Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Μήνυμα συμπαράστασης και συμμετοχής για την απομάκρυνση του πλοίου «Μυτιλήνη»


Χαιρετίζω την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των συλλογικών φορέων της πόλης του Καρλοβάσου, για την απομάκρυνση του πλοίου «Μυτιλήνη». Ήδη από την πρώτη στιγμή που η εταιρεία εκμετάλλευσης του πλοίου άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους, είχαμε κινητοποιηθεί για την προστασία τους. Με πολύπλευρες συνεργασίες με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα και το Υπουργείο, οι εργαζόμενοι του πλοίου «Μυτιλήνη» στο κομμάτι που αφορά το κράτος προστατεύθηκαν. Οι οφειλές του κράτους προς την εταιρεία αλλά και η παρέμβαση για πληρωμή τους ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι.
Η ανάγκη απομάκρυνσης του πλοίου από το λιμάνι Καρλοβάσου είναι συνεχώς ένα από τα πιο προβεβλημένα ζητήματα της εργασίας μου στη Βουλή. Με δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Υπουργό (Μάιο και τέλη Οκτώβρη), ζήτησα την άμεση απομάκρυνση του πλοίου, ενώ έχω επισημάνει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, τους κινδύνους οικολογικού ατυχήματος που εγκυμονεί η παραμονή του πλοίου .
Ο Υπουργός έχει δεσμευτεί. Έτσι, δεν ακολουθήθηκαν οι χρονοβόρες διαδικασίες δημοπρασιών κ.λπ. αλλά σύντομες νομικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του πλοίου οι οποίες και με την απαραίτητη ενεργοποίηση και του λιμενικού ταμείου, έχουν ολοκληρωθεί.
Υπάρχει ήδη τεχνική έκθεση εταιρείας για την κατάσταση του πλοίου, τη ρυμούλκησή του, καθώς και για τις τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζονται.
Τώρα, στο τελικό στάδιο χρειάζεται η ανάληψη του έργου ρυμούλκησης του πλοίου από ανάδοχο εταιρεία. Προσυμφωνίες έχουν υπάρξει. Μένει ο τελικός προσδιορισμός των τιμών και ο κωδικός εγγραφής του ποσού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Θεοτοκά με τον οποίο επικοινώνησα την Τετάρτη 4-2-2016.
Σε λίγο η εικόνα του παροπλισμένου πλοίου θα είναι παρελθόν, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα στο λιμάνι και να ξαναλειτουργήσει πλήρως.
Δημήτρης Σεβαστάκης
Βουλευτής Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου