Καλογερή Αγνή, βουλευτής Σάμου, μέλος ΕΚΚΕ Αγροτικής Πολιτικής
Η ομιλία της Βουλευτού(ΕΟΣΣ το παρόν και το μέλλον) εδώ
Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Μωυσίδης:
Η ανάπτυξη των συνεταιρισμών στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως σε πολιτικές του Κράτους, ήρθε κυρίως από τα πάνω και όχι τόσο από τα κάτω. Ήταν συνέπεια της πολιτικής του κράτους να στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη με παροχή πιστώσεων προς τους αγρότες, όπου ο συνεταιρισμός που λειτουργούσε πρωτίστως ως πιστωτικός. Ήταν η εγγύηση για την σωστή χρήση και επιστροφή του δανείου. Έχουμε το σχήμα: αγροτική τράπεζα-συνεταιρισμός- αγρότης. Αυτή η σχέση τερματίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν η Αγροτική τράπεζα έχασε τον ρόλο που είχε και αυτό είχε επίπτωση στην κακή πορεία των συνεταιρισμών.
Παρά τις όποιες «ιδιομορφίες» οι συνεταιρισμοί βοήθησαν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τη δεκαετία του ’40, με τις τεράστιες καταστροφές τόσο στην παραγωγή όσο και στο ανθρώπι¬νο δυναμικό από την Κατοχή και τον Εμφύ¬λιο.
Η κορύφωση και η κρίση των συνεταιρισμών είναι στην δεκαετία 80-90. Έχουμε την ΕΟΚ , το ΠΑΣΟΚ και με όλα τα γνωστά, αλλά κυρίως έχουμε το άνοιγμα σε ένα νέο διεθνές τοπίο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πολιτική για αυτή την μετάβαση. Σε αυτό το νέο τοπίο σημειώστε την υποχρέωση της χώρας να συμμορφώνεται ως προς τις καλλιέργειες με την κοινή αγροτική πολιτική, αλλά και να συμμορφώνεται ως προς την τραπεζική πίστη (από αυτό εδώ άλλαξε και ο ρόλος της Αγροτικής Τράπεζας)αλλά να σέβεται και άλλες παραμέτρους σχετικά με τον τρόπο παραγωγής για να μην υπάρχει ας πούμε ενίσχυση ελληνικών προϊόντων σε βάρος προϊόντων των συνεταίρων μας. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι η εισροή των κεφαλαίων μέσω των επιδοτήσεων και των άλλων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρησιμοποιήθηκαν πάντοτε παραγωγικά. Δεν συνέβαλλαν σημαντικά για τη βελτίωση των διαρθρωτικών δομών, των υποδομών, της παραγωγικής διαδικασίας κλπ. Βελτίωσαν βέβαια το επίπεδο ζωής ενός μέρους των αγροτών στο επίπεδο της κατανάλωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος των αγροτών αποτελούσαν πάντα το πιο φτωχό κομμάτι του ελληνικού λαού και η απαίτηση για βελτίωση των όρων ζωής τους δεν ήταν απαραίτητα αρνητική εξέλιξη. Η σχεδιασμένη πολιτική του Κράτους θα έκανε πιο αποτελεσματική την αξιοποίηση των χρηματικών αυτών εισροών. Δεν φαίνεται να υπήρξε. Οι επιλογές του και συμφωνία του σε αρνητικές πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βάθυναν την κρίση. Από το 90 και μετά έχουμε πλέον την συνεχή, σχεδιασμένη αποδόμηση όλου αυτού του πλέγματος δεκαετιών αγροτικής ζωής και αγροτικής ανάπτυξης. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια χαμένη τριακονταετία σε ό,τι αφορά τις δραστικές παρεμβάσεις που απαιτούνταν και στις διαρθρώσεις και στην παραγωγή. Άλλωστε αυτό επισημαίνεται από τους επιστήμονες και ειδικούς επί χρόνια.
Σήμερα πλέον εισάγουμε τα πάντα. Ακόμα και φασόλια στη χώρα της φασολάδας. Και εξάγουμε χύμα λάδι στην Ιταλία, που το τυποποιεί και το πουλάει σαν δικό της.
Ασφαλώς, ο παραμελημένος και απαξιωμένος για πολλά χρόνια, αγροτικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης και ανάταξης της επαρχίας και της συνολικής εθνικής οικονομίας. Δεν διαθέτουμε άλλωστε, ως χώρα, και πολλές άλλες αναπτυξιακές διεξόδους. Φέρουν τεράστια ευθύνη όλοι όσοι αντιμετώπισαν με περιφρόνηση τον κρίσιμο αυτό τομέα παραγωγής και απασχόλησης και τον εγκατέλειψαν ουσιαστικά, πιστεύοντας ότι η τεχνητή ευμάρεια των περασμένων χρόνων θα συνεχιστεί για πολύ χωρίς πραγματική παραγωγή.
Ήταν εγκληματική η αδιαφορία τους για την οργάνωση και κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων και πηγών πλούτου της χώρας, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβάλλεται να ρίξουμε μια καινούργια ματιά για να αναστήσουμε ουσιαστικά την παραμελημένη αυτή παραγωγική βάση. Πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα έχουμε πια ένα ικανό αγροτικό ανθρώπινο δυναμικό, πολύ πιο μορφωμένο, σε σχέση με το παρελθόν, πληροφορημένους και με ανοιχτούς ορίζοντες και αυξημένες ικανότητες υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών, καινοτομιών, νέων προϊόντων, νέων μορφών οργάνωσης κλπ.
Ακολούθησε έντονος αλλά διαφωτιστικός και δημιουργικός διάλογος που επικεντρώθηκε στο μέλλον της Ένωσης .
Ως ΣΥΡΙΖΑ Σάμου τονίζουμε ότι υποστηρίζουμε την αναγκαστικότητα και τιθέμεθα αλληλέγγυοι στις συλλογικές αποφάσεις των αμπελοκαλλιεργητών συνεταιριστών σχετικά με την ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν εξαιτίας της δανειακής εξάρτησης της ΕΟΣΣ από την Τράπεζα Πειραιώς με εξοντωτικούς όρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου