Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Επιπτώσεις Μεσοπρόθεσμου & Κρατικού Προϋπολογισμού στη Τοπ. & Περιφ. Αυτοδιοίκηση (Ερώτηση Τεντόμα σε Γιακαλή).


Μυτιλήνη  12/11/2012

   Ε π ε ρ ώ τ η σ η
προς τον Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου κ. Α. Γιακαλή

Θέμα : Επιπτώσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής
           2013-2016 και του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 στη Τοπική και
           Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

    Σαν περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» ήδη πριν τις πρώτες περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, αλλά και πριν από αυτή ακόμα τη ψήφιση του προγράμματος «Καλλικράτης», είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα αποτελούσε ένα μνημονιακό πείραμα στο πεδίο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
    Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πλήρως σε αυτές τις προβλέψεις μας. Τα δύο και πλέον χρόνια εξακολούθησης της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, την οποία διευκόλυνε και προώθησε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ο «Καλλικράτης», είχαν ως συνέπεια την οικονομική διάλυση του συνόλου της Αυτοδιοίκησης. Οι περικοπές των πόρων, έχουν αγγίξει ήδη το 60%, με αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, γεγονός που ανάγκασε ακόμα και τους αιρετούς που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και αποτελούσαν τους βασικούς υποστηρικτές του «Καλλικράτη» να αντιδράσουν, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις.
     Η ψήφιση του πρωτοφανούς σκληρότητας Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 καθώς και του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 θεωρούμε ότι είναι  η οριστική ταφόπλακα για το χώρο της Αυτοδιοίκησης , αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα για να τα εμποδίσουμε και να τα ανατρέψουμε.
     Μαζί με το σφαγιασμό των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα, το νέο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και είναι όχι μόνο διαλυτικές, αλλά και ευθέως παράνομες, αντισυνταγματικές και αντίθετες σε μία σειρά διεθνών κειμένων δεσμευτικών για τη χώρα μας, καθώς και στην πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων μας.
   Συγκεκριμένα :
   1ον. Περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι αντιμισθίες και οι αποζημιώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
   2ον. Αναστέλλονται οι προσλήψεις και οι διορισμοί υπαλλήλων κατηγοριών Υ.Ε. και Δ.Ε. στους ΟΤΑ.
   3ον. Θεσπίζεται Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το οποίο παρά την επιλογή της χρήσης του όρου «αυτοτέλεια», για λόγους άμβλυνσης των εντυπώσεων, παραβιάζει ευθέως το άρθρο 102 του Συντάγματος και την εκεί προστατευόμενη αυτοτέλεια και αυτοδιαχείριση - αυτοδιοίκηση των ΟΤΑ.
   4ον. Γενικεύεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης υπαλλήλων – των υπηρετούντων στους ΟΤΑ περιλαμβανομένων – και προβλέπεται η κατάργηση οργανικών θέσεων, η θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και στη  συνέχεια απόλυσή τους.

     Απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό των διαλυτικών για την Αυτοδιοίκηση μέτρων, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ σε πρώτη φάση περιορίστηκαν στο να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους μόνο στις περικοπές των αντιμισθιών των αιρετών και του αριθμού των ειδικών συνεργατών, συμβούλων κλπ., αντιπροτείνοντας μάλιστα την περαιτέρω περικοπή των ΚΑΠ, ως δημοσιονομικό ισοδύναμο, τη στιγμή που οι ήδη πετσοκομμένοι ΚΑΠ αποτελούν για την Αυτοδιοίκηση κυριολεκτικά πηγή ζωής.
     Όταν όμως η ΕΝΠΕ διαπίστωσε τη σοβαρότητα της υπόθεσης και τις βαθύτερες επιπτώσεις των παραπάνω νομοθετημάτων στο χώρο της αυτοδιοίκησης έκανε στροφή 180 μοιρών και στις 9/11/2012 συνεδρίασε και εξέδωσε «σκληρή» ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει, μεταξύ των άλλων, τη κυβέρνηση «για στοχευμένη και  καιροσκοπική επίθεση που μεθοδεύεται ενάντια στις Περιφέρειες της χώρας από την Κυβέρνηση» και καταλήγει με τη προειδοποίηση ότι «οι Εκπρόσωποι των Περιφερειών είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το θεσμό»

Μετά από όλα τα παραπάνω,

επερωτάσθε :

1. Ποιες θεσμικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες προτίθεσθε να λάβετε, σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης της ΕΝΠΕ, ώστε να ματαιώσετε στη πράξη την εφαρμογή των διαλυτικών για την Αυτοδιοίκηση μέτρων;
2. Προτίθεσθε να αναλάβετε νομικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προσβάλετε δικαστικά τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου;


Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου