Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


Δελτίο Τύπου 29. 8. 2012
Για άλλη μια φορά το κράτος πιάστηκε κοιμώμενο.

            Η καθημερινότητα εδώ και για πάνω από έναν μήνα στη Συρία είναι γεμάτη με συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και του στρατού του φονικού καθεστώτος Άσαντ. Στον εμφύλιο σπαραγμό φαίνεται ακόμα μια φορά να έχουν εμπλακεί ξένες δυνάμεις, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο εκρηκτική.                                                    Η σφοδρότητα των συγκρούσεων τις τελευταίες μέρες είναι τέτοια που οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από 100 ανά ημέρα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των σφαγιασθέντων αμάχων μεταξύ των οποίων και μικρής ηλικίας παιδιά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολλοί είναι οι Σύριοι που αποκλεισμένοι από τα στοιχειώδη και κυνηγημένοι από τη βία του πολέμου εγκαταλείπουν την χώρα τους αναζητώντας άσυλο κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών.
Αν και η ελληνική πολιτεία δια στόματος υπουργού διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει την Συρία ως εμπόλεμη ζώνη και ότι οι Σύριοι που εισέρχονται στην Ελλάδα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δεν φρόντισε να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Η αστυνομία και το λιμενικό σώμα δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες από τη Συρία να αντιμετωπίζονται ως παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες. Στην περίπτωση της Σάμου οι Σύριοι, 40 τον αριθμό, αφού περιμαζεύτηκαν το Σάββατο 26/8 από το λιμενικό, μεταφέρθηκαν σε έναν μη κατάλληλο χώρο του λιμενικού ταμείου, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, άντρες, γυναίκες και παιδιά χωρίς να έχουν πρόσβαση στο άσυλο ως σήμερα. Το λιμενικό σώμα χωρίς να έχει την κατάλληλη υποδομή για την φιλοξενία τους έχει αναλάβει την σίτιση και την φύλαξή τους μέχρις ότου μεταφερθούν στα κρατητήρια της αστυνομίας, σε επίσης τραγικές συνθήκες.


Ενώ οι συγκρούσεις στην Συρία μαίνονται για πάνω από έναν μήνα και αναμενόμενο ήταν το νέο αυτό κύμα προσφύγων, η ελληνική κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός έκατσαν ως συνήθως με σταυρωμένα τα χέρια. Την ώρα που στην Τουρκία λειτουργούν ήδη 9 καταυλισμοί προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων όπου  έχουν πρόσβαση σε φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην Ελλάδα αναμένεται η αναγνώρισή και η καταγραφή τους, κωλυσιεργούν οι διαδικασίες ασύλου καταπατώνται στοιχειώδη δικαιώματα όπως η κράτηση των ανηλίκων, η σαφής ενημέρωση, η παρουσία μεταφραστών.
Οι πρόσφυγες χτυπούν βέβαια την πόρτα σε μια χώρα καθημαγμένη από τις μνημονιακές πολιτικές και στην Ελληνική Κοινωνία που βρίσκεται σε μεγάλη ανέχεια λόγω αυτών των πολιτικών, ωστόσο η προστασία της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι αξία την οποία κατανοούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες που πλήττονται από την οικονομική βία των μνημονίων.                                                                        Παράλληλα είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή να έρθουν στη χώρα μας αυξημένοι οικονομικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία και την άμεση περίθαλψη των προσφύγων.
Ωστόσο, ενώ ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε προσφυγικό κύμα από τη Συρία, του οποίου ένα μεγάλο μέρος θα περνούσε από την Ελλάδα,  άλλη μια φορά φάνηκε η ανικανότητα του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.
 Ζητάμε :
Να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά οι υπηρεσίες καταγραφής και ασύλου, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και για όσο διάστημα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.  
Να γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος.
Να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, Εκκλησία κλπ)  πρωτοβουλίες για την άμεση ανακούφιση των προσφύγων με γνώμονες τον ανθρωπισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για παράδειγμα τα γυναικόπαιδα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν προσωρινά στην Εκκλησιαστική Κατασκήνωση στον Κότσικα.

 
Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σάμου
Γραφείο Τύπου

2 σχόλια:

  1. ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΑΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΑΜΟΥΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ρε μαλακες το κράτος πτώχευσε δεν μπορει καλα καλα να ταίσει τους Ελληνες και θα ταίζει τους Σύριους...Αφού τους θέλετε τόσο πολύ ταίστε τους εσεις τι περιμένετε 14εκ€ το χρόνο παίρνετε κρατική επιχορήγηση να μη μιλήσω για τα χρήματα που σας αφήνουν τα σκατόζωα στις παρατάξεις των Πανεπιστημίων...Πληρώστε και ταίστε τους ή ακόμα καλύτερα μερικούς απο αυτούς πάρτε τους και στα σπίτια σας να τους ταΐζετε και να τους φροντίζετε ιδιαιτέρως και αυτοί μια χαρα θα σας ικανοποιούν σεξουαλικά με τα ωραιότατα χαρακτηριστικά απο βαρύ ισλαμ που τόσο σας αρέσουν ...Αλλα βέβαια εσεις μάγκες μόνο απο site και απο τηλεοπτικά panel...

    ΑπάντησηΔιαγραφή