Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή φορέων για το ακτοπλοϊκό ...


Στον Υπουργό Μ. Χρυσοχοίδη έστειλαν την παρακάτω επιστολή οι φορείς της Σάμου της Ικαριάς και των Φούρνων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ...
 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Μετά την άκαρπη συνάντηση των θεσμοθετημένων φορέων του Νομού Σάμου με τον κ. Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, απευθυνόμαστε σε σας, η Ομοσπονδία Σαμιακών Συλλόγων και εικοσιένα (21) Σύλλογοι της Ικαρίας και των Φούρνων, ως ύστατη προσπάθεια για την άμεση επίλυση στα σοβαρότατα προβλημάτα που αντιμετωπίζουν στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση τα νησιά Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι.
Το έντονο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας τα τελευταία χρόνια τόσο με το κέντρο και την περιφέρεια όσο και ενδοπεριφερειακά έχουμε εκθέσει επανειλημμένα στους αρμόδιους Φορείς, με πιο πρόσφατη την επιστολή μας προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου σας στις 10/5/2011 με θέμα: Ακτοπλοϊκές Συνδέσεις Νήσων Ικαρίας και Φούρνων, διατυπώνοντας ταυτόχρονα ως βάση για συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις.


Δυστυχώς, όχι μόνο δε βρήκαμε καμία ανταπόκριση από την τότε πολιτική ηγεσία, αλλά αντιθέτως με θλίψη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε στις 16/12/2011 ότι δρομολογήθηκε στη γραμμή μας το πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (αντικαθιστώντας το πλοίο «Νήσος ΜΥΚΟΝΟΣ»), που η ηλικία του φθάνει τις 4 δεκαετίες, για να εξυπηρετήσει τρία νησιά που έχουν ήδη θρηνήσει δεκάδες θύματα στο πρόσφατο παρελθόν με το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ.


Όλα αυτά τα χρόνια, βιώνουμε στο πετσί μας την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης. Η αδυναμία πρόσβασης από το κέντρο και την περιφέρεια στα νησιά μας και το αντίθετο, σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που ταλανίζει τη χώρα μας, θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό και η συνταγματικά κατοχυρωμένη πολιτική της νησιωτικότητας, που θα έπρεπε εμπράκτως να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε σχέση με τους Ελληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, αποδεικνύεται ανύπαρκτη, αφήνοντας τους νησιώτες - ακρίτες της χώρας στην ομηρία των εφοπλιστών. Το κράτος αδυνατεί να επιβάλει ακτοπλοϊκή πολιτική που να συνάδει με εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους, επιτρέποντας στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων να ορίζουν καθ?ολοκληρία τις ζωές μας και να προδιαγράφουν με ζοφερό τρόπο το μέλλον μας. Η ελευθερία δράσης των εφοπλιστών της ακτοπλοίας, τους επιτρέπει, με μοναδικά κριτήρια αυτά της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, να σταματάνε δρομολόγια πλοίων όποτε θέλουν, να προσλαμβάνουν και να απολύουν όποιον θέλουν, να αντικαθιστούν σύγχρονα πλοία με πλοία μεγάλης ηλικίας, ξεπερασμένης τεχνολογίας και με εμφανή προβλήματα όσον αφορά στην ασφάλεια (π.χ. το πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ έχει ορατή κλίση ακόμα και αραγμένο - αναρωτιόμαστε δεν το πρόσεξε η αρμόδια Επιτροπή που έδωσε το πιστοποιητικό αξιοπλοίας;. Επίσης στα λίγα μέχρι τώρα ταξίδια που έχει κάνει στη γραμμή μας, παρουσίασε δύο φορές black out, δημιουργώντας πανικό στους επιβάτες).



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ απρόσκοπτη, τακτική, καθημερινή σύνδεση των νησιών μας, χειμώνα - καλοκαίρι, με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων, με φθηνά εισιτήρια και με εξασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά. Λέμε όχι στην άρση του καμποτάζ και θεωρούμε ότι τα παραπάνω θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.


Για τα νησιά μας ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ, άμεσα ζητούμε, κ Υπουργέ, τα αυτονόητα:
1.    Να παραμείνει σύγχρονο πλοίο στη γραμμή Πειραιάς - Ικαρία - Φούρνοι -
Σάμος, αντίστοιχο του «Νήσος Μύκονος».
2.    Να προστεθεί στη γραμμή δεύτερο πλοίο, αξιόπλοο, άλλης εταιρείας (ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει θετικά).
3.    Ο σχεδιασμός των ωραρίων των δρομολογίων και των ενδιάμεσων σταθμών να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των νησιών ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ και η έγκριση και ανακοίνωση των δρομολογίων να γίνονται έγκαιρα για να μπορούν όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, να προγραμματίζουν νωρίτερα τα ταξίδια τους.
4. Να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα ακριβές ανεξάρτητα από την κατηγορία και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών του εκάστοτε πλοίου.
5.    Να εξασφαλιστεί η σύνδεση των νησιών του νομού και της περιφέρειας μεταξύ τους, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Πιστεύοντας ότι κατανοείτε ότι η αγωνία μας για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση, για την ανάπτυξη και την πρόοδο των νησιών μας, έχει μετατραπεί σε θυμό και αγανάκτηση, αφού η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας έχει εξελιχθεί σε ζωτικό παράγοντα επιβίωσης εν μέσω οικονομικής κρίσης, περιμένουμε την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας και τη δέσμευσή σας σε μία συνάντηση μαζί μας το συντομότερο δυνατό, για μία ζωντανή συζήτηση στα κρίσιμα αυτά θέματα.
Με τιμή
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου