Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ζητήματα ΟΠΕΚΕΠΕ, και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί




Την Τρίτη 26-1-2016 έγινε στην Βουλή ενημέρωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις χρηματοδοτήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. 

1) Το βασικό επιχείρημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ότι από λάθη και αστοχίες στην χαρτογράφηση των τεμαχίων, με ευθύνες των μηχανισμών καταγραφής,  δεν μπορεί το σύστημα να προσδιορίσει με ακρίβεια ιδιοκτησίες, δικαιώματα και ποσά. 

Στην παρατήρηση ότι θίγονται όχι μόνο οι ανακριβείς ή οι παραβάτες δικαιούχοι, αλλά και αυτοί που δήλωσαν με ακρίβεια τα στοιχεία τους, ειπώθηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια με την εκκαθάριση των ενστάσεων (υποβολή μέχρι 1η Φεβρουαρίου) να  αποκατασταθεί η ισορροπία και να βγουν οριστικά δικαιώματα. Εκείνο το οποίο πρότειναν οι Βουλευτές, ήταν το «άνοιγμα του συστήματος», η δυνατότητα δηλαδή να διορθώνονται λάθη που οδηγούν σε μη χρηματοδότηση. Η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ότι «ανοιγοκλείνοντας» το σύστημα για να μπαίνει οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε, ακυρώνει κάθε προθεσμία και εκταμίευση ποσού. 

Ουσιαστικά ειπώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι για όλα φταίει ο μηχανισμός που είτε κατέγραφε λάθος τις ιδιοκτησίες, είτε τις «μετακινούσε», ώστε το χωράφι του ενός να «πέφτει» στο χωράφι του άλλου ή να απεικονίζεται σε άσχετη με την πραγματικότητα περιοχή. Αυτό που ζητούν οι Βουλευτές των αγροτικών περιοχών μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σάμου Δ. Σεβαστάκης , είναι να υπάρξει τρόπος, ακόμα και με αυτοψία, ώστε να πληρωθούν όσοι σωστά και νομίμως δήλωσαν τα χωράφια τους,  ενώ θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος και στα κατά τόπους γραφεία που ανέλαβαν την καταγραφή των αγροτεμαχίων κάθε αγρότη.   

2) Για το ζήτημα της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί στις 20-1-2016 και με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σάμου υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας της ΚΕΟΣΟΕ - Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (κ.κ. Χρ. Μάρκου και Π.Κορδοπάτης) με τον διευθυντή του γραφείου  του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη, παρουσία και του Βουλευτή. Να σημειωθεί ότι κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει συναντήσεις εργασίας του Βουλευτή με την ηγεσία της ΚΕΟΣΟΕ. Κατόπιν της συναντήσεως με τους συνεργάτες του Αν. Υπουργού καθώς και με τη συνεχή δραστηριότητα της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε από τον Αν. Υπουργό να δοθεί ουσιαστικά παράταση  μέχρι το τέλος Απριλίου, ώστε να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για την προσαρμογή των οινοπαραγωγών, αλλά και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των εμπορικών δραστηριοτήτων του οίνου στη χώρα μας, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε στις 28-1-2016.

 Οι προσπάθειες για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σχετικά με την επιβολή φόρου  κατανάλωσης στο κρασί θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την ΚΕΟΣΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου