Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ. κ. Υπουργούς - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
- Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Ζήτημα με την αδυναμία ελέγχου των οχημάτων από ΚΤΕΟ στην Ικαρία.

Από την έναρξη λειτουργίας του ΚΤΕΟ Σάμου, τα οχήματα των κατοίκων της Ικαρίας και Φούρνων υποχρεωτικά μεταφέρονται εκεί για τον σχετικό και υποχρεωτικό έλεγχο. Επειδή αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, περίπλοκη και δαπανηρή για τους κατόχους οχημάτων των δύο νησιών, το 2009 και με ευθύνη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εστάλη στην Ικαρία κινητή μονάδα ελέγχου, στεγαζόμενη στην τεχνική βάση του Δήμου Ικαρίας. Στη συνέχεια και λόγω υπηρεσιακών και οικονομικών δυσχερειών σταμάτησε τόσο η λειτουργία του δημόσιου ΚΤΕΟ στη Σάμο όσο και η αποστολή κλιμακίου στην Ικαρία για επιτόπιους ελέγχους. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (16024/5041 του 2011 και 52606/6042 του 2012) εξασφάλιζαν την παράταση της υποχρέωσης διενέργειας τεχνικού ελέγχου για τα ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία ανήκουν στην συγκοινωνιακή ενότητα Ικαρίας, Φούρνων. Για τους ιδιοκτήτες που δεν πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός των 2 αυτών νησιών δεν υπάρχει υποχρέωση να περνούν τα αυτοκίνητά τους από έλεγχο ΚΤΕΟ, εφόσον αυτά ανήκουν στη συγκεκριμένη συγκοινωνιακή έδρα. Όμως στα νησιά αυτά υπάρχουν πολλά ΙΧ αυτοκίνητα των οποίων οι κάτοχοι, αν και μόνιμοι, τα έχουν αγοράσει από άλλη συγκοινωνιακή ενότητα-περιοχή, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τη ρύθμιση των προαναφερθέντων αποφάσεων. Για την λεπτομερέστερη ενημέρωσή σας, παραπέμπουμε στην με Αρ. Πρωτ. 8667 της 20-10-2015 επιστολή του Δήμου Ικαρίας προς τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-Επειδή η στελέχωση τμήματος ΚΤΕΟ στην Ικαρία ή /και της κινητής μονάδας ΚΤΕΟ στην Ικαρία θα συντελούσε στους ολοκληρωμένους ελέγχους των ΙΧ αυτοκινήτων των κατοίκων της περιοχής,

-Επειδή το κόστος μεταφοράς και ελέγχου στο ιδιωτικό ΚΤΕΟ της Σάμου είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους κατοίκους της Ικαρίας και των Φούρνων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν , ώστε να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές ΚΤΕΟ Σάμου και Ικαρίας και η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ, ώστε οι πολίτες των νησιών μας να μην υφίστανται άνιση και δαπανηρή μεταχείριση σε σχέση με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας, οδηγώντας εντέλει σε αμέλεια των ελέγχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και σε αντίθεση με την αρχή της νησιωτικότητας;
2) Υπάρχει η δυνατότητα οι μόνιμοι κάτοικοι Ικαρίας και Φούρνων που πιστοποιημένα ταξιδεύουν στη Σάμο, προκειμένου να ελεγχθούν τα ΙΧ οχήματά τους, να λαμβάνουν σχετική έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μια και δεν ευθύνονται για τη δυσλειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ στην Ικαρία;


Ο ερωτών Βουλευτής
Σεβαστάκης Δημήτριος

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 
Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα από την Χρόνια Υποστελέχωση των δομών υγείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνοι του νομού Σάμου.

Στο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, στο νομό Σάμου, αυτή την στιγμή υπάρχουν τρία ιατρεία, δύο «Πολυδύναμα Περιφερειακά» στους Φούρνους και στη Θύμαινα και ένα «Περιφερειακό ιατρείο» στη Χρυσομηλιά.
Υπό αυτή την μορφή τα ιατρεία θα έπρεπε να είναι στελεχωμένα ως εξής:

Το δε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) στους Φούρνους με δύο αγροτικούς ιατρούς, ένα μόνιμο ιατρό Γενικής Ιατρικής, μια νοσηλεύτρια Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και μια μαία.

Το ΠΠΙ Θύμαινας από έναν αγροτικό ιατρό, μια νοσηλεύτρια και μια μαία.

Το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Χρυσομηλιάς με έναν αγροτικό ιατρό και μια νοσηλεύτρια.

Συνολικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων θα έπρεπε να υπηρετούν αυτή την στιγμή τέσσερις αγροτικοί ιατροί, ένας ειδικευμένος Γενικής Ιατρικής, τρεις νοσηλεύτριες και δύο μαίες.

Ωστόσο σήμερα το ΠΙ Χρυσομηλιάς παραμένει κλειστό εδώ και δυο χρόνια από τότε που έφυγε ο τελευταίος αγροτικός γιατρός, ενώ νοσηλεύτρια δεν τοποθετήθηκε ποτέ. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να καλύψουν άμεσα και έγκαιρα τις ανάγκες τους σε ιατρική περίθαλψη ενώ να σημειωθεί ότι στην περιοχή κατοικούν μόνιμα και κλινήρεις παραπληγικοί ασθενείς.

Στη Θύμαινα το Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο παραμένει κλειστό εδώ και περίπου τρία χρόνια μιας και έληξε η θητεία του αγροτικού ιατρού και η μαία που είναι τοποθετημένη οργανικά εκεί, βρίσκεται με απόσπαση στο ΓΝ –ΚΥ Ικαρίας, ενώ δεν υπάρχει νοσηλεύτρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παρουσιάζεται στο υποστελεχωμένο ΠΠΙ Φούρνων το οποίο καλύπτει πλέον όλα τα υπόλοιπα. Εκεί υπηρετούν:

Ένας αγροτικός ιατρός (από τους δύο που προβλέπεται), ο οποίος βρίσκεται σε παράταση θητείας, έχοντας ενημερώσει για την επερχόμενη παραίτησή του, μία γενική ιατρός (ανέλαβε υπηρεσία στις 27-4-2015), η οποία όμως από 24-9-2015 δεν συμμετέχει στο ημερήσιο πρόγραμμα του ιατρείου (τώρα τελεί υπό αναστολή καθηκόντων), μια μαία ΤΕ και μια νοσηλεύτρια ΔΕ, αποσπασμένη από το Γ.Ν. Σάμου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται γίνεται σαφές ότι οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων δεν έχουν την αρμόζουσα ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη η έγκαιρη μεταφορά τους στη Σάμο ή την Ικαρία. Συχνά δε οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταφερθούν με ιδιωτικά μισθωμένα σκάφη στα άλλα νησιά του νομού και αυτό όχι μόνο τους επιβαρύνει οικονομικά αλλά καθίσταται και αδύνατο όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Να σημειωθεί τέλος ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή δύναται να διευκολύνει την παραμονή των γιατρών με πρόσθετες παροχές.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι ιατρικές δομές στο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων;

2) Θα υπάρξει άμεσα, νομικά θεσμισμένη μέριμνα συνεργασίας των ιατρικών δομών και υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας με αυτές που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να καλυφθούν τα κενά στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα ακριτικά νησιά και ειδικότερα στο νομό Σάμου;

3) Ποια κίνητρα θα δοθούν άμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να στελεχώσουν τις ιατρικές δομές στα απομακρυσμένα νησιά και να παραμείνουν επί μακρόν σε αυτά, προσφέροντας τις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σεβαστάκης Δημήτριος

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση του Βουλευτή Σάμου για τη σημερινή δίκη για την δίκη συνδικαλιστών και γιατρών στη Σάμο που εναντιώθηκαν στην αιμοδοσία


Η στάση των γιατρών και των συνδικαλιστών,οι οποίοι δικάζονται σήμερα,  υπογραμμίζει την μεγάλη ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των κανονιστικών πλαισίων που θεμελιώνονται στο εσωτερικό της. Δηλαδή ιδιότροπα, η στάση τους τεκμηριώνει και το δικαίωμα και το υπερασπιστικό καθήκον για την  μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση της σύγχρονης Ελλάδας : την απόλυτη ισότητα δικαιωμάτων  πολιτών που διαβιούν μόνιμα ή περιστασιακά εντός της Δημοκρατικής συνθήκης, αλλά και το συλλογικό χρέος της διαρκούς αναδιεκδίκησης αυτής της συνθήκης. Η Δημοκρατία παραχωρεί  και τεκμηριώνει αποκαλύπτοντας  την  ιδεολογική διελκυστίνδα  που διατρέχει την Ελλάδα της κρίσης.
                                               
Στην περίπτωση της επιλεκτικής και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά  , αιμοδοσίας ( η οποία είναι απολύτως αναντίστοιχη με τα πλούσια πολιτιστικά χαρακτηριστικά που αποκαλύπτει ο λαός μας κατά την προσφυγική κρίση),  η υψηλού ανθρωπιστικού χαρακτήρα στάση των γιατρών και  συνδικαλιστών, διδάσκει , συγκροτώντας πρότυπα, σε μια περίοδο κλονισμού των ιδανικών.  Η μεγάλη ανάγκη συνοχής και μετριοπάθειας  επιβάλει τον συλλογικό δημοκρατικό έλεγχο της ρατσιστικής βίας.

Δημήτρης Σεβαστάκης                                                 
Βουλευτής ν. Σάμου

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Επίσκεψη στη Σάμο των Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής






Ενημέρωση για την Επίσκεψη των Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα και Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα μαζί με το Βουλευτή κ. Δημήτρη Σεβαστάκη στη Σάμο για το Μεταναστευτικό


Τη Δευτέρα 12-10 πραγματοποιήθηκε έκτακτη επίσκεψη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα στη Σάμο, οι οποίοι και συνοδεύονταν από τον Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιτόπου διερεύνηση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Σάμο και η πρακτική αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν. Στη Σάμο έγινε επίσης συνάντηση με τους Εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δευτέρου βαθμού- τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Σάμου, αλλά και με τους εκπροσώπους εθελοντικών κινήσεων που στηρίζουν τόσο τους πρόσφυγες, όσο και συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Ο Βουλευτής σε συνεργασία με τους Υπουργούς εξέτασαν επιπλέον όλο το φάσμα προβλημάτων που αφορούν όχι μόνο στη δημιουργία του hot-spot (Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών) για γρήγορη ταυτοποίηση, αλλά και την περιστασιακή και εκκρεμή στέγαση στο Καρλόβασι, το θέμα της σίτισης, καθώς και τα θεσμικά κενά που πρέπει να καλυφθούν. Οι Υπουργοί θα ετοιμάσουν την έκθεσή τους εντός των επόμενων ημερών.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ «ΜΥΤΙΛΗΝΗ»






Από τα τέλη Αυγούστου κοινοποιήθηκε στο Βουλευτή αίτημα από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Καρλοβάσου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, για την αποστολή εμπειρογνωμόνων που θα γνωμοδοτήσουν για την απομάκρυνση του πλοίου «Μυτιλήνη».
Ο Βουλευτής επαναπροώθησε το αίτημα στο Υπουργείο επικοινωνώντας παράλληλα με τον Υπουργό αλλά και με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεοτοκά. Στη συνέχεια υπήρξε επικοινωνία και με τον Διοικητή της Λιμενικής Αστυνομίας κ. Σπανό.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία υπάγεται στο νόμο 2881/2001 και περνάει μέσα από την Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Σάμου, η οποία και πρέπει να συνέλθει ως αρμόδια για να αποτιμήσει την επικινδυνότητα και τον επιβλαβή χαρακτήρα του πλοίου. Στις 7-10 εστάλη έγγραφο από τη Λιμενική Αστυνομία Σάμου προς το Λιμενικό Ταμείο Σάμου ζητώντας την επίσπευση των ενεργειών .
Ο Βουλευτής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Υπουργό όσο και με τον Γ.Γ. καθώς και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Σάμου που θα κρίνει την επικινδυνότητα του πλοίου, να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απομάκρυνσης του πλοίου.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο Τύπου 7-10-2015


Δελτίο Τύπου

Ο Βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης  πραγματοποίησε έναν  πρώτο κύκλο επαφών με  αρμόδιους Υπουργούς  (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού , Αγροτικής Ανάπτυξης ) για το ζήτημα του χωροταξικού  σχεδιασμού του νομού Σάμου.               

Επίσης  θα παραβρεθεί στην ενημερωτική συνάντηση  που διοργανώνεται στη Σάμο την Πέμπτη 8-10, η οποία αφορά  στο χωροταξικό σχεδιασμό  για την  Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.  Πρόκειται για τη μελέτη: «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»,  η οποία  να σημειωθεί ότι έχει εκπονηθεί σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που επικυρώθηκε το 2013 (ΦΕΚ Β 3155 12-12-1013).                    

Οι συνεργασίες με τους αρμόδιους Υπουργούς το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, ώστε με βάση τις εισηγήσεις των φορέων και τα προκύπτοντα των διαβουλεύσεων , να δοθεί ισχυρότερος αναπτυξιακός χαρακτήρας στις προβλέψεις του χωροταξικού σχεδιασμού για το νομό.

Δήλωση του Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη


Με την προεισαγωγική σημείωση ότι σέβομαι απολύτως τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, σημαντικού σταθεροποιητικού μηχανισμού για την ελληνική δημοκρατία, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής: Αφορμή μου δίνει η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για συναδέλφους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που το 2013 αρνήθηκαν, έργω, να επιτρέψουν την κοινοποίηση καταλόγου συναδέλφων τους στα πλαίσια της «διαθεσιμότητας κινητικότητας». Να υπενθυμίσω ότι πολλοί από τους περιλαμβανόμενους στους καταλόγους διαθεσίμων,  απολύθηκαν από την τότε κυβέρνησ    Η πολιτική της διάδοχης σημερινής κυβέρνησης,  επιβεβαιωμένη μάλιστα σε δύο τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις, ανέτρεψε την τότε επιλογή και οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί επανεντάχθηκαν στις δομές εκπαίδευσης. Η διαρκής απίσχναση του εκπαιδευτικού προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις και φυσική γήρανση, σε συνδυασμό με την μη πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού,  επιβεβαιώνει ότι οι απολυμένοι όχι μόνο δεν αποτελούσαν «περίσσευμα» αλλά αντιθέτως στοιχειοθετούσαν οργανικό κορμό του εκπαιδευτικού διαβήματος. Το αντικείμενο επομένως της «παράβασής» τους,  έχει ήδη εκλείψει.                                       

Να σημειώσω ότι οι καταδικασθέντες συνάδελφοι, είναι γνωστοί για το ήθος, την εκπαιδευτική ποιότητα, την ιδεολογική εμμένεια. Να σημειώσω επίσης ότι η ριζική, τα τελευταία χρόνια,  απονομιμοποίηση της μόρφωσης και της διδακτικής αφοσίωσης,  φωτίζει τις περιπτώσεις των συναδέλφων ως ιδιότυπα συνεπείς και ηθικές.            

Με αυτές τις σκέψεις στέκομαι αλληλέγγυος στους συναδέλφους, ανεξαρτήτως των όποιων τακτικών διαφωνιών μπορεί να εντοπίσει κάποιος. Και θα ήθελα να ενισχύσω την στηρικτική θέση του Υπουργείου Παιδείας, όπως και την επίσης στηρικτική θέση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Kαθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου


Ο Βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό καθώς επίσης επικοινώνησε με τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ κ. Καρβούνη Νικόλαο, για το θέμα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες) των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου. Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Διευθυντής της 2ης ΔΥΠΕ βεβαίωσαν ότι τα  χρήματα είναι ήδη κατατεθειμένα στους λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) των  ΔΥΠΕ και των νοσοκομείων και επίκειται η άμεση ενταλματοποίησή τους.

Κατόπιν τούτου και σύμφωνα με τις ως άνω διαβεβαιώσεις θα γίνει η καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε εφημερίες, νυχτερινά και αργίες των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου.