Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Σάμος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021


Δήλωση του Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη για την υποψηφιότητα της Σάμου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

27 Νοεμβρίου 2015

Η Σάμος τεκμηριώνει μια ενδιαφέρουσα έννοια του Ευρωπαϊκού ορίου, που ενσωματώνει ποικίλες πολιτιστικές παραδόσεις και δεξιώνεται ισορροπημένα τόσο το κληροδότημα του Διαφωτισμού όσο και τις σημαντικές φιλοσοφικές και θρησκευτικές πυκνώσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Η πολυεστιακά αναπτυγμένη ταυτότητά της, η εκφραστική πολυμέρεια και τα θεωρησιακά πρότυπα που αφομοιώνει, δείχνουν ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό σφρίγος .

Η Σάμος διεκδικεί την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίκαια, καίρια και εύλογα. Το ελληνικό νησί του ανατολικού ορίου της Ευρώπης, συμπυκνώνει ορισμένα από τα θεμελιώδη Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Διαθέτει μια πολύπλευρη παραγωγική ταυτότητα που εκτείνεται από την αγροτική παραγωγή σπάνιων και υψηλού επιπέδου προϊόντων , υπηρεσίες πολιτισμικού, περιπατητικού αλλά και κλασικού τουρισμού, αλλά και δημιουργία γνωστικού κεφαλαίου από τα Πανεπιστημιακά της Ιδρύματα. Αυτή η πολύπλευρη μορφή οικονομίας και οι αναπτυξιακές της δυνατότητες, εκφράζονται ιδιαιτέρως στη διάρθρωση των οικιστικών συνόλων με το πυκνό δίκτυο οικισμών και πόλεων τα οποία εναλλάσσονται με το πλούσιο γεωλογικό υπόβαθρο του νησιού. Η πολύμορφη αρχιτεκτονική της συνδυάζει τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική των εξαιρετικών ορεινών συνόλων, με ένα εξαιρετικά ιδιότυπο στη μορφή του νεοκλασικισμό, που αποτελεί την ισχυρή ευρωπαϊκή μαρτυρία, τόσο της αστικής όσο και της μη αστικής, ιστορικής ανάπτυξης του νησιού.

Η Σάμος διαθέτει ένα πολύ πλούσιο ιστορικό απόθεμα, που πυκνώνεται στα πολλά αρχαιολογικά της ευρήματα και συγκεφαλαιώνεται στα λαμπρά αρχαιολογικά της μουσεία τόσο στην Πρωτεύουσα πόλη της Σάμου, όσο και στην αρχαία πόλη του Πυθαγορείου. Διαθέτει οργανωμένη ιστορική μνήμη υποστασιοποιημένη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Βιβλιοθήκη, αλλά και στις λαογραφικές συλλογές. Ακόμα, διοργανώνει την ισχυρή προβολή της στο μέλλον με τις Πανεπιστημιακές σχολές στην πόλη του Καρλοβασίου. Η σύμπλεξη με τα δύο άλλα νησιά του νομού, την Ικαρία και τους Φούρνους, διευρύνει την έννοια της νησιωτικότητας, όχι μόνο ως προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά ως προς το ευρωπαϊκό πολιτισμικό εποικοδόμημα. Εξάλλου, η ανοιχτή και αγαπητική πρόσληψη από την σαμιακή κοινωνία και τους τοπικούς θεσμούς, του Προσφυγικού ζητήματος, ανακαινίζει τον ανθρωπιστικό χάρτη δικαιωμάτων.

Αυτός ο δυναμικός σχεδιασμός Ιστορίας, Τέχνης, Παραγωγής, Στοχασμού και Συμπεριφορών, νομίζω αποτελεί το πιο δίκαιο έδαφος για την τολμηρή διεκδίκηση.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ψηφίστηκε η τροπολογία του Βουλευτή Σάμου για την διευκόλυνση μεταφοράς των προσφύγων.




Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε την Πέμπτη 5-11 στη Βουλή, υπερψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης και συνυπέγραψαν και άλλοι νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται ότι για τη μετακίνηση προσφύγων/μεταναστών εντός της ελληνικής Επικράτειας, επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η μεταφορά κατά τη χειμερινή περίοδο του ανώτατου (αυξημένου) επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών που ισχύει κατά τη θερινή περίοδο. Έτσι θα μπορεί να μεταφέρεται από τα νησιά προς άλλους προορισμούς, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών όπως συνέβαινε και το καλοκαίρι.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προσωρινής στέγασης των προσφύγων/μεταναστών που παραμένουν στους λιμένες της Σάμου μέχρι την αναχώρησή τους, ο Βουλευτής έχει συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Υπουργείων.

Ο Βουλευτής κ. Δ. Σεβαστάκης συμμετέχει σήμερα, Παρασκευή 6-11, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού και τους Μητροπολίτες των νησιών του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη Σάμο για τις προγραμματισμένες συναντήσεις με φορείς και πολίτες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Συναντήσεις του Βουλευτή Σάμου με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα και τον Γ.Γ. κ. Ν. Θεοτοκά.


Την Τρίτη 3-11-2015 ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης συναντήθηκε με τον Γ.Γ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεοτοκά για τα θέματα των τοπικών δρομολογίων που διασυνδέουν τη Σάμο με τους Φούρνους και την Ικαρία. Ζητήθηκε επίσης, για την φετινή αγωνιστική περίοδο, να γίνεται η μετακίνηση των ομάδων με τρόπο που να επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος, κατόπιν αιτήματος της ΕΠΣ Σάμου αλλά και των σωματείων της Ικαρίας. Αναμένεται η απόφαση από την πλευρά του Υπουργείου εντός των προσεχών ημερών. 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής Σάμου συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα. Ο Βουλευτής ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την απομάκρυνση του πλοίου «Μυτιλήνη» από το λιμάνι Καρλοβασίου. Έγινε επίσης ενημέρωση για τον τρόπο εκδήλωσης της οξύτατης προσφυγικής κρίσης στη Σάμο και τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνει το Υπουργείο, σχετικά με το θέμα της προσωρινής διαμονής των προσφύγων στη Σάμο.

Ακολούθησε η συνάντηση του Βουλευτή με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό. Στη συνάντηση, παρόντος και του Αν. Υπουργού κ. Π. Πολάκη, συμμετείχαν όλοι οι Βουλευτές των νησιών του Αιγαίου. Ο Υπουργός ενημέρωσε για την προσπάθεια και τις δυσκολίες ανάταξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πρόσληψη προσωπικού στις νησιωτικές δομές υγείας, τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στα νησιά, την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών κ.α. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, αλλά και ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ κ. Ν. Καρβούνης, o οποίος δεσμεύθηκε για ταχύτερες διαδικασίες για την εξόφληση των εφημεριών στο ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό, αν και τα χρήματα έχουν πιστωθεί από το Υπουργείο. Ενημέρωσε επίσης και για το υπό εξέλιξη πρόγραμμα της τηλεϊατρικής για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Βουλευτής Σάμου παρέδωσε εκ νέου πλήρη φάκελο με τις ανάγκες των νησιών του νομού σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των στελεχών υγείας του νομού, ενώ για ακόμη μια φορά ζήτησε από τον Υπουργό να λυθεί άμεσα το θέμα με τις προσλήψεις διασωστών ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, συγχρόνως με την ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού. Ακόμα έθεσε το κρίσιμο θέμα της αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας του νομού.

Θα υπάρξει νέα συνάντηση του Βουλευτή με τον Υπουργό Υγείας, ώστε να εξεταστούν αποκλειστικά τα ζητήματα στη λειτουργία των δομών υγείας στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/11/2015

Φωτογραφία του χρήστη Συριζα Σάμου.

Κατόπιν επικοινωνίας του γραφείου του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γ. Μπαλάφα  με τον Βουλευτή Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη,  έγινε γνωστό ότι υπεγράφη από τον Υφυπουργό η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Σάμου και του Δήμου Ικαρίας για τις θεομηνίες  που έπληξαν το νομό την Άνοιξη του 2015, ύψους 130.000 ευρώ στο σύνολο.