Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Ότι και να πεις μαθαίνουμε πράγματα και θαύματα με αφορμή την κρίση χρέους και το χάλι της Ελλάδας. Στους δρόμους και στα καφενεία τρέχει η πολιτική οικονομία, που πριν λίγο καιρό η γνώση της ήταν προνόμιο των οικονομολόγων και των κερδοσκόπων. Μάθαμε τι είναι τα spreads, τι είναι τα SDS, τι είναι τα hedge funds, τι είναι το PSI. Ποιος στη χάρη μας εν ολίγοις και να το θυμηθείτε ότι έπεται συνέχεια.
Μάθαμε όμως και πώς δουλεύει το σύστημα έτσι που οι κερδισμένοι να μη χάνουν ποτέ και να είναι πάντα κερδισμένοι. Και οι χαμένοι να μην κερδίζουν ποτέ και να είναι πάντα χαμένοι. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Οι τράπεζες, οι γερμανικές πρώτες-πρώτες, αφού έβγαλαν ότι έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα, τα ξεφορτώθηκαν σε χαμηλές τιμές. Και τα αγόρασαν διάφορα επιθετικά hedge funds. Απορία: Πώς τους ήρθε και φορτώθηκαν σκοτωμένα χαρτιά;

Απάντηση εγκύρων εφημερίδων του εξωτερικού: Τους ήρθε γιατί προσδοκούν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα μέχρι το Μάρτιο. Κι αν η προσδοκία τους επαληθευτεί –και θα κάνουν φυσικά ότι μπορούν για να επαληθευτεί- τότε θα πληρωθούν στην ονομαστική αξία τους!! Θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη δηλαδή σε χρόνο μηδέν. Γιατί η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να δανειστεί και η Ευρώπη να τη δανείσει πάλι με δυσβάσταχτους όρους για να εξυπηρετήσει το χρέος της, να χρυσώσει δηλαδή τους κερδοσκόπους.
Κι αν η Ελλάδα δεν δανειστεί και η Ευρώπη δεν δανείσει; Πάλι δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας. Εφόσον δεν καταβάλλουμε τα δέοντα πάμε για πιστωτικό επεισόδιο (άλλος όρος που μάθαμε οι αδαείς τελευταία..), άρα ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (SDS), άρα χαρά στον που τα έχει και τα κατέχει –τα CDS. Και ποιος τα έχει και τα κατέχει; Μα οι τράπεζες και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και πάλι –εδώ είναι που λέμε ότι έχουν και τα γένια και τα χτένια.
Αν συνυπολογίσουμε ότι από την εκκρεμότητα με το PSI και τη γενικότερη ανασφάλεια στην ευρωζώνη κερδισμένη χοντρά είναι η Γερμανία, στην οποία καταφεύγουν όσα κεφάλαια αναζητούν ασφάλεια (με επιτόκιο 0, 01 δανείστηκε προχτές το Βερολίνο) καταλαβαίνουμε πού έχουμε μπλέξει. Σε ένα πάρτι κέρδους και κερδισμένων που τα έξοδα για το φαγοπότι πληρώνουμε εμείς. Στην υγειά μας...

* Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου