Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Eπιστολή Αγνής Καλογερή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υπουργό Οικονομικών, για την άμεση διάσωση της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών | Left.gr

Αναγκαία η σωτηρία της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου | Left.gr
H Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού.

Με χαρακτήρα συνδικαλιστικής οργάνωσης, η ΕΟΣΣ στάθηκε από την αρχή ουσιαστικός αρωγός προς τους αγρότες, για την προστασία των δικαιωμάτων τους απέναντι στους εμπόρους.
Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα ο ιστορικός αυτός εξαγωγικός και υγιής συνεταιρισμός αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης, αφού καλείται να αποπληρώσει δάνεια στην ΑΤΕ τα οποία έλαβε με καταχρηστικά και στην πραγματικότητα ληστρικά επιτόκια που φτάνουν το απίστευτο 10,22%. 



Η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αγνή Καλογερή, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υπουργό Οικονομικών, για την άμεση διάσωση της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.

Το κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

"Κύριοι Υπουργοί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ο.Σ.Σ. (Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου) το οποίο λαμβάνει διαστάσεις επιβίωσης του συνεταιρισμού και των συνεταιρισμένων παραγωγών του, πήρα την πρωτοβουλία να σας στείλω αυτή την επιστολή, ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός εξαγωγικός και υγιής συνεταιρισμός της ΕΟΣΣ, ο οποίος έχει τεράστια σημασία για την οικονομική ζωή του νησιού μας, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης, αφού καλείται να αποπληρώσει δάνεια στην ΑΤΕ τα οποία έλαβε με καταχρηστικά και στην πραγματικότητα ληστρικά επιτόκια που φτάνουν το απίστευτο 10,22%. Έτσι μ’ αυτές τις απαράδεκτες τραπεζικές, και όχι μόνο μεθοδεύσεις, ο συνεταιρισμός κατέβαλε μέσα στο 2011 για τόκους ποσό που υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2012 το αντίστοιχο ποσό φτάνει σε ύψος που αδυνατεί να καταβάλλει, οδηγούμενος μοιραία στο κλείσιμο.

Επειδή το κλείσιμο της ΕΟΣΣ θα σηματοδοτήσει όχι μόνο μια καταστροφή για τους αμπελοκαλλιεργητές  αλλά και ένα ισχυρότατο πλήγμα για την οικονομική ζωή του νησιού, απευθύνομαι σε σας, κύριοι Υπουργοί, και σας καλώ να ενεργήσετε άμεσα προς τη διάσωση της ΕΟΣΣ.

Συγκεκριμένα σας καλώ να λάβετε άμεσα μέτρα προκειμένου να ανακουφίσετε τη δανειακή επιβάρυνση της ΕΟΣΣ έτσι ώστε η τελευταία να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της, να ζητήσετε δηλαδή από την ΑΤΕ να απαντήσει θετικά στο αίτημα της ΕΟΣΣ για τη φετινή χρηματοδότηση.

Με την προσδοκία ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα σ’ αυτό το κατεπείγον, δίκαιο και εύλογο αίτημα, πήρα την πρωτοβουλία αυτής της επιστολής, ανταποκρινόμενη σ’ ένα καθολικό αίτημα του αγροτικού κόσμου της Σάμου.

Η Βουλευτής Σάμου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Αγνή Καλογερή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου