Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΟΣΣ : Ένας συνεταιρισμός με μεγάλη ιστορία, ένα μοναδικό προϊόν στον Κόσμο, ένας γίγαντας που μαχαιρώνεται μέσα κι έξω!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ΣΑΜΟΥ

ΕΟΣΣ : Ένας συνεταιρισμός με μεγάλη ιστορία, ένα μοναδικό προϊόν στον Κόσμο, ένας γίγαντας που μαχαιρώνεται μέσα κι έξω!
Με αφορμή  τα τελευταία γεγονότα (απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού,  την πώληση της ΑΤΕ και την χορήγηση άδειας σε ιδιωτικό οινοποιείο) , φάνηκαν τα χρόνια και ουσιαστικά προβλήματα της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου  .
Η Ένωση αυτή την περίοδο πλήττεται  από την κρίση στην παγκόσμια αγορά οίνου, από την ύφεση στην Ελλάδα, από την «κοινή οργάνωση αγοράς οίνου» στα πλαίσια της Ε.Ε., τον νόμο περί συνεταιρισμών 4015/21-9-11 που αφήνει έρμαιο την Ένωση στην αγορά και από τα ιδιαίτερα προβλήματα της αμπελουργίας στη Σάμο.
Η έμφαση από το Δ.Σ. της Ε.Ο.Σ.Σ. δίνεται στην  πιθανή κατάργηση της αναγκαστικότητας. 
Το πρόβλημα όμως  πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Οι ευθύνες των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τεράστιες όσον αφορά τα ιδιαίτερα προβλήματα του Σαμιώτικου Κρασιού. 
Από την μία ως Κυβερνήσεις,  δεν έδωσαν μάχη απέναντι σε προωθούμενες ευρωπαϊκές  πολιτικές , οι οποίες  ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσαν σε ισχυρό κλονισμό τις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως αυτή του Σαμιώτικου Αμπελιού . 
Από την άλλη, ως τοπικές οργανώσεις, μέσω των πελατειακών σχέσεων εντός και εκτός του Νησιού  και συνεργαζόμενες συχνά μεταξύ τους, τοποθετούσαν διοικήσεις στην Ένωση  χωρίς όραμα,  που νέκρωσαν τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς , συσσώρευσαν με την μικροπολιτική τους πολλά προβλήματα και δεν  προέβαλλαν  επαρκώς ένα μοναδικό παγκόσμια προϊόν , όπως το μοσχάτο κρασί του νησιού μας.
Στηρίζουμε την «αναγκαστικότητα» της  Ένωσης  των Οινοποιητικών Συνεταιρισμών της Σάμου γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα «εργαλείο» για την διαφύλαξη της ποιότητας του προϊόντος και  τη διασφάλιση του εισοδήματος του αμπελουργού
Πρέπει να σημειώσουμε όμως το εξής : Την αναγκαστικότητα της  Ένωσης υποσκάπτουν πάνω  απ’ όλα  τα ίδια τα διαθρωτικά προβλήματα της . Είναι αυτά  που στρέφουν αρκετούς παραγωγούς να αναζητούν άλλες λύσεις μακριά από την ίδιο «το σπίτι τους», όπως όφειλε να είναι η Ένωση. Όταν οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι τα θεμέλια της αναγκαστικότητας «τρίζουν».
Η Ένωση, μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον, καλό θα ήταν να δώσει έμφαση σε δραστηριότητες, όπως η  βιολογική καλλιέργεια και ο αγροτουρισμός,  να στελεχωθεί σωστά σε όλα τα τμήματά της ,  να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους ποιότητας , να επικεντρωθεί σε σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ και κυρίως να δημιουργήσει υποδομή  που θα είναι σε θέση να προβλέπει τις εξελίξεις τόσο σε παραγωγικό, όσο και σε εμπορικό επίπεδο και να προλαμβάνει καταστάσεις.  Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από το Δ.Σ. σε αυτές τις κατευθύνσεις.  Δεν πρέπει να αφήσουμε όμως την αγορά και τους νόμους της να βάλλουν τη «σφραγίδα» τους. Χρειάζονται παρεμβάσεις και σε θεσμικό επίπεδο, τις οποίες  ένα ενωτικό και δυναμικό κίνημα των καλλιεργητών μπορεί να επιβάλλει.
Ο «γίγαντας»  δεν θα  πέσει. Το ξαναζωντάνεμα των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών μπορεί να κάνει πρωταγωνιστές  τους πραγματικούς παραγωγούς, αυτούς  που η μοίρα τους είναι δεμένη με  τη μοίρα του Σαμιώτικου Κρασιού. 
Το όραμα μας για την Ένωση είναι μια ζωντανή, αυτοδιαχειριζόμενη δομή  παραγωγών.  Καλλιεργητές και Εργαζόμενοι της Ένωσης είναι «τα δυο χέρια του  σώματος» που πρέπει να σταθεί όρθιο και να παλέψει.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ !
    
ΟΜΑΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου