* Ανυποχώρητος ο αγώνας για την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των παραγώγων τους, επισήμανε η βουλευτής
* Αλ. Τσίπρας: Η συνεργασία ανοίγει δρόμους και νέους ορίζοντες
* Μ. Γλέζος: Η συνεργασία μας είναι προεκλογική, εκλογική, μετεκλογική
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΑΦΝΗ ΣΦΕΤΣΑ
Η συνεργασία της Σοφίας Σακοράφα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου επισφραγίστηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού η ανεξάρτητη βουλευτής με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Στις εισηγήσεις τους αμφότεροι έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης που δέχεται ο ελληνικός λαός, υποστηρίζοντας έτσι ότι απέναντι στην ανασύνταξη του μνημονιακού μπλοκ μέσω της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι επιτακτική η ανάγκη συγκρότησης ευρύτατου μετώπου με απώτερο στόχο έναν νέο συνασπισμό εξουσίας. Εξάλλου η συνέντευξη Τύπου προσέλαβε χαρακτήρα εκδήλωσης, καθώς παρευρέθηκαν δεκάδες στελέχη, κυρίως από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, που χειροκρότησαν θερμά την ανακοίνωση της πολιτικής αυτής συνεργασίας.
Η Σ. Σακοράφα στην εισήγησή της ανέδειξε ως άμεσο πολιτικό στόχο τον "ανυποχώρητο αγώνα για την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των παραγώγων τους", ενώ έθεσε ως βάση της συνεργασίας το αγωνιστικό τρίπτυχο:
* Συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων, φορέων και προσώπων που υπηρετούν την παραπάνω πολιτική πρόταση.
* Κοινοβουλευτική συνεργασία που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του Μετώπου.
* Συσπείρωση των δυνάμεων της κοινωνίας που επιζητούν την πολιτική ενότητα στη βάση μιας αντιμνημονιακής, δημοκρατικής και ανατρεπτικής κατεύθυνσης.
Επεσήμανε δε ότι πρόκειται για μια συνεργασία με σεβασμό στην αυτοτέλεια των δυνάμεων που τη συγκροτούν κι έτσι είπε πως θα διατηρήσει την ιδιότητά της ως ανεξάρτητης βουλευτού, προσχωρώντας, την ίδια ώρα, “με όλες τις δυνάμεις της στον κοινό και αναγκαίο αγώνα για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου”.
Ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε τη “σημαντική πολιτική απόφαση” της Σ. Σακοράφα, που, όπως είπε, ανοίγει δρόμους και νέους ορίζοντες.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο Μανώλης Γλέζος που, στη σύντομη παρέμβασή του στο τέλος της διαδικασίας ανέφερε ότι “πάρα πολύ καιρό τώρα χτίζουμε αυτή τη συνεργασία κι έχουμε κάνει πολλές συγκεντρώσεις μαζί”. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για μια συνεργασία “όχι με τη βλέψη των εκλογών”, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η συνεργασία μας είναι προεκλογική, εκλογική, μετεκλογική”.
Σ. Σακοράφα: Ανατροπή της κυβέρνησης Παπαδήμου
Αναλυτικότερα η Σ. Σακοράφα στην τοποθέτησή της άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και στη σημερινή. “Ένα ιδιότυπο μόρφωμα, μια κυβέρνηση αντιδημοκρατικής εκτροπής”, όπως τη χαρακτήρισε. Έτσι έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ανατροπή της κυβέρνησης Παπαδήμου: “Μια κυβέρνηση η οποία στο πλαίσιο του ανελέητου οικονομικού πολέμου έχει σαν στόχο αφενός τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των πυλώνων του, αφετέρου την εξόντωση του λαού και το ξεπούλημα της πατρίδας μας”.
Εξάλλου χαρακτήρισε πολιτική επιλογή, προαποφασισμένη και προσχεδιασμένη την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και συνέχισε λέγοντας ότι “προκειμένου η επιλογή αυτή να επιβληθεί σαν μονόδρομος συνοδεύτηκε με γκαιμπελικής σύλληψης προπαγάνδα και μεθοδεύσεις που είχαν μοναδικό στόχο την καλλιέργεια κλίματος ενοχής και φόβου στον λαό μας”. Μίλησε για σχέδιο του είδους “διασώζουμε τον νεοφιλελευθερισμό πάση θυσία” που ακολούθησε μετά την αντίδραση του ελληνικού λαού “το κίνημα των πλατειών, τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και το αποκορύφωμα, την αυθόρμητη λαϊκή έκρηξη σε ολόκληρη την Ελλάδα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου”. Συνέχισε λοιπόν σημειώνοντας την οργάνωση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων “σε έναν πόλο εξαιρετικά επικίνδυνο που απειλεί ευθέως την οντότητά μας ως λαού και ως ελεύθερης χώρας” και έκανε λόγο για ανάγκη λαϊκής αντεπίθεσης.
Μιλώντας για τη συνάντησή της με τον ΣΥΡΙΖΑ έβαλε δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχει η συγκρότηση του νέου συνασπισμού εξουσίας: Την ανατροπή αλλά και την κατάφαση, τη θετική δηλαδή πρόταση διεξόδου από την κρίση, αναφέροντας μάλιστα μια σειρά από μέτρα- πυλώνες και συγκεκριμένα: Άμεση απαλλαγή της πατρίδας μας από το Μνημόνιο και τα παρεπόμενά του, επιθετική επαναδιαπραγμάτευση και ταυτόχρονη άρνηση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ως απεχθούς, κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, εφαρμογή ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού σχεδίου με πρώτο και άμεσο στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, αναδιανομή του πλούτου και διασφάλιση των δημοσίων αγαθών.
Κλείνοντας η Σ. Σακοράφα προχώρησε σε ευρύ κάλεσμα, μεταφέροντας, όπως είπε, το πολιτικό μήνυμα που στέλνει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας: Στις δυνάμεις της κομμουνιστικής αριστεράς, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και “τους συντρόφους μου από το ΠΑΣΟΚ, όλον αυτόν τον κόσμο που πιστέψαμε σε αρχές και οράματα (...) να ενωθούμε στο μεγαλύτερο πατριωτικό προσκλητήριο”. Και κατέληξε απευθυνόμενη σε “όλους όσοι βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό κίνημα, ως πολιτικές αρχές και ως ιδεολογικό περιεχόμενο βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ, όλους όσοι επιμένουμε ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να είναι η απάντηση στη σημερινή βαραβαρότητα”.
Αλ. Τσίπρας: Είναι ώρα να συγκροτήσουμε το αντίπαλο δέος
“Θέλω να τονίσω ότι στο πρόσωπο της Σοφίας Σακοράφα αναγνωρίζει τον εαυτό του σήμερα η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, των ανθρώπων εκείνων που ποτέ δεν έπαψαν να αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί”. Τα παραπάνω ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του, στην οποία, όπως προαναφέραμε, μίλησε για μια κρίσιμη και σημαντική πολιτική απόφαση της Σ. Σακοράφα.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στο κάλεσμά του. “Θα γίνουμε κουραστικοί, αλλά θα το επαναλαμβάνουμε και μέχρι τις εκλογές και μετά τις εκλογές” είπε χαρακτηριστικά, κι έτσι απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες "που πιστεύουν, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν, ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις με τη ριζοσπαστική αριστερά, αλλά και με όλους εκείνους που έχουν συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης να προστατεύσουν την κοινωνία και τον τόπο, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα”.
Εξειδίκευσε δε την ανάγκη ενότητας ξεκαθαρίζοντας ότι η ριζοσπαστική αριστερά δεν ζητά "δηλώσεις μετάνοιας για τις επιλογές τους στο παρελθόν: Το μόνο που ζητάμε είναι την ειλικρινή τους διαβεβαίωση ότι με ανιδιοτέλεια, χωρίς να διεκδικούν κάτι για τον εαυτό τους, αλλά για την κοινωνία και τον τόπο, συντάσσονται σ' έναν δίκαιο και ωραίο αγώνα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να δώσουμε όραμα και ελπίδα στον ελληνικό λαό”.
Απέναντι λοιπόν στον συνασπισμό εξουσίας των δυνάμεων του Μνημονίου, που, όπως τόνισε, έχει ήδη συγκροτηθεί υπό τον κ. Παπαδήμο, "είναι ώρα να συγκροτηθεί και το αντίπαλο δέος που θα τον ανατρέψει". Μίλησε για την ανάγκη μίας ευρείας συμπαράταξης δυνάμεων ως προϋπόθεση για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα διεκδικήσει την εξουσία για τον λαό, προς όφελος του λαού".
Κληθείς να σχολιάσει την κινητικότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι, με τη διάλυση της μεσαίας κοινωνικής διαστρωμάτωσης, ο δικομματισμός παύει να εκφράζει τα κοινωνικά συμφέροντα που εκπροσωπούσε μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στη νέα ιστορική φάση που εισέρχεται η χώρα, την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και τις μεγάλες κοινωνικού χαρακτήρα μεταβολές, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της αριστεράς είναι να εκφραστούν οι κοινωνικές ανάγκες και οι μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού που βρίσκονται στο περιθώριο.
Τέλος έκανε ειδική αναφορά στο ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά: Δεν μπορεί να μην κατανοεί ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι ιστορική ευθύνη "η αναχαίτιση της βάρβαρης λαίλαπας του Μνημονίου" σημείωσε για την ηγεσία του ΚΚΕ, ενώ για τον Φώτη Κουβέλη αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι "δεν μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους πρώην συντρόφους του αλλά μπορεί να βρίσκεται στις ίδιες συγκεντρώσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".
Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδ. Δρίτσας, Βασ. Μουλόπουλος και Τ. Κουράκης, οι πρ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης και Γ. Μπανιάς, ο συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αθανασίου, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσας καθώς επίσης οι Παν. Λάμπρου, Γ. Μηλιός, Ν. Βούτσης, Γ. Μπαλάφας, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Μπασκόζος, Π. Σκούτας, Φλ. Νικολιδάκη, Β. Πριμηκήρης, Κ. Μαρματάκης, Π. Τερζόγλου, Χ. Καφαντάρη, Ν. Παππάς, Κ. Πουλάκης, ο δημοσιογράφος Πάνος Παπαδόπουλος κ.ά. Τον συντονισμό της συνέντευξης έκανε οΠάνος Σκουρλέτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου