Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Κοινή Ερώτηση Βουλευτών Σύριζα για τη μεταφορά των μαθητών


Από την ιστοσελίδα της Σοφίας Σακοράφα
Μεταφορά μαθητών
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

1. Εσωτερικών 2. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 3.Υγείας

Θέμα: Μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2012


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Με τον κίνδυνο να μη μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη μεταφορά των μαθητών και μαθητριών προς και από τα σχολεία τους για τη νέα σχολική χρονιά βρίσκονται αντιμέτωποι οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας. Ζήτημα το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο μετά τις αυθαίρετες και κοινωνικά ανάλγητες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Σχετικά με τον προγραμματισμό και για τη μεταφορά των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά 2012/13 οι δήμοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες και παραρηρείται καθυστέρηση στην εξέλιξη τους λόγω των εκρεμμοτήτων του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Ειδικά δε για τις μετακινήσεις μαθητών με αναπηρία το πρόβλημα εμφανίζεται ανυπέρβλητο αφού μόλις αυτές τις ημέρες ξεκινάει η διαδικασία προκήρυξης ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτούνται περισσότεροι από 3 μήνες.
Επιπλέον σε ότι αφορά την ΚΥΑ 35415/28-7-2011 (ΦΕΚ 1701Β) και την εγκύκλιο 52/15.12.2011 του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν τεθεί σε ισχύ, επισημαίνουμε ότι οι μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία δεν μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της χιλιομετρικής αποζημίωσης, για καταφανείς και ευνόητους λόγους (μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για τα ειδικά σχολεία, ανάγκη για οχήματα ειδικών προδιαγραφών κα).


Επειδή είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές και να λαμβάνει μέτρα για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας ιδιαίτερα προς ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για να ξεπεραστούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να επιτραπεί έγκαιρα η εύρεση λύσης στο θέμα της μετακίνησης των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών με αναπηρία;

2. Με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουν την επαρκή και άμεση χρηματοδότηση των Δήμων για τον αποτελεσματικό και έγκαιρο προγραμματισμό ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνονται απρόσκοπτα οι μετακίνησεις των μαθητών;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σακοράφα Σοφία - Β΄ ΑΘΗΝΩΝ
Γεροβασίλη Όλγα – ΆΡΤΑΣ
Σταμπουλή Αφροδίτη - ΣΕΡΡΩΝ
Παναγούλης Στάθης – Β΄ΑΘΗΝΩΝ
Βούτσης Νίκος – Ά ΑΘΗΝΩΝ
Καλογερή Αγνή - ΣΑΜΟΥ

(Σημειώνεται ότι για την περίπτωση της Σάμου δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό ούτε για τα ήδη πραγματοποιημένα δρομολόγια..)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου