Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

To φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για τις εκλογές στις 17 Ιούνη

Στις 17 του Ιούνη έχουμε μια ιστορική ευκαιρία.
Ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο. Η ελπίδα ξανακερδίζει έδαφος μέσα στην κοινωνία. Αυτοί που δύο χρόνια τρομοκρατούσαν τον λαό βλέπουν τα σχέδια τους να καταρρέουν. Απαντάνε με περισσότερο φόβο γιατί θέλουν την κοινωνία γονατισμένη. Δεν θα τα καταφέρουν! Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πλειοψηφία.

Η ελπίδα για μια ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσει!

Δεν δημιουργήσαμε την κρίση και όμως καλούμαστε να την πληρώσουμε με τον πιο άδικο και βάρβαρο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είπε την αλήθεια: για τον παγκόσμιο χαρακτήρα της κρίσης που οφείλεται στην απληστία του κεφαλαίου και των τραπεζών, για τα μέτρα που διασώζουν τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων και οδηγούν την κοινωνία στην καταστροφή. Μετά από δύο χρόνια “σωτηρίας”, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σου ζητάνε να τους εμπιστευτείς για να επαναδιαπραγματευτούν το Μνημόνιο. Μιλάνε αυτοί που έχουν για σύμμαχο τους τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες που εκβιάζουν τον λαό και δηλώνουν ότι το Μνημόνιο δεν μπορεί να αλλάξει!. Αυτοί που αρνήθηκαν το πάγωμα των μέτρων έστω και για ένα μήνα!

Θα νικήσουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Για τον Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί περικοπές 11,5 δις από συντάξεις, προνοιακές παροχές, κλεισίματα σχολείων και νοσοκομείων. Μειώσεις μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Έχουν υπογράψει για την απόλυση 150.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα και ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις (υποδομές, νερό, ενέργεια, φυσικός πλούτος). Έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία ειδικού ταμείου στο εξωτερικό όπου τα έσοδα τις χώρας θα πηγαίνουν πρώτα στα δάνεια και αν περισσεύει τίποτα σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτή είναι η “σωτηρία” που ετοιμάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ευρώπη και στον κόσμο στάλθηκε ένα μήνυμα ανατροπής.
Στις 17 Ιουνίου μπορούμε να κάνουμε το δεύτερο βήμα, να κάνουμε το Μνημόνιο παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους, θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και θα διαπραγματευτεί το χρέος με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Στα πλαίσια αυτά θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα του Διεθνούς Λογιστικού Ελέγχου του χρέους.
Οι τράπεζες που έχουν δεχτεί 200 δις δημόσια χρηματοδότηση θα περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο, θα υπηρετήσουν ένα πρόγραμμα ενάντια στην ανεργία και θα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Θα ακυρωθούν οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που διαλύουν το εργατικό δίκαιο και καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις.
Θα δημιουργηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με κοινωνικά κριτήρια και περουσιολόγιο έτσι ώστε να φορολογείται ο πλούτος και όχι η φτώχεια.
Οι μισθοί, οι συντάξεις, η δημόσια υγεία και παιδεία, το πραγματικό βιωτικό επίπεδο του λαού θα αποτελέσουν την πιο ουσιαστική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Μέσα από την κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας θα αγωνιστούμε για τον μετασχηματισμό της οικονομικής βάσης, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται τον άνθρωπο και το φυσικό πλούτο.
Σε ολόκληρη την κοινωνία θα αναπτυχθούν θεσμοί πραγματικής δημοκρατίας με ουσιαστικό ελέγχο ενάντια στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Με αλλαγή του εκλογικού νόμου και καθιέρωση της απλής αναλογικής, με κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πραγματική τιμωρία όσων δεν σεβάστηκαν την περιουσία του λαού.
Η κοινωνία πρέπει να εμπιστευτεί τις δυνάμεις της. Να προχωρήσει χωρίς αυτούς που συνειδητά δύο χρόνια υλοποιούν ένα σχέδιο καταστροφής. Να δημιουργήσει μια νέα ενότητα του λαού για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών. Σε αυτόν τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπηρετήσει τον λαό με όλες του τις δυνάμεις

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Εκδήλωση-Συζήτηση ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΥΔΗΛΟ

"ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ": Η προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ στον Εύδηλο Ικαρίας του περασμένου Σαββάτου 27 Μαϊου 2012. 
Με εισηγητρια την Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλευτής Α'Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ο Αλ. Σταθακιός Υποψήφιος Νομού Σάμου ΣΥΡΙΖΑ 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e3y-mI_hZwA#!

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε διήμερη περιοδεία στη Σάμο και στην Ικαρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
H  Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΑΜΟΥ ΣΥΝ Γ. ΚΟΥΤΣΟΔΟΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΚΑΙ Α. ΣΤΑΘΑΚΙΟ - ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ

H  Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ - ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ


Δελτίο Τύπου 28/05/2012

«Δεν επαιτούμε ούτε χρήματα, ούτε τη συμπάθεια και τον οίκτο της κας Λαγκάρντ. Απαιτούμε σεβασμό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εφαρμογή όλων των διεθνών συνθηκών προστασίας των δικαιωμάτων μας».   

Ολόθερμη υποδοχή επεφύλαξαν το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι της Σάμου και της Ικαρίας  στην Βουλευτή A΄Aθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε προσκληθεί από την Συντονιστική Επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΚΜ Σάμου, ως κεντρική ομιλήτρια σε δύο ανοιχτές εκδηλώσεις –συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Δημαρχείου στο Καρλόβασι και στον Εύδηλο Ικαρίας.  
Μιλώντας σε μαζικές και θερμές συγκεντρώσεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέφερε στους πολίτες που είχαν ενεργό συμμετοχή στις συζητήσεις μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αλληλεγγύης. «Στις 17 Ιουνίου θα ολοκληρώσουμε ως λαός και ως κοινωνία το βήμα που κάναμε στις 6 Μαΐου: την αποφασιστική αυτή πορεία προς την αποτίναξη  του ζυγού των μνημονίων, της επιτήρησης της Τρόικας, της καταδυνάστευσης από όλους εκείνους που αποφάσισαν χωρίς εμάς για εμάς».
«Δεν επαιτούμε ούτε χρήματα, ούτε τη συμπάθεια και τον οίκτο της κυρίας Λαγκάρντ, απαιτούμε σεβασμό, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εφαρμογή όλων των διεθνών συνθηκών, που αποτελούν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας,  για σεβασμό στην εργασία, στην νεότητα, στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας, για κοινωνική δικαιοσύνη, για διασφάλιση των δικαιωμάτων στη παιδεία,  στην υγεία, στη Δικαιοσύνη, δικαιώματα που όλα παραβιάζονται από το μνημόνιο», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Δεν εμφανιζόμαστε και δεν εμφανίζεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως σωτήρας. Χόρτασε πραγματικά η χώρα μας και ο λαός μας από σωτήρες, οι οποίοι σώζοντάς μας, μας κατέστρεψαν. Εμείς θέλουμε όλοι μαζί να συνενωθούμε για τη σωτηρία μας, για να βγούμε μέσα απ’ αυτό το απύθμενο πηγάδι στο οποίο μας έχουν πετάξει, της ανακύκλωσης δανείων και δανεισμού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Την Ζωή Κωνσταντοπούλου συνόδευαν στην περιοδεία της, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη Σάμο, Αγνή Καλογερή και Αλέξανδρος Σταθακιός.
Από το Γραφείο Τύπου

"Το μνημόνιο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντίθετα τα πολλαπλασίασε" τόνισε από τη Σάμο η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Βιολέτα Τριπόδη
Με συχνές αναφορές στην ανάγκη επαναδημιουργίας ενός κοινωνικού κράτους με επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων που καταπατήθηκαν από την εφαρμογή των μνημονίων ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Σάμο η βουλευτής Α Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Δεν μπορούν να ευαγγελίζονται την κάθαρση αυτοί που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση». Η κ .Κωνσταντοπούλου στο ερώτημα των συνεργασιών απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προκαταβάλει την απόφαση του Ελληνικού λαού όμως η όποια συγκυβέρνηση μετεκλογικά θα πρέπει να γίνει με πυρήνα την αριστερά και συστράτευση όλων των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας καθώς και όλων των ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων.
Περισσότερα στο RadioCafe


Ανταπόκριση της ΕΡΤ για την επίσκεψη της Ζ. Κωνσταντοπούλου Βουλευτή Α' Αθηνών σε Σάμο Ικαρία

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012 12:19 Χάρης Ζαβουδάκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ















Με συχνές αναφορές στην ανάγκη επαναδημιουργίας ενός κοινωνικού κράτους με επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων που καταπατήθηκαν από την εφαρμογή των μνημονίων ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Σάμο η βουλευτής Α Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε και στηλίτευση την προσπάθεια των μνημονιακών κομμάτων για διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της επαναφοράς των εκβιαστικών διλλημάτων στον ελληνικό λαό που κάνουν λόγο για καταστροφή των πάντων και επιστροφή στη δραχμή με αποτελέσματα τα οποία περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για τούς Έλληνες.
Η βουλευτής Α' Αθηνών επανέλαβε αυτό που είπε και την προηγούμενη μέρα στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε στο Καρλόβασι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ακύρωση του μνημονίου το οποίο δεν νομιμοποιούνταν η τρικομματική κυβέρνηση ούτε συνταγματικά να υπογράψει καθώς, όπως είπε, η σύμβαση αυτή παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και καταλύει τα Συνταγματικά δικαιώματα. Όσον αφορά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτές έχουν κατατεθεί και βελτιώνονται με μοναδικό στόχο και σκοπό να αποκτήσει ξανά ο Έλληνας την αξιοπρέπειά του "Δεν μπορεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Bενιζέλος να πείσουν τους Έλληνες. Δεν μπορούν να ευαγγελίζονται την κάθαρση αυτοί που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση''.
Η κ .Κωνσταντοπούλου στο ερώτημα των συνεργασιών απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προκαταβάλει την απόφαση του Ελληνικού λαού, όμως η όποια συγκυβέρνηση μετεκλογικά θα πρέπει να γίνει με πυρήνα την αριστερά και συστράτευση όλων των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας καθώς και όλων των ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων. «Δεν θα συμπράξουμε με δυνάμεις του μνημονίου» Ακόμη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το μνημόνιο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα αντιθέτως δημιούργησε πολλά περισσότερα . Η μνημονική πολιτική κατέλυσε το κράτος και σημείωσε ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή και κυνική.
Στην ερώτηση "πώς την επόμενη των εκλογών θα καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους"δήλωσε ότι τα χρήματα που εισπράττουμε επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών όμως προηγούνται άλλες δαπάνες με αποτέλεσμα μισθοί και συντάξεις να συμπιέζονται καταπατώντας την διεθνή υποχρέωση που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης.
Όσον αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι δεν φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ,αλλά τον γεμίζει ευθύνη για μια συνεπή στάση και τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της .
Η βουλευτής κλείνει την διήμερη περιοδεία της στο νομό με ομιλία το βράδυ στον Εύδηλο της Ικαρίας.
Κατ' αλφαβητική σειρά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο έτσι ακριβώς όπως και στις εκλογές της 6ης Μαΐου, για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος για τη Σάμο είναι, Αγνή Καλογερή, Κώστας Καραπέτης και Αλέξανδρος Σταθακιός

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Δελτίο Τύπου 21.5.2012

 ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ

Συντονιστική Επιτροπή Σάμου


Πολίτες της Σάμου της Ικαρίας και των Φούρνων

Από το Σάββατο 19 Μάη 2012 βρισκόμαστε ξανά σε Προεκλογική Περίοδο.
Ο λαός μας έκανε ένα μεγάλο  βήμα στις 6 Μάη για την «εδώ και τώρα» ανατροπή των Μνημονίων και των βάρβαρων πολιτικών σκληρής λιτότητας και ύφεσης.
Το βήμα αυτό για να ολοκληρωθεί απαιτεί αγώνα και μέσω της εκλογικής νίκης αλλά και της συμμετοχής και της οργάνωσης του κόσμου.
Στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δυο προεκλογικές περιόδους παίχτηκε (και παίζεται ακόμα)  ένα θέατρο παραλόγου και κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, επειδή δεν συναινεί  στην «καμουφλαρισμένη» αποδοχή των βάρβαρων πολιτικών που καταδυναστεύουν τον  λαό και του τόπο μας. Όποια ενδύματα κι αν χρησιμοποιούν η ντόπια διαπλοκή της οικονομικής και πολιτικής ελίτ και τα περισσότερα κεντρικά ΜΜΕ, για «να κάνουν το άσπρο – μαύρο», ο λαός μας αναγνωρίζει μέσα από την καθημερινή του πραγματικότητα ποιο είναι το σωστό και το δίκιο, δεν πέφτει σε παγίδες και δεν εκβιάζεται.
Αυτά τα ενδύματα της δήθεν «σοβαρότητας», του ηττοπαθούς «ρεαλισμού», του φόβου και της μιζέριας, που με γκεμπελική τακτική, καθημερινά έρχονται μέσα στα σπίτια μας από τις τηλεοράσεις προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε με την άμεση επικοινωνία και διάλογο με τους πολίτες των νησιών μας.
Στα πλαίσια αυτά, την εβδομάδα αυτή προγραμματίζουμε:
  1. Δευτέρα 21 Μαΐου. Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στην Πλατεία του Παλαιοκάστρου.
  2. Τρίτη 22 Μαΐου. Επίσκεψη σε Καρλόβασι και Υδρούσα
  3. Πέμπτη 24 Μαΐου. Επίσκεψη σε Άγιο Κωνσταντίνο και Μανωλάτες
  4. Παρασκευή 25 Μαΐου. Επίσκεψη σε Καρλόβασι και Κοντακέϊκα
  5. Σάββατο 26 Μαΐου. Ανοιχτή Εκδήλωση – Συζήτηση με κεντρική εισηγήτρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δικηγόρο, Βουλευτή Α΄ Αθήνας στην Πλατεία Βαλασκατζή (Δημαρχείου) στο Καρλόβασι , ώρα 8.00 μ.μ.
  6. Κυριακή 27 Μαΐου. Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Σάμου και Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Βαθύ (Ξενοδοχείο «ΣΑΜΟΣ») ώρα 11.30 π. μ. Ανοιχτή Εκδήλωση – Συζήτηση με κεντρική εισηγήτρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Πλατεία Ευδήλου Ικαρίας, ώρα 9.00 μ.μ.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/5 – ATHENS IMPERIAL

Ζητάμε λαϊκή εντολή, να ακυρώσουμε οριστικά τις πολιτικές που μας βυθίζουν στην ύφεση και στη δυστυχία,στόχος μας η καθαρή νίκη στις εκλογές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.
 Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ καταλήξαμε ότι θα πορευτούμε με επιμονή και  με την πεποίθηση ότι το μαζικό κοινωνικό ρεύμα που συγκροτείται, με πυρήνα την Αριστερά αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται από προοδευτική σκοπιά το Μνημόνιο, μπορεί σαρώσει την πολιτική των Μνημονίων και να ανοίξει τον εναλλακτικό δρόμο διεξόδου.
 Στις συνεδριάσεις του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ βάλαμε στόχο οι δυνάμεις του μνημονίου να μην συγκεντρώσουν ούτε 51% ούτε 151 βουλευτές και να βγει ενισχυμένη η ενωτική εναλλακτική μας πολιτική πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς.
 Είχαμε από πολύ νωρίς διαβάσει σωστά και ερμηνεύσει τις τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία, τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.
 Από αυτήν εδώ την θέση και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους, τα στελέχη και τα μέλη της νεολαίας και του κόμματος, να σας ευχαριστήσω για την αυταπάρνηση, τη συντροφικότητα και την μαχητικότητα που επιδείξατε, ώστε το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε όλα τα σπίτια, σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε κάθε συμπολίτη μας θύμα της βαρβαρότητας των μνημονίων.
 Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για το σκληρό αγώνα και την επίτευξη των στόχων του κόμματος, που για πρώτη φορά ήταν τόσο ταυτόσημοι και με τους στόχους της κοινωνίας.
 Γιατί τα τελευταία τρία χρόνια, όλα τα μέλη του κόμματος, ούτε στιγμή δεν εγκατέλειψαν την μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατία και την καταστολή, δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω στους μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση της κοινωνίας από την πιο βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε ποτέ ένας λαός σε καιρό ειρήνης.
 Συντρόφισσες και σύντροφοι.
 Κερδήθηκε μία μάχη. Όχι ο πόλεμος.
 Χρειάστηκε η αριστερά να πάρει 35% στην Ελλάδα, για να τρομάξει το σύστημα, εντός και εκτός Ελλάδας.
 Για να ξυπνήσουν επιτέλους από τον λήθαργο οι υγιείς δυνάμεις, να ακουστούν άλλες φωνές, αυτές που βάζουν την κοινωνία πάνω από την τραπεζοκρατία, τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη.
 Χρειάστηκε η λαϊκή βούληση και η ετυμηγορία σε Ελλάδα και Γαλλία για να αμφισβητηθεί ο μονόδρομος των νεοφιλελεύθερων και να αποδειχτεί το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο της διαχείρισης της κρίσης.
 Ξέρετε καλύτερα από εμένα, τι επακολούθησε μετά τις εκλογές και τι θα γίνει μέχρι τις επόμενες.
 Το δικομματικό σύστημα της διαπλοκής, οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, δεν θα το βάλουν κάτω, ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και όλα τα όπλα.
Θέλουν  ο ελληνικός λαός να παραμείνει στην θέση του παγκόσμιου πειραματόζωου, ώστε το σχέδιο ισοπέδωσης όλης της Ευρώπης, μαζί με τα κοινωνικά πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα, να συνεχιστεί απρόσκοπτα.
 Επιμένουν ακόμα ότι η Ευρώπη έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
Επιμένουν ακόμα ότι ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους ανήκει στην τραπεζοκρατία και τις αγορές.
Επιμένουν ακόμη ότι τα κέρδη πρέπει να ιδιωτικοποιούνται και οι ζημιές να κοινωνικοποιούνται.
 Και αυτή η επιμονή σήμερα εκφράζεται, κυρίως, από την κ. Μέρκελ και τους ντόπιους τοποτηρητές της.
 Συντρόφισσες και σύντροφοι.
 Μετά τις εκλογές, επιβεβαιώθηκε ότι δεν είναι όλοι το ίδιο.
 Όσο και αν προσπάθησαν να μας εντάξουν στο κάδρο του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος δεν τα κατάφεραν.
 Πορευτήκαμε και κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών, πιστοί στο πρόγραμμα, την εκλογική διακήρυξη και τις αρχές μας.
Και κυρίως πιστοί στον κόσμο που μας ψήφισε και στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έδωσε το ένα και μοναδικό μήνυμα των εκλογών:
 Τέλος στο μνημόνιο της χρεοκοπίας και στο πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε τα μνημόνια.
 Οι πολίτες, όσο και αν επιχείρησε το σύστημα να τους θέσει το λάθος ερώτημα για τις εκλογές, επέβαλλαν την δική τους ατζέντα και το δικό τους δίλημμα.
Η επιχείρηση τρομοκρατία πριν τις 6 Μάιου και οι εκβιασμοί την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές, επεστράφησαν στον αποστολέα τους.
 Επιχείρησαν να μας βάλουν στη γωνία του πολιτικού σκηνικού, την ώρα που ο κόσμος μας ήθελε στο κέντρο.
Απέτυχαν.
 Θέλησαν με εκβιαστικά διλήμματα να μας βάλουν σε κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου.
Απέτυχαν.
 Παραχάραξαν όχι μόνο το μήνυμα των εκλογών, αλλά και το πρόγραμμά μας, με στόχο να αποδείξουν πως είμαστε μία από τα ίδια.
Απέτυχαν.
 Με επικοινωνιακά τρικ και καταστροφολογία, πήγαν να βάλουν από την πίσω πόρτα τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις τους.
Και εδώ απέτυχαν.
 Τους το είπαμε με όση δύναμη έχουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με την ατζέντα του μνημονίου και με τα πρόσωπα που αναγράφονται στην ατζέντα του Χριστοφοράκου δεν στηρίζει.
Ο κόσμος μας ψήφισε για να ανατρέψουμε τη πορεία προς τη δυστυχία και τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος, όχι για να ταυτιστούμε και εμείς με αυτή.
Και αυτή την εντολή δε πρόκειται να τη παραβλέψουμε.
Συντρόφισσες και σύντροφοι.
 Ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα και στους άξονες που θέσαμε.
 Τι θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ  με τις  μειώσεις μισθών και συντάξεων;
Θα φτάσουν στα επίπεδα των βαλκανικών χωρών;
 Τι θα κάνουν με τις συλλογικές συμβάσεις και την μετενέργεια;
Ισχύουν τα νέα μέτρα 12 δις τον Ιούνιο και οι 150.000 απολύσεις στο δημόσιο, όπως δεσμεύτηκαν οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς;
 Θα συνεχίσουν τα κλειδιά των τραπεζών να είναι στα χέρια αυτών που τις χρεοκόπησαν και που το μόνο που ξέρουν είναι να λαμβάνουν τεράστια ποσά από το δημόσιο;
 Σε αυτά τα ερωτήματα δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση.
Θα τα επαναλαμβάνουμε διαρκώς καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο, περιμένοντας απαντήσεις.
 Αντί όμως για επι της ουσίας απαντήσεις, δεχόμαστε κάθε λογής επιθέσεις και διαστρεβλώσεις στις θέσεις και στις προτάσεις μας.
 Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε στο στόχαστρο μίας χυδαίας επιχείρησης προπαγάνδας που έχει ενιαίο κέντρο και στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Οι τοποτηρητές της τρόικας, αυτοί οι ακούραστοι καταστροφολόγοι και εκβιαστές στήνουν την επιχείρηση «συκοφαντήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, τρομοκρατήστε τον λαό».
 Επιχειρούν με όλες τις δυνάμεις τους συντεταγμένες, να βάλουν για πολλοστή φορά το τρομοκρατικό δίλημμα στον λαό:
 «Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ»
«Ευρώ ή δραχμή»
 Τους απαντάμε ακόμα και σε αυτό τους το πλαστό δίλημμα, μέσα στο δικό τους γήπεδο:
 Η επιστροφή στην δραχμή και μάλιστα αφού θα έχει γονατίσει και εξαθλιωθεί εντελώς ο λαός μας, είναι δικό τους σχέδιο.
Είναι το τελευταίο μέρος του σχεδίου που έχει το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν πιστά.
 Το μνημόνιο 1 έγινε για να κερδίσουν χρόνο οι αγορές και να μην χάσουν ούτε μισό ευρώ οι δανειστές μας.
Το μνημόνιο 2 έγινε για να εξυπηρετηθούν όλα τα μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, διαλύοντας το κράτος δικαίου, το εργατικό δίκαιο και το κράτος πρόνοιας.
 Στο τέρμα των μνημονίων, αν συνεχιστούν απρόσκοπτα, βρίσκεται η χρεοκοπία και η επιστροφή στην δραχμή.
 Σήμερα που πληθαίνουν οι φωνές που αποδεικνύουν ότι οι εκβιασμοί των νεοφιλελεύθερων είναι στον αέρα, εντός της Ελλάδας υπάρχουν ακόμα αυτοί που λειτουργούν ως κοινοί εκβιαστές.
 Δεν άκουσαν τίποτε για τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ.
 «Ανοησίες και προπαγάνδα» χαρακτήρισε την κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Έκανε θρύψαλλα δηλαδή, πριν απογειωθεί ως πυροτέχνημα, το ανύπαρκτο δίλημμα του παλιού πολιτικού κόσμου, του κ. Σαμαρά, της κας Μπακογιάννη και του κ. Βενιζέλου, για τις 17 Ιουνίου, τον εκβιασμό «ευρώ ή δραχμή».
 Όπως και δεν ακούνε τις φωνές αναλυτών, έγκριτων οικονομολόγων και πολιτικών για το τεράστιο κόστος που θα έχει πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
 Δεν διαβάζουν ούτε έντυπα έγκυρα μεν, αλλά της δικής τους κοσμοαντίληψης.
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα πιο λογική από το καθεστώς λιτότητας» έγραψαν οι Financial Times.
«Στην Ελλάδα συγκρούεται η δημοκρατία με τις αγορές» έγραψαν οι New York Times.
 Δεν άκουσαν τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ολιβιέ Μπαγί, να λέει: «Η Κομισόν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εργάζεται πάνω σε σενάριο για ελληνική έξοδο. Η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»
 Δεν διάβασαν ούτε καν τη σημερινή συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, που λέει ότι το «ευρώ ή δραχμή» είναι ψευτοδίλημμα.
 Ακούνε μόνο την δική τους φωνή, αλλά αυτή απλά είναι ο αντίλαλος των συμφερόντων που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι και το οικονομικό κατεστημένο της χώρας αλλά και της Γερμανίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.
 Το τελευταίο περιστατικό με τα τηλεφωνήματα της κ. Μέρκελ είναι απλά η κορυφή του παγόβουνο.
 Μέρες τώρα, πολιτικά κόμματα, οικονομικοί κύκλοι, τρομοκράτες των 8, συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας, διαπλοκογράφοι με κοινή φρασελογία και κοινά επιχειρήματα, έχουν στόχο την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Είναι θλιβερό βέβαια, να βλέπουμε να συντάσσονται και να υιοθετούν πλήρως την ατζέντα και την επιχειρηματολογία του κατεστημένου, σύντροφοί μας που μέχρι πριν λίγο καιρό περπάταγαν δίπλα μας.
 Εμείς, όμως, οφείλουμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι αντίπαλος. Οφείλουμε να τους εγκαλούμε διαρκώς και να τους προσκαλούμε να αποφασίσουν Αριστερά και όχι συστημικά. Και να βρεθούν δίπλα και όχι απέναντί μας.
 Είναι οδυνηρό, ένα άλλο κομμάτι της αριστεράς να κάνει κεντρικό του σύνθημα και πανό, την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σα να μη κατάλαβαν τίποτα αυτές τις μέρες, φταίνε όλοι οι άλλοι, ακόμα και ο λαός που πρέπει να διορθωθεί, όχι όμως η δική τους αδιανόητη στάση και γραμμή.
Εξαιρώντας το ΚΚΕ και την ΔΗΜΑΡ, για τις υπόλοιπες δυνάμεις της καταστροφολογίας και των εκβιασμών, για το κατεστημένο που πανικόβλητο μας επιτίθεται, ένα μόνο έχουμε να πούμε:
Ούτε παραγγελία να είχαμε κάνει τους συκοφάντες μας.
Είστε τόσο απαξιωμένοι στην συνείδηση του κόσμου, που αυτές οι λυσσαλέες επιθέσεις, μάλλον υπέρ μας θα λειτουργήσουν και όχι κατά μας.
 Για αυτό είναι καιρός να το πάρετε απόφαση. Επιλέξτε μια σύγκρουση σε ιδεολογικά και προγραμματικά ζητήματα και στο φως.
Φτάνει πια με τις συκοφαντίες και την λασπολογία.
 Μιλήστε για το δικό σας σχέδιο.
Σας καλούμε με τον πιο επίσημο τρόπο να το υπερασπιστείτε.
Σταματήστε να κατεβαίνετε τα σκαλιά της αξιοπρέπειας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι.
 Η κ. Μέρκελ δεν έκανε τίποτε παραπάνω από αυτό που της έδωσαν το δικαίωμα να κάνει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τα μνημόνια και τις εγγυητικές τους επιστολές.
 Θεωρεί την χώρα μας αποικία της και προτεκτοράτο.
Για αυτό, αφού στέλνει τον κ. Σούλτς να προλειάνει το έδαφος, μετά αυτή παρεμβαίνει προσωπικά.
Και δεν λέει βέβαια και τίποτε διαφορετικό από ότι λέει το πολιτικό προσωπικό και οι μηχανισμοί προπαγάνδας που ελέγχει απόλυτα εντός της Ελλάδας.
 Όμως ούτε μία επιχείρηση τρομοκρατίας της προκοπής δεν μπορούν να στήσουν με επιτυχία οι οπαδοί των μνημονίων.
 Τώρα διαψεύδουν ο ένας τον άλλο.
 Η επιχείρησή τους κατέρρευσε ανάμεσα σε τηλεφωνήματα και δελτία τύπου.
 Έτσι θα καταρρεύσει και ο απροκάλυπτος εκβιασμός που ζούμε κάθε βράδυ στις 8, έτσι θα καταρρεύσει και η τρομοκρατία των πολιτικών δυνάμεων που ρίχνουν νερό στον μύλο του κεφαλαίου και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που πιστεύουν πως θα ολοκληρωθεί το έγκλημα τριών χρόνων εις βάρος του λαού της Ελλάδας.
Δείτε για παράδειγμα, την ένταση και το ύφος της επίθεσης που δέχεται η αριστερά από τον κ. Σαμαρά και τα στελέχη του.
 Το πιο ήπιο που έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες είναι ότι θέλουμε να γυρίσουμε την χώρα στην δεκαετία του 50.
 Για την ώρα το μόνο που έχει επιστρέψει στην δεκαετία του 50 είναι η φρασεολογία του αρχηγού και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
 Εμφυλιοπολεμική ορολογία, αντίληψη και επιχειρηματολογία.
 Και αναρωτιέμαι: Αυτή είναι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά του κ. Σαμαρά;
 Στο ένα πόδι στέκεται με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί και  την νεοφιλελεύθερη μεταγραφή της κ. Μπακογιάννη και στο άλλο πόδι με τα ακροδεξιά στελέχη- επίσης εκ μεταγραφής-  και με μία νοοτροπία που μας οδηγεί πάλι στους «εχθρούς του έθνους»;
 Θα συνιστούσα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο ο κ. Σαμαράς να σταματήσει να ασχολείται με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και να ασχοληθεί με τις συνιστώσες της διαπλοκής.
Αυτές που τον υιοθέτησαν και αυτές που υιοθέτησε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στα ψηφοδέλτιά του.
 Θα του συνιστούσα να μην ασχολείται με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέλους να μας πει ποιο είναι το δικό του πρόγραμμα.
 Με ποιο πρόγραμμα κατεβαίνει ο κ. Σαμαράς στις εκλογές, πάλι με το μνημόνιο 2 μεταφρασμένο στα ελληνικά;
 Θα έχουμε βέβαια την ευκαιρία να τα ξεκαθαρίσουμε όλα αυτά στον τηλεοπτικό διάλογο που θα έχουμε με τον κ. Σαμαρά.
 Τους λέμε όμως πως αντί να διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιχείρησαν να κάνουν για τις καταθέσεις στις τράπεζες, καλό θα ήταν να προσέξουν αυτά που  είπε πρόσφατα, ο στενός του συνεργάτης εδώ και 20 χρόνια ,περί κλιμακωτής δέσμευσης των καταθέσεων.
 Αλήθεια, ποιοι κινδυνολογούν για τις καταθέσεις του ελληνικού λαού με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτοί που εγγυώνται τις καταθέσεις των λίγων στη Γενεύη, τη Ζυρίχη και το Λονδίνο, ενώ, την ίδια στιγμή, εκμηδενίζουν τις καταθέσεις των πολλών στην Ελλάδα;
Αυτοί που εξανεμίζουν τις καταθέσεις των πολιτών στην Ελλάδα, γιατί τους αναγκάζουν να προσπαθούν να επιβιώσουν με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, αφού τους έχουν αφήσει με μισούς μισθούς και συντάξεις – και έχουν δεσμευτεί να πετσοκόψουν και τους μισθούς και τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, ακόμη πιο πολύ τον Ιούνιο;
 Να σταματήσει, ο κ. Σαμαράς να κερδοσκοπεί με το βιος του ελληνικού λαού και να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το τραπεζικό σύστημα.
 Απευθυνόμαστε στους πολίτες και λέμε: Εμείς θέλουμε να ενώσουμε το λαό.
Οι άλλοι θέλουν να τον διχάσουν και να κρυφτούν πίσω από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος για να διασώσουν τον εαυτό τους και το μνημόνιο.
 Ας το καταλάβουν, όμως: Το μνημόνιο είναι νεκρό γράμμα.  
¨Ό,τι και να κάνουν δε πρόκειται να το αναστήσουν.
Συντρόφισσες και σύντροφοι.
 Θα προχωρήσουμε με την ίδια ακριβώς δύναμη και ελπίδα που δώσαμε στους πολίτες πριν τις εκλογές της 6 Μαΐου.
 Με ακόμα πιο τεκμηριωμένη εκλογική διακήρυξη με ακόμα πιο εξειδικευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα.
 Θα συνεχίσουμε το ενωτικό μας κάλεσμα
Και όσο ξεκάθαροι ήμασταν πριν, το ίδιο ξεκάθαροι θα είμαστε τώρα.
  • Ακυρώνουμε ένα ένα τα μνημονιακά μέτρα.
  • Επαναδιαπραγματευόμαστε με τους δανειστές μας το χρέος.

Καλούμε, λοιπόν, τον ελληνικό λαό να αντισταθεί και να αντιδράσει.
Να περιφρουρήσει ο ίδιος την κυριαρχία του και τα δικαιώματά του.
Να ολοκληρώσει στις 17 Ιούνη, το σημαντικό βήμα που έκανε στις 6 του Μάη.
 Η Ελλάδα θ’ αλλάξει σε μια Ευρώπη που αλλάζει.
 ΤΟ δημοσιονομικό σύμφωνο της κ. Μέρκελ δε φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές.
Εξαιρούνται βέβαια οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που έσπευσαν να το επικυρώσουν ως μια απλή τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο.
 Είναι αυτονόητο ότι το σύμφωνο αυτό θα μπει εκ νέου στην κρίση της ελληνικής βουλής και αν χρειαστεί και στην κρίση του ελληνικού λαού.
 Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα του απευθείας δανεισμού των χωρών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Είναι μια πρόταση που εμείς έχουμε διατυπώσει από το 2009.
 Είναι απόδειξη της δυναμικής που αναπτύσσεται για αλλαγή.
 Και δεν μπορούν να εγγυηθούν αυτήν την αλλαγή, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, που υπέγραψαν, όποιο χαρτί τους έδωσε η τρόικα, στην απελπισμένη προσπάθειά της να μην αλλάξει τίποτα σ’ αυτήν τη χώρα.
Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτοί που έχουν εγγυηθεί πολιτικά και προσωπικά να μην το κάνουν.
 Ή, μήπως θα διαπραγματευτεί το Μνημόνιο η κα Μπακογιάννη, που έχει δηλώσει, πως ακόμη και αν δεν υπήρχε, θα το εφεύρισκε η ίδια και θα το εφάρμοζε;
 Σαμαράς και Βενιζέλος αφού έκαναν τον ελληνικό λαό πρωτοπόρο στην καταστροφή, θέλουν τώρα να τον καταστήσουν και ουραγό στην αλλαγή, ζητώντας λαϊκή επικύρωση στις υπογραφές που έβαλαν προς την τρόικα.
 Εμείς ζητάμε καθαρή λαϊκή εντολή, να ακυρώσουμε οριστικά τις πολιτικές που μας βυθίζουν στην ύφεση και στη δυστυχία.
 Στόχος μας η καθαρή νίκη στις εκλογές.
 Η πρωτιά της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, έφερε τη χώρα σε αδιέξοδο.
Η επιμονή της στην εφαρμογή του μνημονίου οδηγεί σε νέες κάλπες. 
 Καλούμε τον ελληνικό λαό να ολοκληρώσει τη νίκη του.
Εμείς δεν προδώσαμε την εντολή του.
Δε θα το κάνουμε ούτε αν η ψήφος του, μας αναδείξει κυβέρνηση στις 18 του Ιούνη.
 Η πραγματική νίκη δεν έχει έρθει ακόμα.
Η πραγματική νίκη είναι μπροστά μας, είναι στις 17 Ιουνίου.
Θα είναι η νίκη του λαού μας.
Θα είναι η νίκη όλων των λαών της Ευρώπης ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στη διεθνή τραπεζοκρατία και στις παρασιτικές και επικίνδυνες αγορές. 
Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη.
Πηγή: ECOLEFT

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Guardian:"Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πολιτικός που κρατά στα χέρια του τη τύχη του ευρώ"


"Η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ", τιτλοφορεί άρθρο της ο βρετανικός Guardian, ο οποίος πλαισιώνει το δημοσίευμα με μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με μακριά μαλλιά.

Μάλιστα, στη λεζάντα της φωτογραφίας τον χαρακτηρίζει ως τον άνθρωπο που κρατά το μέλλον του ευρώ στα χέρια του.
Μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απειλεί να βυθίσει την Μεγάλη Βρετανία σε μια δεύτερη ύφεση ίση με την αγριότητα της μεταπολεμικής ύφεσης του 2008-09 σύμφωνα με εμπειρογνώμονα.
Ο Robert Chote, πρόεδρος του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μιας νέα ύφεσης η οποία θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στη Μεγάλη Βρετανία.
Σε μια ξεχωριστή αποκλειστική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, ο ολοένα και πιο ισχυρός 37χρονος Έλληνας πολιτικός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είπε στον Guardian πως είναι αποφασισμένος "να σταματήσει το πείραμα" με τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την Γερμανία. Μάλιστα περιέγραψε τις φορολογικές αυξήσεις και τις περικοπές ως "έγκλημα κατά του ελληνικού λαού".
Παράλληλα, δήλωσε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αλλά να καταπολεμήσει τον καπιταλισμό.
"Από τη μια πλευρά είναι οι εργάτες και η πλειοψηφία του κόσμου και από την άλλη οι κεφαλαιοκράτες, οι τραπεζίτες κτλ. Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στους λαούς και στον καπιταλισμό...Είναι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικότερα των τραπεζών που κερδίζουν περισσότερα", λέει χαρακτηριστικά.
Ο Chote με τη σειρά του είπε πως η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να "σκίσει" τις προβλέψεις του.
"Η ανησυχία είναι ότι καταλήγεις σε ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί ίδιες διαρθρωτικές δυσκολίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που γίναμε μάρτυρες στην προηγούμενη ύφεση", σημείωσε.
Με την οικονομική παραγωγή της Βρετανίας να είναι 4% κάτω από το επίπεδο της κορυφής όταν η ύφεση ξεκίνησε στις αρχές του 2008, ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Sir Mervyn King, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους σχετικά με την "ευπάθεια" της Μεγάλης Βρετανίας.
"Μια δεύτερη ύφεση φοβάμαι θα αφήσει μόνιμες ουλές", υποστηρίζει ο Chote.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού, η Μεγάλη Βρετανία θα βυθιστεί σε ύφεση για δύο χρόνια. Ο αποπληθωρισμός και η ανεργία θα αγγίξουν σχεδόν στο 11% με το χρέος να φτάνει πάνω από το 90% του ΑΕΠ.


Πηγή: NEWS 247

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

"Πιτσιρίκος": Τελευταία ελπίδα για την Ευρώπη: ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία ελπίδα για την Ευρώπη: ΣΥΡΙΖΑ

Η Ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια. Η Ελλάδα θεωρήθηκε ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης αλλά σήμερα έχει τη δυνατότητα να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση των κοινωνιών και των πολιτών, όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση των τραπεζών.

Τα καθεστωτικά ελληνικά ΜΜΕ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ –και όλους όσοι εκπροσωπούν το σύστημα που οδήγησε τη χώρα μας στην χρεοκοπία- προσπαθούν με λύσσα να παρουσιάσουν μια πιθανή νίκη της Αριστεράς στις επόμενες εκλογές, ως καταστροφή για τη χώρα και υποστηρίζουν πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την έξοδο από το ευρώ.

Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η νίκη της Αριστεράς είναι η μόνη πιθανότητα που έχει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Η κυρία Μέρκελ και οι διοικούντες την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τόσο χαζοί, ώστε να οδηγήσουν στην έξοδο από το ευρώ την Ελλάδα επειδή οι πολίτες της ψήφισαν ένα κόμμα το οποίο δεν μπορούν να ελέγξουν και να εκβιάσουν, όπως έκαναν επί δεκαετίες με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αν μετά από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα αναγκαστεί σε έξοδο από την ευρωζώνη, το μήνυμα που θα σταλεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες είναι πως όποιος δεν υπακούει στη Γερμανία τιμωρείται.

Η «αποβολή» της Ελλάδας από την ευρωζώνη –μετά από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές- θα έμοιαζε με μια πράξη εκδίκησης απέναντι στους Έλληνες που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις και δεν ψήφισαν αυτό που πρόσταζε η Γερμανία.

Η κυρία Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση δεν θα έκαναν ποτέ ένα τέτοιο λάθος. Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι τρομερά ενοχλημένες από την ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη. Μια τέτοια στάση απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες θα προκαλούσε οργή στις ευρωπαϊκές κοινωνίες εναντίον της Γερμανίας. Αυτό η Γερμανία δεν το θέλει. Θα αναγκαστεί να φανεί γενναία απέναντι στην επιλογή των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές και να αντιμετωπίσει το εκλογικό αποτέλεσμα με σεβασμό.

Συζητώντας επί χρόνια για τις αγορές, ξεχάσαμε τη Δημοκρατία. Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει. Το Ευρώ δεν είναι Δημοκρατία. Το Ευρώ είναι ένα νόμισμα.

Ακόμα κι αν το ευρώ πάψει να είναι το κοινό νόμισμα των ευρωπαϊκών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπάρχει και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Και δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Δημοκρατία.

Και πού οφείλεται η λύσσα των καθεστωτικών ΜΜΕ, των τηλεδημοσιογράφων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί σπέρνουν τον φόβο και τον τρόμο στους πολίτες;


Είναι απλό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια σειρά από στοιχεία και συμφωνίες που «καίνε» αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα επί 38 χρόνια αλλά «καίνε» και αυτούς που έκαναν τις συμφωνίες μαζί τους. Εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η οικονομική ελίτ παλεύουν για να σωθούν. Παλεύουν για να σώσουν τους εαυτούς τους, όχι τη χώρα – άλλωστε, για να σωθούν οι ίδιοι, υπέγραψαν και το Μνημόνιο.

Γιατί ξέρουν πως για πολλούς από αυτούς –μετά από την πλήρη αποκάλυψη των πεπραγμένων τους- η κατάληξη θα είναι το δικαστήριο και η φυλακή.

Δεν ξέρω πώς συνέβη αυτό αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ –από κεί που ήταν ένας μικρός συνασπισμός κομμάτων που σχεδόν κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά- έχει μετατραπεί στη μόνη πιθανότητα που έχει η Ελλάδα να παραμείνει με αξιοπρέπεια μέσα στην ευρωζώνη.

Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εγγυάται τη Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείχνει πως οι λαοί αποφασίζουν για την τύχη τους.

Ξεπερνάει κάθε φαντασία αλλά είναι η πραγματικότητα:


Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι η μόνη πιθανότητα που έχει η Ελλάδα να παραμείνει με αξιοπρέπεια στην ευρωζώνη, ενώ, παράλληλα, μπορεί να σώσει και την Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Το αν θα συνεχίσει να υπάρχει το ευρώ είναι μια άλλη συζήτηση, ένα άλλο θέμα. Ήδη, κορυφαίοι ξένοι οικονομολόγοι και μεγάλα έντυπα του εξωτερικού υποστηρίζουν πως το ευρώ έχει τελειώσει και η ευρωζώνη θα διαλυθεί πολύ σύντομα.)

(Πριν από λίγες ημέρες, έγραψα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ποιος μπορεί;».)
πηγή:ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ