Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση Νομαρχιακής Επιτροπής Συνασπισμού Σάμου για τη νέα συμφωνία "κουρέματος" του χρέους

"Ως 'ιστορική ημέρα' για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε χθες ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προχθές κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Η ημέρα είναι πράγματι ιστορική για διαφορετικούς λόγους από εκείνους που εξέφρασε ο κ. Παπαδήμος: πρόκειται για την ημέρα που η Ελλάδα παραχώρησε την εθνική της κυριαρχία προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών.
Ούτε λέξη για ανάπτυξη, αλληλεγγύη, απασχόληση στη συμφωνία. Αντιθέτως εκείνο που προβλέπεται - για 'αυστηρό όρο' έκανε λόγο ο Όλι Ρεν - είναι η ενίσχυση της επιτήρησης μέσω της επιβολής της διαρκούς παρουσίας της Τρόικας, της δημιουργίας του ειδικού λογαριασμού που διασφαλίζει την αποπληρωμή των δανειστών αλλά και... συνταγματικής μεταρρύθμισης ώστε η εξυπηρέτηση του χρέους να έχει απόλυτη προτεραιότητα!
Την ίδια στιγμή, για την επίτευξη της 'ιστορικής' συμφωνίας η μη εκλεγμένη κυβέρνηση Παπαδήμου προχωρά μέσα σε λίγα 24ωρα, με την αντιδημοκρατική μέθοδο του κατεπείγοντος στη Βουλή, στη ψήφιση σειράς εφαρμοστικών νόμων που ανατρέπουν επί τα χείρω τα δεδομένα της καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών: δραστική μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, συντάξεων, κύριων και επικουρικών, κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους, θεσμών ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για δημόσιες επενδύσεις.
Το τραγικότερο ίσως όλων είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με έγκριτους αναλυτές, η χρεοκοπία δεν αποφεύγεται απλά μετατίθεται χρονικά. Την ίδια στιγμή η χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας είναι εδώ: με την ανεργία να καλπάζει στο 22.5%, με πάνω από τους μισούς νέους να είναι άνεργοι, με όλο και περισσότερους έλληνες να οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο και τη φτωχοποίηση. Με λίγα λόγια: ΚΑΙ εθνική ταπείνωση ΚΑΙ χρεοκοπία...
Η εικόνα των συνεντεύξεων Τύπου ήταν για άλλη μια φορά αποκαλυπτική:
τη συμφωνία ανακοίνωσαν πρώτα σε δική τους συνέντευξη οι Όλι Ρεν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και Κριστίν Λαγκάρντ - ο έλληνας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος ακολούθησε μετά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου