Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμο 48ωρο για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων

Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/01/2012
Σε “μια ζαριά” τζογάρει η κυβέρνηση το μέλλον της χώρας και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, καθώς μέσα σε διάστημα 48 ωρών επέλεξε να οριστικοποιήσει τόσο ένα πλέγμα επώδυνων μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και διαρθρωτικών αλλαγών που εκθεμελιώνουν κατακτήσεις μισού αιώνα (π.χ. 13ος και 14ος μισθός) όσο και τη συμφωνία πλαίσιο του PSI που θα καθορίζει τη μελλοντική πορεία των δημοσίων οικονομικών, ειδικά δε των τόκων που θα καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι για διάστημα που θα εκτείνεται ώς την δεκαετία του 2040. Όσον αφορά δε τους τόκους αυτούς, αν δεν διαμορφωθούν και κατανεμηθούν με τον πλέον ορθολογικό τρόπο για τις δυνατότητες και τις αντοχές μιας οικονομίας που δεν θα αναγκάζεται να φυτοζωεί σε περιβάλλον ύφεσης ως τότε, η απειλή ενός απεχθούς χρεοστασίου και η ενεργοποίηση των προβλέψεων του αγγλικού δικαίου θα τη ρίξουν σε νέες περιπέτειες.

Κυβέρνηση και τρόικα εκθεμελιώνουν κατακτήσεις αιώνων μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο
Ο “συνομιλητής”/συγκυβερνήτης της ελληνικής κυβέρνησης (τρόικα) επιμένει -χωρίς να συναντά ουσιαστικές αντιστάσεις- σε μια πολιτική που έχει παγιώσει ένα τοπίο ζόφου σε όλη την Ελλάδα και το οποίο μεταφράζεται σε ύφεση που αθροιστικά πλησιάζει επικίνδυνα το 20%, ένα εκατομμύριο πολίτες χωρίς δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την εργασία και το βέβαιο είναι πως έρχεται ένα εξάμηνο - “φωτιά”, μέσα στο οποίο θα “βομβαρδιστούν” -με ομοβροντία μέτρων της τάξης άνω των 13 δισ. ευρώ- εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά- μέτρα σε δύο δόσεις: αυτές τις ημέρες η πρώτη και ως τον Ιούνιο η δεύτερη.
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έχει ήδη ενημερώσει σε δύο φάσεις τους πολιτικούς αρχηγούς:
Η πρώτη ήταν την περασμένη Δευτέρα, όταν τους έθεσε υπόψη το υπόμνημα με τους όρους βάσει των οποίων θα υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και όπου περιλαμβάνονται μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, λουκέτα σε δημόσιους φορείς, πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) για να καλυφθεί η υπέρβαση του ελλείμματος του 2011 (μεταξύ των οποίων και περικοπές στα κονδύλια για υγεία) μεγάλες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και φορολογικά μέτρα.
Η δεύτερη ήρθε χθες το απόγευμα, όταν τους υποδέχθηκε για τον ίδιο λόγο στο μέγαρο Μαξίμου.
Ως προς το PSI, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Bενιζέλος, η επίσημη ανακοίνωση της προσφοράς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ώς τις 15 Φεβρουαρίου.

Τα μέτρα
Με βάση το υπόμνημα, το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης των αρχηγών με τον πρωθυπουργό, αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
* Έρχονται μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όταν μάλιστα η επίσημη ανεργία καλπάζει ανησυχητικά προς το επίπεδο του 20%. Η τρόικα ζητεί ρητώς κλείσιμο φορέων και «κόψιμο» εργαζομένων εντός του 2012 (στους οργανισμούς που θα μπαίνει λουκέτο δεν θα γίνονται μετατάξεις υπαλλήλων, αλλά απολύσεις). Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2015 και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο φορέων θα ξεκινήσει από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τη μείωση του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μετά το Εcofin της Τρίτης ανέφερε πως πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο που εξετάζεται.
Ας σημειωθεί ότι και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής επιβεβαίωσαν προχθές ότι η τρόικα έχει ζητήσει εξορθολογισμό και απολύσεις στο Δημόσιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου των απαιτήσεων της τρόικας, εν όψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Π. Καψής συνέδεσε το ζήτημα των απολύσεων με την αξιολόγηση του προσωπικού και των φορέων του Δημοσίου.
* Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% έως την 1η Ιουνίου του 2012, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
* Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ταμείου επικουρικής ασφάλισης. Ενα ενιαίο επικουρικό ταμείο θα δημιουργηθεί για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και θα ψαλιδιστούν οι επικουρικές συντάξεις. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα υπαχθούν μεταξύ άλλων οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι ανάλογο με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα και θα κυμαίνεται από 20% έως 40%. Σε αρκετά ταμεία, η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.
* Άρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες.
* Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους και έτσι παραμένουν στα χέρια των ιδιωτών μετόχων τους.
* Κατάργηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.
* Εκποίηση τουλάχιστον δύο-τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου έως το τέλος Ιουνίου του 2012.
* Καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση.
* Εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
* Πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε αυτά των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών, των φοροτεχνικών, των μεσιτών κ.ά. προτείνεται από την τρόικα.

Το φορολογικό
Αναφορικά με τα φορολογικά μέτρα, το υπόμνημα θα ενσωματώνει ακόμη:
- Αλλαγή του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.
- Αντικατάσταση των προϊσταμένων των εφοριών που δεν αποδίδουν έργο.
- Σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων που έχει θεσπιστεί με περσινό νόμο.
- Λήψη μέτρων για τη βελτίωση της είσπραξης των εισφορών.
- Άμεση έναρξη ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
- Ευνοϊκή συμπεριφορά έναντι όσων καταγγέλλουν και αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς.
- Λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών.

Κοντά σε συμφωνία για το PSI
Στο μεταξύ, συνεχίζονταν και χθες οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζών για το PSI και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέσο επιτόκιο της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων κλείνει μεταξύ 3,65% και 3,7%, ενώ θα προβλέπεται και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε οι ιδιώτες να κερδίσουν περισσότερα σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα καθώς σημειώθηκε πρόοδος.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η ως τώρα εκδηλωθείσα συμμετοχή δεν είναι υψηλή, περιορίζεται κοντά στο 60% (ποσοστό που απομειώνει το χρέος μόνο κατά 50 δισ. ευρώ), ενώ εάν συμπεριληφθούν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες, προκύπτει ποσό μεταξύ 75 και 85 δισ. ευρώ και μένει το ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ή όχι τα CACs (οι Ρήτρες Συλλογικής Δράσης που υποχρεώνουν τους κατόχους ομολόγων να υποστούν “κούρεμα”).
Πάντως, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι τελικά η πλευρά των θεσμικών πιστωτών κατάφερε να “περάσει” και την υπαγωγή των φυσικών προσώπων στο PSI, μέσα από εναλλακτικά σενάρια, όπως:
* "Κούρεμα" ανάλογο των θεσμικών (50%).
* Εξαίρεση μόνο για τα ομόλογα που αγοράστηκαν πρωτογενώς (1,4 δισ. ευρώ) με υπαγωγή όσων αγοράστηκαν δευτερογενώς (1,65 δισ. ευρώ).
* Αντικατάσταση ομολόγων με νέα αξιόγραφα μακροχρόνιας διάρκειας.
* Θέσπιση πλαφόν 100.000 ευρώ.
Με δεδομένο ότι η αναδιάταξη του χρέους είναι εθελοντική διαδικασία, για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα εφόσον το επιθυμούν, σημαίνει ότι θα πρέπει πιθανότατα να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
Από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου