Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Σάμος: Mια περιφέρεια σε απαξίωση


Γιάμαλη Αναστασία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/05/2012

Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι, τα νησιά που συγκροτούν τη μονοεδρική της Σάμου, έχουν την τύχη και την ατυχία να μην βασίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό. Από τη μια δεν έχουν υποστεί την οικιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάβρωση που φέρνει μαζί του ο μαζικός βιομηχανοποιημένος τουρισμός, από την άλλη όμως έχουν αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη τους. Η δύσκολη ακτοπλοϊκή πρόσβαση, που αποτελεί τον κυριότερο ίσως λόγο για τη μειωμένη τουριστική κίνηση, δεν επιτρέπει ταυτόχρονα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών που διαθέτουν πλούσια και ιδιαίτερη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Καταρχήν, λόγω "Καλλικράτη", τα τρία αυτά νησιά απαξιώνονται και διαλύονται με αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας που δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη γεωγραφική σύνθεση ούτε τη χωρική κατανομή των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων στους τομείς των συγκοινωνιών, της παροχής υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αυξάνοντας το πραγματικό λειτουργικό κόστος της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών. Η μείωση των δρομολογίων, η κατάργηση της ΔΟΥ, η αναστολή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καρλοβάσου, η κατάργηση των Τελωνείων Πυθαγορείου και Καρλοβάσου, η αδυναμία λειτουργίας σύγχρονων σφαγείων στο νησί, η φημολογούμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και η νηολόγηση πλοίων γηρασμένων είναι μερικά από τα "επιτεύγματα" του δικομματισμού. Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής εναντιωθεί στα σχέδια αυτά με δεδομένο πως δεν είχε υπάρξει σχετικός διάλογος με την τοπική κοινωνία.
Οι διαδοχικά εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. συσσώρευσαν πολλά προβλήματα στην περιφέρεια, ωστόσο οι κάτοικοι μοιάζουν να το έχουν πια συνειδητοποιήσει. Σε μια περιφέρεια όπου το ΚΚΕ συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό 18% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά στο 4,5%, το κλίμα έχει σαφώς αλλάξει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέλη της περιοχής να είναι αισιόδοξα πως το ποσοστό του θα υπερδιπλασιαστεί.
Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα των εν λόγω νησιών έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή που βάλλεται από τις πολιτικές του κεφαλαίου που εξυπηρετεί ο δικομματισμός. Με "ευρηματικές" πολιτικές όπως το καλάθι του Ανατ. Αιγαίου, με απουσία διαπραγμάτευσης στην Ε.Ε., με νόμους και επιδοτήσεις αντιαναπτυξιακούς και διαλυτικούς, ο νομός Σάμου τείνει να μετατραπεί σε νομό καταναλωτών.
Προϊόντα με άριστη ποιότητα, μοναδικά, με τεράστιες οικονομικές και εξαγωγικές δυνατότητες, απαξιώθηκαν. Το σαμιώτικο γλυκό κρασί, μοναδικό στον κόσμο, που το εμπορεύεται και το καλλιεργεί ένας από τους τρεις "αναγκαστικούς συνεταιρισμούς" της χώρας, σφυροκοπήθηκε τον τελευταίο καιρό με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα η ένωση χτυπιέται μεταξύ άλλων από τον υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας, από τους φόρους που επιβάλλει η Ε.Ε. και από την αύξηση των επιτοκίων από την Αγροτική Τράπεζα από το 3% στο 10%.
Εξοργισμένοι είναι και oι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι, αντιμέτωποι με την πώληση του λαδιού σε τιμές κάτω του κόστους, αναγκάζονται να κόβουν τα δέντρα και να τα πωλούν για τα ξύλα τους. Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν ζώα στην περιοχή αλλά όχι σφαγείο, όπως επέβαλε ο αρμόδιος υφυπουργός Αστ. Ροντούλης, οι κάτοικοι αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγές κρεάτων, με τους ντόπιους κτηνοτρόφους να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφή. Οι Φούρνοι στο παρελθόν είχαν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους, αλλά πλέον τελούν υπό κατάρρευση, με την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει σχέδιο για την στήριξη των τοπικών προϊόντων για τη δημιουργία μιας υγιούς οικονομικής βάσης.
Όπως όλα τα νησιά που δεν είναι αμιγώς τουριστικά, η εκλογική περιφέρεια της Σάμου έχει ακτοπλοϊκό πρόβλημα. Συγκεκριμένα εξυπηρετείται από ένα καράβι 45 ετών. Ενδεικτική της απαξίας του αρμόδιου υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, ήταν η δήλωση "ή με αυτό που γέρνει ή κολυμπώντας".

Φαραωνικά έργα ενέργειας με σκοπό το κέρδος

Τη χαριστική βολή στον τόπo επιχειρεί να δώσει επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης που θέλει να φυτέψει στη ραχοκοκκαλιά της Ικαρίας 110 ανεμογεννήτριες, συμφερόντων Μυτιληναίου, που στόχο δεν έχει να καλύψει τις ανάγκες του νησιού αλλά να πουλάει ενέργεια στο λεκανοπέδιο. Πρόκειται για οικολογικό έγκλημα καθώς εκεί που θέλουν να τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες βρίσκεται το μοναδικό πανάρχαιο δασικό οικοσύστημα «Δάσος του Ράντη», οι περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές της NATURA 2000, τα περίφημα ιστορικά μονοπάτια της Ικαρίας που διατρέχουν όλο τον Αθέρα και πολύτιμες πηγές νερού κατά μήκος της βουνοκορφής.
Όλα αυτά θα ισοπεδωθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό επενδυτικό έργο σε δημόσια - δημοτική γη και ίσως σε ιδιωτικές εκτάσεις, με στόχο το κέρδος -όχι των κατοίκων- για 25 τουλάχιστον χρόνια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Σάμο:

1. Αγνή Καλογερή, 46 ετών, γεωπόνος
2. Κώστας Καραπέτης, 69 ετών, χημικός
3. Αλέξανδρος Σταθακιός, εκπαιδευτικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου