σταθακιός

Υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Σάμου-Ικαρίας
Και η Εκλογική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σάμου-Ικαρίας.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

"Εσείς τι θα κάνετε;;"


Εσείς τι θα κάνετε;


'ΑΥΓΗ' Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/04/2012
Του Άγγελου Μανταδάκη

«Εσείς τι θα κάνετε;», μας ρωτούν καλοπροαίρετα και με αγωνία χιλιάδες άνθρωποι, ψηφοφόροι μας ή εν δυνάμει ψηφοφόροι μας, σκεπτόμενοι πολίτες, ανεξάρτητα τού τι ψήφισαν την τελευταία φορά.
Και την απευθύνουν αυτή την ερώτηση στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Είναι απόλυτα κατανοητό αφού ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο έχει απευθύνει έγκαιρα ενωτική πρόταση προς όλες τις αριστερές δυνάμεις που τοποθετούνται απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού.
Η ερώτηση αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Και ζητά απάντηση σαφή και υπεύθυνη που να διαψεύδει τους ιεραπόστολους των μνημονίων και της δήθεν μεταρρύθμισης, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος...
Τι θα κάνουμε επομένως;
Θα πούμε κατ' αρχήν στον κόσμο ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και δυσκολεύουν όλο και περισσότερο όσο θα συνεχίζεται η σημερινή αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων. Θα εξηγήσουμε ότι η Αριστερά -τουλάχιστον η δική μας - δεν διαθέτει μαγικές συνταγές και δεν καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για εύκολες λύσεις.
Θα ξεκινήσουμε από τη βασική μας διαφορά με τις δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ. Προτεραιότητά μας η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Προτεραιότητά τους οι πιστωτές, οι τράπεζες, η διεθνής των τοκογλύφων.
Γι' αυτό και η πρώτη μας απάντηση θα είναι ο απεγκλωβισμός της χώρας από τις συμβάσεις με την τρόικα και η ακύρωση των επώδυνων μέτρων που τις συνοδεύουν. Η οικονομία θα συνεχίσει να βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία θα παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και η κοινωνία θα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία. Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των Μνημονίων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.
Ταυτόχρονα επειγόμαστε για μια σειρά παρεμβάσεις κάλυψης στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, πάνω στην αδικία και τις καταστροφικές συνέπειες που επέφεραν μέχρι σήμερα τα μέτρα. Αποκατάσταση - έστω σταδιακά - των μισθών και των συντάξεων από τις απώλειες της διετίας. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κατάργηση των χαρατσιών. Μέτρα για τη στήριξη των ανέργων και των αστέγων.
Όλα αυτά προκαλούν συνήθως το ερώτημα: «Και πού θα βρείτε τα λεφτά;». Και πάλι θα ανατρέξουμε στη θεμελιώδη διαφορά μας από το μνημονιακό μπλοκ. Για μας προηγούνται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όχι οι πιστωτές και το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό και απαντάμε με την αναστολή πληρωμών για ένα χρονικό διάστημα που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Και με ένα σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση που θα κάνει τη φορολογία στην Ελλάδα, κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική. Να πληρώσουν οι οικονομικά ισχυροί, να καταργηθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου. Να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η φοροδιαφυγή. Σημαντικοί πόροι μπορούν επίσης να εξοικονομηθούν από τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Επίσης από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ο δημόσιος κοινωνικός έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να γίνει ο μοχλός μιας νέας ανάπτυξης.
Έρχεται ένα άλλο ερώτημα: «Τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος; Θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας». Η μόνη λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση έτσι ώστε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του, αφού έχει προηγηθεί ο έλεγχός του. Η «λύση» του κουρέματος με το PSI, δεν οδηγεί σε βιώσιμο χρέος.
Μας λένε κάποιοι: Κι αν όλα αυτά τα απορρίψουν οι εταίροι μας και δανειστές μας; Ή ακόμα κι αν μας τιμωρήσουν εκδιώκοντάς μας από το ευρώ;
Κατ' αρχήν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι δανειστές και εταίροι μας θα είναι στο σύνολό τους αρνητικοί, ούτε ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων στην Ε. Ε. θα παραμείνουν ίδιοι. Ήδη αμφισβητείται το αυστηρό Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Όσο για την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, κινδυνολογία που αναπαράγεται σε πάσα ζήτηση, η απάντηση δόθηκε πολύ πρόσφατα από την ίδια την κ. Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με σαφήνεια ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ευρωζώνη.
Επίσης μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα διαπραγματευτεί σκληρά. Αυτό που δεν έκαναν και δεν θα κάνουν οι κυβερνήσεις σαν τη σημερινή. Δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να διαπραγματευτούν. Γιατί ούτε που τους πέρασε από το μυαλό ότι κάτι θα μπορούσαν να καταφέρουν ή να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι το λαϊκό κίνημα που πιέζει.
Τέλος, μια πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα και η ανάδειξη μιας νέας αριστερής - προοδευτικής πλειοψηφίας θα αποτελέσει το μεγάλο γεγονός που θα ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αλληλεγγύης και θα συμβάλλει στη συγκρότηση συμμαχιών εντός της Ευρωζώνης. Δεν θα είμαστε μόνοι

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΛΗΜΝΟΥ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
                «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
     Επικεφαλής: Βασίλης Τεντόμας
                                                            Tηλέφωνο:  6946-795696
                                                                      Fax: 22510-27166
                e-mail: vtentomas@gmail.com
                                        site: http://kontrastonkairo.blogspot.com

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΛΗΜΝΟΥ

Η περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στο καιρό» εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στη δημοτική αρχή Λήμνου, στον δήμαρχο Αντ. Χατζηδιαμαντή και τον αντιδήμαρχο Παν. Τσανταρλιώτη στη δικαστική τους δίωξη από τους ακτοπλόους - ιδιοκτήτες της Ν.Ε.Λ. , της πάλαι ποτέ εταιρείας «λαϊκής βάσης» της περιοχής μας.
Είναι απόλυτα σαφές ότι η δίωξη αυτή δεν στρέφεται προσωπικά και μόνο κατά των συγκεκριμένων αγωνιστών δημοτικών αρχόντων αλλά κυρίως αποσκοπεί στη τρομοκράτηση των κατοίκων της Λήμνου, που αποφάσισαν πλέον να διεκδικήσουν ανυποχώρητα το αυτονόητο. Την ασφαλή, τακτική και φτηνή μεταφορά προσώπων και προϊόντων από και προς το ακριτικό νησί τους.
Η Λήμνος και η απαράδεκτη ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα και η παρόμοια κατάσταση σε Σάμο και Ικαρία δυστυχώς δείχνουν το μέλλον που επιφυλάσσουν και για τα μεγαλύτερα νησιά της περιφέρειάς μας η ασυδοσία των ακτοπλόων και η αβανταδόρικη προς αυτούς στάση της κεντρικής εξουσίας.
Η παράταξή μας πάντα υποστηρίζει ότι λύση στο ακτοπλοϊκό  πρόβλημα  είναι  η δημιουργία ενός δημόσιου - κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, που θα έχει σαν πρώτιστο καθήκον και αποστολή  την εξασφάλιση της κάλυψης των λεγόμενων άγονων γραμμών, της σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και της ρυθμιστικής του παρέμβασης συνολικά στο σύστημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η ύπαρξη ενός τέτοιου δημόσιου φορέα δεν αποκλείει τη δράση ιδιωτικών εταιριών. Όμως, οι ιδιωτικές εταιρίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα πλαίσιο αυστηρότατων κανόνων που να ανταποκρίνονται στον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και στους κανόνες ασφάλειας.
Στη κατεύθυνση και διεκδίκηση αυτού του στόχου καλούμε να προσανατολιστεί και να αγωνιστεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αντί να αναλίσκεται σε ατελέσφορες κινήσεις «εθιμοτυπικού»  χαρακτήρα κάθε φορά που το ακτοπλοϊκό πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα του Λημνιακού λαού για την επίλυση του προβλήματος σύνδεσής τους με την υπόλοιπη Ελλάδα, ας γίνει παράδειγμα μίμησης και από τα άλλα νησιά της περιφέρειάς μας πριν είναι πολύ αργά.

Μυτιλήνη  6/4/2012
Γραφείο Τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»