Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ζητήματα ΟΠΕΚΕΠΕ, και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί




Την Τρίτη 26-1-2016 έγινε στην Βουλή ενημέρωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις χρηματοδοτήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. 

1) Το βασικό επιχείρημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ότι από λάθη και αστοχίες στην χαρτογράφηση των τεμαχίων, με ευθύνες των μηχανισμών καταγραφής,  δεν μπορεί το σύστημα να προσδιορίσει με ακρίβεια ιδιοκτησίες, δικαιώματα και ποσά. 

Στην παρατήρηση ότι θίγονται όχι μόνο οι ανακριβείς ή οι παραβάτες δικαιούχοι, αλλά και αυτοί που δήλωσαν με ακρίβεια τα στοιχεία τους, ειπώθηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια με την εκκαθάριση των ενστάσεων (υποβολή μέχρι 1η Φεβρουαρίου) να  αποκατασταθεί η ισορροπία και να βγουν οριστικά δικαιώματα. Εκείνο το οποίο πρότειναν οι Βουλευτές, ήταν το «άνοιγμα του συστήματος», η δυνατότητα δηλαδή να διορθώνονται λάθη που οδηγούν σε μη χρηματοδότηση. Η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ότι «ανοιγοκλείνοντας» το σύστημα για να μπαίνει οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε, ακυρώνει κάθε προθεσμία και εκταμίευση ποσού. 

Ουσιαστικά ειπώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι για όλα φταίει ο μηχανισμός που είτε κατέγραφε λάθος τις ιδιοκτησίες, είτε τις «μετακινούσε», ώστε το χωράφι του ενός να «πέφτει» στο χωράφι του άλλου ή να απεικονίζεται σε άσχετη με την πραγματικότητα περιοχή. Αυτό που ζητούν οι Βουλευτές των αγροτικών περιοχών μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σάμου Δ. Σεβαστάκης , είναι να υπάρξει τρόπος, ακόμα και με αυτοψία, ώστε να πληρωθούν όσοι σωστά και νομίμως δήλωσαν τα χωράφια τους,  ενώ θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος και στα κατά τόπους γραφεία που ανέλαβαν την καταγραφή των αγροτεμαχίων κάθε αγρότη.   

2) Για το ζήτημα της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί στις 20-1-2016 και με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σάμου υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας της ΚΕΟΣΟΕ - Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (κ.κ. Χρ. Μάρκου και Π.Κορδοπάτης) με τον διευθυντή του γραφείου  του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη, παρουσία και του Βουλευτή. Να σημειωθεί ότι κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει συναντήσεις εργασίας του Βουλευτή με την ηγεσία της ΚΕΟΣΟΕ. Κατόπιν της συναντήσεως με τους συνεργάτες του Αν. Υπουργού καθώς και με τη συνεχή δραστηριότητα της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε από τον Αν. Υπουργό να δοθεί ουσιαστικά παράταση  μέχρι το τέλος Απριλίου, ώστε να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για την προσαρμογή των οινοπαραγωγών, αλλά και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των εμπορικών δραστηριοτήτων του οίνου στη χώρα μας, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε στις 28-1-2016.

 Οι προσπάθειες για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σχετικά με την επιβολή φόρου  κατανάλωσης στο κρασί θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την ΚΕΟΣΟΕ.

Θετικές εξελίξεις για την Υγεία στο νομό Σάμου και γενικά τις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, στο νομοσχέδιο για τους οπλίτες



Μετά από εντατική δουλειά ενός περίπου χρόνου, και αλλεπάλληλες συναντήσεις εργασίας του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, Βουλευτών από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας αλλά και αρμοδίων φορέων, τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπάρχει πλέον η δια νόμου δυνατότητα πλήρωσης θέσεων γιατρών σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία  (Π.Ι.) από οπλίτες γιατρούς.

Έτσι, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή (28-1-2016) και την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο: «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», οπλίτες ιατροί θα μπορούν στο εξής να υπηρετούν στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Ο χρόνος υπηρεσίας στις ως άνω θέσεις θα αναγνωρίζεται ως χρόνος υπηρεσίας τέλεσης του αγροτικού, ενώ μετά τη λήξη της στρατιωτικής τους θητείας οι γιατροί θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να παραμείνουν στο αγροτικό ιατρείο, ή στο ΠΙ Κέντρου Υγείας που υπηρέτησαν ως οπλίτες. Οι συγκεκριμένοι οπλίτες γιατροί  θα έχουν τις προβλεπόμενες από το Υπ. Υγείας μηνιαίες αποδοχές των αγροτικών γιατρών.

Στο νομό της Σάμου όπου υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αλλά και που ενώ προκηρύσσονται θέσεις, τελικά δεν προσέρχονται οι γιατροί που δήλωσαν την περιοχή, αυτή η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης δίνει ακόμη ένα  εργαλείο για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. 

Ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου συνολικά στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, επισημαίνοντας τη μέριμνα του νομοθέτη για την ορθολογική και αξιοκρατική διαχείριση θεμάτων που αφορούν στους οπλίτες, τη μέριμνα του νομοσχεδίου για τους πολύτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες αλλά και τη δυνατότητα σύμπραξης των κοινωνικών δομών που εισηγείται, ακούγοντας έτσι τις ανάγκες της κοινωνίας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο έχει αναρτηθεί η ομιλία του Βουλευτή Σάμου: 

https://youtu.be/X_CsGa8-PlE

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Στις 22-1-2015 εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας αναλυτικό δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται οι δράσεις του Υπουργείου σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Υγεία γενικά αλλά και τα νησιά μας ειδικά. Ακολούθως παραθέτονται οι πληροφορίες του Υπουργείου για ζητήματα που αφορούν τους νησιώτες πολίτες του νομού μας




«         1.Ανασφάλιστοι
Είναι έτοιμη η νομοθετική διάταξη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διασφαλίζει την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους –χωρίς δικαιολογητικά, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, φραγμούς και έγκριση από τριμελείς επιτροπές-. Λαμβάνεται μέριμνα ακόμα και για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά (παιδιά, έγκυες, ψυχικά ασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι, αιτούντες άσυλο, χρόνιοι ασθενείς, κλπ). Η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους βάσει του ΑΜΚΑ και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους. Το κόστος της ρύθμισης θα αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ.
             2.ΕΚΑΒ
Την προσεχή εβδομάδα ορκίζονται 186 διασώστες/στριες. Εντός του 2016 βγαίνει προκήρυξη για ακόμα 100. Μέσα στους επόμενους μήνες προσλαμβάνονται επιπλέον 50 για τα νησιά του Αιγαίου. Είναι οι πρώτες προσλήψεις από το 2008. Τα πρώτα 90 ασθενοφόρα παραλαμβάνονται το επόμενο δίμηνο ενώ προχωράμε τάχιστα τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα 96, από ένα διαγωνισμό που «βάλτωνε» από το 2007. Τοποθετούμε άμεσα όσους επικουρικούς χρειάζονται τα νοσοκομεία και στελεχώνουμε τις ΜΕΘ με 500 υγειονομικούς.

3.Προσλήψεις – Ανθρώπινο Δυναμικό
Θεσπίζουμε ένα πλέγμα κινήτρων και απλοποιούμε τις διαδικασίες για την πιο γρήγορη στελέχωση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές. Το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισε τη δυνατότητα πρόσληψης 3500 υγειονομικών εντός του 2016. Οι τελευταίες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας έγιναν το 2009. Απλοποιούμε τις διαδικασίες κρίσεων. Για πρώτη φορά καταγράφονται on time οι ελλείψεις σε προσωπικό και το νέο σύστημα καταγραφής αποτελεί τη βάση της σχεδιαζόμενης κατανομής προσωπικού.

4.Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η βασική μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης στην Υγεία είναι η αναδιάρθρωση της ΠΦΥ ώστε να αποτελέσει τον πραγματικό πυλώνα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να διασφαλίσει καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Τα βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν αποτυπωθεί πλήρως στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο των "100 δράσεων" στην Υγεία αποτελούμενο από τους τρεις παρακάτω άξονες : Εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα, Διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς, εκσυγχρονισμένη διακυβέρνηση υγείας μέσω αποτελεσματικής και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης, Δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – ΥΠΕ, συγκεντροποιούνται οι εργαστηριακές εξετάσεις, επεκτείνεται το ωράριο των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, μεταστεγάζονται δομές σε ιδιόκτητα ακίνητα, ενισχύονται η πρόληψη και η αγωγή κοινότητας, δίνεται έμφαση στην οδοντιατρική φροντίδα και τομεοποιείται η ΠΦΥ.

5.Προσφυγικό
Το Υπ. Υγείας εξασφάλισε κονδύλι ύψους 3.270.000 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη 141 θέσεων σε Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι προσλήψεις αφορούν συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου. Έχουμε πετύχει 24ωρη υγειονομική κάλυψη των ανοιχτών δομών φιλοξενίας μέσω εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΑΕΜΥ), εθελοντών και αλληλέγγυων και ΜΚΟ με κεντρικό συντονισμό, οργάνωση και εποπτεία από το ΥΥ. Είναι σε τελική φάση ο σχεδιασμός του τελικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

6.Προμήθειες
Έχει ετοιμασθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την κεντρικοποίηση όλου του φάσματος των προμηθειών Υγείας είτε αυτές αφορούν στα φάρμακα και υγειονομικά υλικά είτε σε υπηρεσίες, σε έναν ενιαίο οργανισμό που θα συγχωνεύσει όλες τις περιφερειακές δομές που εποπτεύονται από το Υ.Υ και που εμπλέκονται στις αποφάσεις των προμηθειών, υλοποιήσιμος μέχρι τον Ιούλιο 2016. Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι η εξάλειψη των παραβατικών επιβαρύνσεων στον προϋπολογισμό των προμηθειών, η αναστροφή του κλίματος αναξιοπιστίας και της βιομηχανίας ενστάσεων στους διαγωνισμούς, η έγκαιρη ικανοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας όλου του συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους περί το 24% στις δαπάνες (οργανικές & λειτουργικές) των προμηθειών.


7.Φάρμακο
Από το 2009 μέχρι το 2015 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε περίπου κατά 60%. Καθιερώνεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το όριο δαπανώ των δημόσιων νοσοκομείων για τη φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής. Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισθέντα όρια, επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας αγοράς. Στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 707 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2016. Μεριμνούμε ώστε φάρμακα τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών να εξαιρούνται από τον μηχανισμό claw back. Η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους διασφαλίζεται μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της αλλαγής των διοικήσεων.»

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Δυσλειτουργία και Υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στο νομό Σάμου, με τραγικές συνέπειες


Θέμα: « Δυσλειτουργία και Υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στο νομό Σάμου, με τραγικές συνέπειες»

Κύριε Υπουργέ,

Στο νομό Σάμου η χρόνια υποστελέχωση των δομών υγείας γενικά, και του ΕΚΑΒ ειδικότερα έχουν στοιχίσει τη ζωή πολιτών. Αναγνωρίζοντας το ανασχετικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων που απογύμνωσαν δραματικά τις περιφερειακές δομές υγείας, αλλά και τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει σε συνθήκες κρίσης, πολύχρονες, λανθασμένες πολιτικές, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη κατάσταση να μετρήσουμε ακόμα μια απώλεια ζωής στη Σάμο, αποτέλεσμα της λειτουργίας μόνο ενός από τα ασθενοφόρα που διαθέτει το νησί.

Στα νησιά Σάμο και Ικαρία, περισσότερο από τρία χρόνια, δεν υπάρχει η δυνατότητα κίνησης δεύτερου ασθενοφόρου για τη διακομιδή των ασθενών και την ασφαλή μεταφορά τους στα νοσοκομεία των νησιών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους συμπολίτες μας, γιατί δεν μεταφέρθηκαν εγκαίρως στο νοσοκομείο.
Στη Σάμο, νησί μεγάλο και δύσβατο, η πλήρης λειτουργία τουλάχιστον δύο ασθενοφόρων για την κάλυψη των αναγκών του νησιού είναι παραπάνω από επιβεβλημένη. Λόγω της έλλειψης προσωπικού σε οδηγούς και διασώστες, ακόμα και οι βάρδιες για το ένα ασθενοφόρο καλύπτονται με δυσκολία. Στην Ικαρία, νησί με δυσπρόσιτες περιοχές και κακό οδικό δίκτυο, κινείται επίσης μόνο ένα ασθενοφόρο, ενώ έχουν παραληφθεί αρκετά καινούρια ασθενοφόρα και στα δύο νησιά. Το θέμα της ανεπαρκούς λειτουργίας του ΕΚΑΒ στο νομό Σάμου, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και λοιπών δομών έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου, καθώς επίσης έχει καταγραφεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κατά τη ΙΣΤ΄ και ΙΖ΄ κοινοβουλευτική περίοδο με επίκαιρες ερωτήσεις και ερωτήσεις προς το Υπουργείο.

Αναλυτικά αναφέρουμε:

-Σχετικά με ζητήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Σάμου. Eπίκαιρη Ερώτηση με Αρ. πρωτ. 235 (Συνεδρίαση: ΜΑ / 07/12/2015)

-Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού του ΕΚΑΒ στη Σάμο και την Ικαρία. Επίκαιρη Ερώτηση με Αρ. πρωτ. 265 (Συνεδρίαση: ΝΑ / 04/06/2015)

-Σοβαρά προβλήματα από την χρόνια υποστελέχωση των δομών υγείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνοι του Νομού Σάμου. Αρ. πρωτ. 364, Ερώτηση

-Έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα περιφερειακά ιατρεία Ραχών και Καρκιναγρίου καθώς και στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, στην Ικαρία. Αρ. πρωτ. 4274, Ερώτηση.

Ωστόσο, μόλις το προηγούμενο διήμερο δύο έκτακτα περιστατικά κατέδειξαν την άμεση ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες της λειτουργίας των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας:

α) Περιστατικό με μοιραία κατάληξη ασθενούς 49 ετών όπου δεν διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σάμου γιατί το μοναδικό στελεχωμένο ασθενοφόρο βρισκόταν στο δυτικό άκρο του νησιού. Να σημειωθεί ότι λύσεις ανάγκης όπως η επιλογή της κλήσης στελεχών της επόμενης βάρδιας για το δεύτερο ασθενοφόρο , υπήρξε χρονοβόρος . Επίσης δεν καλυπτόταν τυπικά τυχόν εντολή στο ενεργό ασθενοφόρο με τον ένα ασθενή κατά την πορεία προς το νοσοκομείο Σάμου, να παραλάβει και το 2ο έκτακτο περιστατικό.

β) Περιστατικό, όπου ασθενής με ρήξη ανευρύσματος του οποίου η διακομιδή του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας άργησε σχεδόν 24 ώρες (εν μέρει και λόγω κακοκαιρίας) και για το οποίο υπήρξε ήδη από το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου και προσωπική μου επικοινωνία με τον κ. Καρακατσιανόπουλο, Πρόεδρο του ΕΚΑΒ.

Επισημαίνουμε λοιπόν την ανελαστική και εντέλει αναποτελεσματική λειτουργία του συστήματος Άμεσης Βοήθειας, που σε περιοχές όπως η Σάμος και με δεδομένους τους διοικητικούς χρόνους θα έπρεπε να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και νοοτροπία, ώστε να υπάρχει ευέλικτη και εντέλει σωτήρια επέμβαση προς όφελος των ασθενών.

Επειδή χρειάζεται άμεση λύση του ζητήματος, σαφής προγραμματισμός και επιτόπια δράση των αρμόδιων υπηρεσιών και των αντίστοιχων διοικήσεων, ώστε διοικητικές διαδικασίες να μην μετατρέπονται σε ανθρωπιστικό και πολιτικό πρόβλημα, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε για τις άμεσες ενέργειες από πλευράς σας, ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, να λυθεί κατά το δυνατόν το χρόνιο και επιβλαβές για τη ζωή των πολιτών θέμα της υποστελέχωσης των δομών του ΕΚΑΒ, αλλά και του τρόπου προγραμματισμού και λειτουργίας τους σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές στον ακριτικό νομό Σάμου.

Με εκτίμηση ,
Δημήτριος Σεβαστάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Συνάντηση του Βουλευτή Σάμου με τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας


Τη Δευτέρα 11-1-2016 ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης είχε συνάντηση με το Διοικητή της 2ης ΥΠΕ στην οποία υπάγονται οι Δομές Υγείας του νομού Σάμου. Στη συνάντηση με τον κ .Ν. Καρβούνη έγινε ανακεφαλαίωση των θεμάτων λειτουργίας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού. Συμμετείχαν επίσης η υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κ. Ι. Τσιαπαρίκου, καθώς και η κ. Β. Θεοδωροπούλου από τη ∆/νση Ανάπτυξης Ανθρώπινου ∆υναµικού.

Ο Βουλευτής επεσήμανε:

1) την εκκρεμότητα στην ενταλματοποίηση και καταβολή των δεδουλευμένων (εφημεριών, υπερωριών και νυκτερινών) ιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο Κ.Υ. Καρλοβάσου, ενώ έχει εγκριθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η δαπάνη και το Υπουργείο έχει εκταμιεύσει τα χρήματα

2) πληροφόρησε για την ανάγκη κάλυψης των εφημεριών στο Κ.Υ. Καρλοβασίου, πρόβλημα το οποίο θα αμβλυνθεί με την πλήρωση των θέσεων γιατρών και προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί ή εκκρεμεί ο διορισμός τους. Να σημειωθεί ότι στο Κ.Υ. γίνονται περισσότερες από 45.000 εισαγωγές το χρόνο.

3) Επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για διοικητική ευρυθμία στο Κ.Υ Καρλοβάσου και τον ομαλό ανεφοδιασμό των ασθενοφόρων σε καύσιμα.

4) Έθεσε το θέμα της προμήθειας κλιβάνου στο νοσοκομείο, που εκκρεμεί από το 2014, όπου ενώ έχει εγκριθεί το κονδύλι αγοράς, καθυστερεί στην ΕΠΥ. Να σημειωθεί ότι με τροπολογία της κυβέρνησης έχουν απελευθερωθεί 9.500.000 ευρώ για τις υποχρεώσεις του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές του (Υπουργείο Υγείας, 8-7-2015)

Επίσης ο βουλευτής έθεσε :

5) το ζήτημα της εκκρεμούσας μελέτης για την τοποθέτηση αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Ικαρίας, και

6) την εκπόνηση μελέτης για την ίδρυση και οργάνωση τμήματος αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Ικαρίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα των Ικαριωτών νεφροπαθών.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι με αυτά τα δύο αποφασιστικά βήματα η Ικαρία θα μπορούσε λόγω του θερμαλισμού, να ενισχύσει ουσιαστικά τον ιατρικό της τουρισμό.

Τέλος, συζητήθηκε το χρόνιο πρόβλημα της ανεπαρκούς ιατρικής κάλυψης των Φούρνων παρόλες τις αλλεπάλληλες αλλά άγονες προκηρύξεις θέσεων ιατρών στο νησί.

Ο Διοικητής και τα διευθυντικά στελέχη, διαβεβαίωσαν για την ενίσχυση της λειτουργίας του Κ.Υ Καρλοβάσου. Μάλιστα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποβιβασμού του Κ.Υ σε μια περιοχή όπου λειτουργεί Πανεπιστήμιο και εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρης της Δυτικής Σάμου.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ η 2η ΥΠΕ έχει τα απαραίτητα χρήματα η ενταλματοποίηση των αμοιβών προχωράει με αργούς ρυθμούς, κάτι το οποίο οφείλεται στην αδυναμία των οικονομικών υπηρεσιών να ανταπεξέλθουν εγκαίρως.
Σε ό,τι αφορά τις δύο μελέτες για το Νοσοκομείο Ικαρίας, ο διοικητής της 2η ΥΠΕ συμφωνεί να προχωρήσουν, με πρώτη τη μελέτη για την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου.

Ο υποδιοικητής κος. Πλάτσης έδωσε έμφαση στη λειτουργία του προγράμματος τηλεϊατρικής που έχει τοποθετηθεί στο νομό, σημειώνοντας τα πολλαπλά οφέλη προς τους πολίτες από την ορθή λειτουργία του (είχαν γίνει πολύωρες επίσκεψεις στο Νοσοκομείο Σάμου και στο Κ.Υ Καρλοβάσου από τον Διοικητή κ. Καρβούνη, παρουσία και του Βουλευτή).

Από την πλευρά της η υποδιοικήτρια κ.Τσιαπαρίκου ενημέρωσε ότι έχει βρεθεί προμηθευτής για τα καύσιμα των ασθενοφόρων στη Σάμο και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, θα επιταχυνθεί η υπόθεση του κλιβάνου του νοσοκομείου, ενώ τέλος γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί η διοικητική ευρυθμία στις εποπτευόμενες δομές υγείας του νησιού.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Για τη Θάλεια


Για τη Θάλεια

Η Θάλεια, σύντροφος του διαπρεπούς Ιπποκράτη Ζαΐμη, υπήρξε ισχυρή προσωπικότητα της αριστεράς. Δεν επρόκειτο για μια απλώς ευφυή γυναίκα, αλλά για ένα δυνατό πολιτικό μυαλό, που διασυνδεόταν βαθειά με το αριστερό κίνημα. Τόσο με τις ιδεολογικές αφετηρίες του, όσο και με τις σύγχρονες απολήξεις του. Η κατοχή ενός βαθύτατου πολιτικού λεξιλογίου αποκάλυπτε την αναλυτική της ικανότητα αλλά και την τόλμη να στρατεύεται, να διαφωνεί, να αναθεωρεί.

Αυτή τη φορά η Θάλεια γίνεται πολιτικά δραστική με τον σκοτεινό τρόπο του θανάτου. Η Θάλεια Ζαΐμη φεύγει την κρίσιμη στιγμή όπου η αριστερά, η δημοκρατική σκέψη, η χώρα και ο λαός μας έχουμε ανάγκη από μεγάλες αναφορές. Τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ιδέες. Ξανακερδίζει έτσι μια επώδυνη επικαιρότητα. Κι εμείς, το καθήκον να παλεύουμε στα δύσκολα και επώδυνα.

Δημήτρης Σεβαστάκης
Βουλευτής Σάμου