Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Εισηγήσεις Αγ Καλογερή και Αλ. Σταθακιού στην Ανοιχτή Συνέλευση της 13.5.2012 στο Βαθύ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΓΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

Καλησπέρα σας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που ήρθατε εδώ, καθώς και όλους αυτούς που επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, τόσο για την επιλογή όσο και για την ευθύνη που μοίρασε σε όλους μας.
Η επιλογή αυτή ήταν σωστή και καίρια διότι σε ένα περιβάλλον εκβιασμών από ‘πατριώτες’ και ξένους, απαντήσαμε προσπαθώντας να ανακτήσουμε την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας.
Η ψήφος σας αυτή, στον ΣΥΡΙΖΑ, μακρυά από τις λογικές της ψωροκώσταινας των δύο μνημονιακών κομμάτων, ήταν ψήφος αντίστασης και άνοιξε τον δρόμο για την κατάρρευση του δικομματισμού.
Η ορθότητα της επιλογής σας επιβεβαιώνεται και από τις αντιδράσεις πανικού των ξένων κέντρων του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Γνωρίζετε όλοι τις τελευταίες απειλητικές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ και του κ. Σόιμπλε σχετικά.
Εκτός απ’ αυτό όμως, η ψήφος αυτή είναι, για μας, ψήφος διεκδίκησης καινούργιων κοινωνικών αξιών και αναζητά μορφές άμεσης δημοκρατίας και αλληλεγγύης, αναζητά δηλαδή νέα μορφή κοινωνικής και πολιτικής διασύνδεσης.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι, την Κυριακή που μας πέρασε, ξεκίνησε μια ειρηνική επανάσταση. Μια επανάσταση που θα μας φέρει όλους στο προσκήνιο, που θα επαναπροσδιορίσει την έννοια του πατριωτισμού και θα υποστηρίξει το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Αυτή η αλλαγή είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο για μας, αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης γιατί δίνει ελπίδα και στέλνει μήνυμα ανατροπής για μια Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζιτών και των τοκογλύφων δανειστών.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων, και μας θέλει όλους μπροστά. Τις διεκδικήσεις θα τις παλέψουμε μαζί, και τις λύσεις θα τις δώσουμε μαζί. Οι οργανωμένες δυνάμεις μας στη Σάμο δεν είναι αρκετές και ζητάμε την ενεργό συμμετοχή σας σ’ αυτό τον δύσκολο αγώνα.

Ευχαριστώ

Εισήγηση ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑΘΑΚΙΟΥ

Καλησπέρα σας 

Μετά την ψήφο του Ελληνικού Λαού, βρέθηκαν να κυριαρχούν 2 πιθανά σενάρια:
Μια ψευτοοικουμενική κυβέρνηση που θα συνεχίσει την υποταγή του λαού μας στα κελεύσματα  των τραπεζών, βάζοντας ίσως κάποιες μαγικές έννοιες περί σταδιακής απαγκίστρωσης, ή επαναδιαπραγμάτευσης εντός του μνημονίου, οι οποίες συνεχώς αποδεικνύονται άσφαιρες και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εδώ και τώρα ανατροπή του μνημονίου. Μας λένε ότι δεν είναι εφικτή η πρότασή μας.
Μας λένε ότι καταγγελία του Μνημονίου μας βγάζει αυτόματα έξω από το Ευρώ και την Ευρώπη. Απαντάμε ότι είναι εκφοβισμοί που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα και ειδικότερα στη νέα πραγματικότητα.
Ενδεχόμενη απόφαση για έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ όχι απλώς θα επαναλάμβανε την παγκόσμια κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά θα πυροδοτούσε μία πολύ πιο μεγάλη κρίση, παρόμοια με αυτή του 1929. 
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση που ξέσπασε το 2008 και εμφανίζεται απειλητικότερη με νέα χαρακτηριστικά.  Δεν έχει λόγο να αναλάβει το ρίσκο του άμεσου και ισχυρού κλυδωνισμού της μισής Ευρωζώνης και του ισχυρού ενδεχομένου της κατάρρευσης της σε σύντομο χρονικό διάστημα, που μπορεί να προκαλέσει η εκδίωξη της Ελλάδας από το Ευρώ.
Αυτό το λένε ήδη φωνές του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος όπως η εφημερίδα Wall Street Journal,  οίκος αξιολόγησης Fitch, ο Τσάρλς Νταλάρα των τραπεζιτών, το πρακτορείο οικονομικών δεδομέων bloomberg παραδέχεται ότι κάνουν μπλόφα με το ευρώ.
Ο καταιγισμός άμεσων απειλών και σεναρίων που αναπαράγουν τα αθηναϊκά ΜΜΕ, είναι για εσωτερική κατανάλωση, να φοβηθεί ο Ελληνικός Λαός, που έγινε πρωταγωνιστής με την ψήφο του. Φανταστείτε τι έχει να γίνει, αν μπει ακόμα περισσότερο μέσα στην υπόθεση…
Όσοι επιμένουν ότι μια ενδεχόμενη αγωνιστική στάση μιας αριστερής κυβέρνησης θα μας έβγαζε έξω από την Ευρώπη, παραβλέπουν ότι ήδη με τα εκλογικά αποτελέσματα Ελλάδας και Γαλλίας, έχουν αναγκάσει το κεφάλαιο και τους διαχειριστές του να ανασυνταχθούν. Στην Ρουμανία, χώρα της Ε.Ε. που είχε επιβληθεί μια σκληρή λιτότητα, με την επίβλεψη του ΔΝΤ, οι μισθοί επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα και το ΔΝΤ συμφωνεί. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κάμερον που ήταν να πάρει νέα μέτρα λιτότητας-θυμάστε τι έγινε εκεί το Καλοκαίρι-έκανε πίσω βλέποντας τι έγινε εδώ στις εκλογές και το ομολόγησε ο ίδιος. Οι Γερμανοί συστημικοί τεχνοκράτες, πιέζουν ήδη την Μέρκελ και τον Σόιμπλε να δουν διαφορετικά τα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρωζώνης. Οι λαοί της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι καθημερινά στον δρόμο. 
Δεν λέμε ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Αλλά χωρίς αγώνα δεν θα υπάρχει αύριο. Επιλέγουμε να δώσουμε  τον αγώνα εντός του Ευρώ, γιατί προσδοκούμε σε μια πανευρωπαϊκή λύση και έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι μπορούμε να την πετύχουμε με την καθημερινή στήριξη του Λαού και όχι μόνο με την ψήφο. Το ευρώ από μόνο του δεν είναι πανάκεια, το ξέρει αυτό ο λαός βιωματικά. Γιατί δεν έχει σημασία να υπάρχουν στην Ελλάδα ευρώ στις τράπεζες και στα χαρτοφυλάκια κάποιων ελαχίστων οικογενειών και ο πολύς κόσμος να μην έχει ούτε ένα ευρώ για να αγοράσει το γάλα του παιδιού του.
 Οι Αμερικάνοι είχαν το σκληρό δολάριο επί Μπους, αλλά θυμάστε τι έγινε με τον Τυφώνα Κατρίνα, πόσοι πνίγηκαν εξ’ αιτίας της διάλυσης των κρατικών υποδομών λόγω της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για μικρό κράτος..
Εμείς τι λέμε; 
Ας δούμε τι λέει ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας: «Για να μπορέσουμε, όμως, να οικοδομήσουμε κάτι στέρεο πρέπει να σταματήσουμε την πτώση της οικονομίας. Όσο η οικονομία είναι σε πτώση τίποτε δεν μπορεί να σταθεί όρθιο. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς πιστεύουμε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την ύφεση. Για να σταματήσουμε την ύφεση πρέπει να αναδιανείμουμε τον πλούτο. Πρέπει να αυξήσουμε τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις πρώτα όχι να τους κόψουμε τελείως, να αυξήσουμε εκείνους τους μισθούς και τις συντάξεις που άμεσα θα καταναλωθούν, θα γίνουν χρήμα κατανάλωσης στην αγορά το οποίο θα κινήσει ξανά  την οικονομία.»
Βέβαια, αυτό το απλό θα αλλάξει βεβαιότητες δεκαετιών στην Ευρώπη. Αλλαγή που είναι αναγκαία για πάει μπροστά όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη. 
Γι’ αυτό λένε ψέματα . Λοιδορούν τη θέση μας για περί τριετούς μορατόριουμ πληρωμών του χρέους, λέγοντας ότι έχει συμβεί μόνο στην Αφρική και στον Τρίτο Κόσμο, όμως αυτό έγινε ακριβώς για την ίδια την Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λένε ότι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους πέρασε μόνο στην Λατινική Αμερική, σαν να μη γνωρίζουν οι πάντες στην Ευρώπη ότι οι βαλίτσες με τις μίζες για τα εξοπλιστικά και τις Ολυμπιάδες, έχουν κάνει την χώρα μας από αυτή την άποψη χειρότερη μπανανία από το Εκουαδόρ… Οπότε ο λογιστικός έλεγχος είναι ένα σαφές και στέρεο επειχείρημα για τους λαούς της Ευρώπης και εκεί απευθυνόμαστε. 
Όμως θέλουν να κλείνουν γρήγορα τις υποθέσεις τους… Οι Έλληνες τραπεζίτες που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την καταστροφή που βιώνει ο το μόνο που θέλουν είναι να περάσει η ανακεφαλαιοποίηση και να πέσει το παραδάκι των 50 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούνιο. 
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Όλι Ρέν, από τις Βρυξέλλες, αρνείται να δημοσιοποιήσει, τόσο το πόρισμα της BlackRock για την κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών, να ξέρει δηλαδή ο κοσμάκης, που βρίσκονται οι οικονομίες του, όσο και τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες αξίες των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που πρόκειται να ξεπουλήσουν, και τον οποίο γνωρίζουν. Αυτό προκύπτει από απαντήσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν, σε γραπτές ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Γι’ αυτό πρέπει να φτιάξουν μια κυβέρνηση κακήν κακώς..
Θα το δούμε αυτό αύριο, απόψε όμως πρέπει να ακούσουμε εσάς. Δεν μας φτάνει μόνο η ψήφος σας, θέλουμε την καθημερινή παρουσία σας, με τις απόψεις σας, αλλά και τις δυνάμεις σας, τον ενθουσιασμό σας. 
Ο αγώνας είναι δύσκολος και χωρίς εσάς, ή ακόμα χειρότερα με εσάς στον καναπέ της γκαιμπελικής προπαγάνδας. Περιμένουμε να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο, χωρίς φόβο και πάθος και προσδοκούμε ο διάλογος αυτός να μεταφερθεί στις γειτονιές και τα χωριά της Σάμου.
Σας ακούμε.

Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου